Home page
Haber Menüsü


Türkiye hava sahasını açtı
Türkiye, Irak operasyonu kapsamında hava sahasını ABD ve İngiliz uçaklarının kullanımına açtı.
Ankara
NTV
22 Mart— Türkiye, ABD’ye hava sahasını açmak için Kuzey Irak’a girmek için izni şart koşmuştu. Ankara’da Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Hilmi Özkök’ün yaptığı zirveden askeri uçuşlar için hava sahasını açma kararı çıktı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Meclis’in aldığı karar doğrultusunda Türkiye, ABD ve İngiliz askeri uçaklarına Irak operasyonu sırasında hava sahasını açma kararı aldı.
       Başbakanlık’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ile askeri ve sivil bürokratların katıldığı zirvede alınan karar doğrultusunda ABD ve İngiliz uçakları Irak operasyonunda Türk hava sahasını kullanabilecek.
       Başbakanlık’taki zirve öncesinde iki ülke askeri makamlarınca yürütülen görüşmeler Türkiye’nin hava koridoru karşılığında Kuzey Irak’a asker sokma isteği nedeniyle tıkanmıştı.
       Yapılan görüşmelerde Türkiye’nin Kuzey Irak’a asker sokma konusu daha ileri bir tarihe ertelendi.
       
GÖNÜL’ÜN AÇIKLAMASI
       Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Başbakanlık’ta yapılan toplantıda, Türk hava sahasının açılmasının Türkiye’nin menfaatlerine olduğuna karar verildiğini ve bunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’a iletildiğini söyledi. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında, Başbakanlık Merkez Binası’nda yapılan toplantının ardından Milli Savunma Bakanı Gönül, bir açıklama yaptı.
       Gönül, TBMM’nin, Anayasa’nın 92. maddesine göre bir karar aldığını belirterek, alınan kararın nasıl uygulanacağının, yapılan toplantıda görüşüldüğünü bildirdi. Gönül, “Sonuçta Türk hava sahasının açılmasının, Türkiye’nin menfaatlerine olduğu tespit edildi ve Sayın Başbakanımız biraz evvel Amerikan Dışişleri Bakanı’na telefonla bildirdi” dedi.
       Başbakan Erdoğan ve ABD Dışişleri Bakanı Powell arasındaki konuşmanın “fevkalade dostane bir hava içinde geçtiğini” kaydeden Vecdi Gönül, alınan kararın diplomatik ve askeri makamlar tarafından da resmen karşı tarafa bildirildiğini söyledi. TBMM’de alınan kararın bir başka yönünün daha bulunduğuna dikkati çeken Gönül, “O da Kuzey Irak’taki Türk varlığı ile ilgili husus. Bu konu da ayrıntılarıyla görüşülmüştür. Bunun uygulaması diplomatlarımızın ve Genelkurmayımızın karşılıklı görüşmesiyle belli bir neticeye ulaştırılacaktır” diye konuştu Gönül, bir gazetecinin, “TSK’nın Kuzey Irak’a girmesi söz konusu mu” sorusuna, “Bununla ilgili görüşmeler devam etmektedir” diye yanıt verdi.
       Vecdi Gönül, “ABD’den, Türkiye’nin Kuzey Irak’a girmesine sıcak bakılmadığı yönünde açıklamalar yapıldığının” anımsatılması üzerine de “Powell’ın Başbakan’la görüşmesinden önceki bir açıklamaydı. Powell, Başbakan’ı kendisi aradı. Biz, toplantı sonucunda kendisine bir bilgi verdik, ama bu aramamız, kendisinin çok daha önceden yaptığı ve sizin bahsettiğiniz açıklamadan sonraki bir aramadır. Sayın Başbakanımız, aramasına da cevap vermiş oldu” dedi.
       
PERDE ARKASI
       Türk hava sahası, Irak operasyonu kapsamında ABD ve İngiliz uçaklarına açıldı. Ancak, İncirlik üssünden kalkan tanker uçaklarının Irak hava sahasında ABD savaş uçaklarına yakıt nakli yapması sözkonusu olmayacak. Türkiye, Kuzey Irak’taki askeri varlığının sayısını, PKK ve KADEK’le ilgili meşru müdafaa sınırını Amerika ile müzakere etmeyi düşünmüyor.
       Başbakanlık’ta yapılan Irak konulu zirvede Türk hava sahasının ABD ve İngiltere uçaklarına açılmasıyla ilgili ayrıntılar masaya yatırıldı. Zirveye katılan bir yetkili, hava koridorunun kullanım esaslarının belirlenmesine ilişkin mutabakatın tek taraflı bir bildirim şeklinde ABD yönetimine iletildiğini söyledi.
       Buna göre, B-52 bombardıman uçakları, nakliye uçakları ya da ABD özel kuvvetlerini taşıyan uçaklar Türk hava sahasını kullanarak Kuzey Irak’a geçebilecek.
       İncirlik’ten kalkacak tanker uçakların Irak hava sahasında orbit yaparak ABD savaş uçaklarına yakıt nakli yapması da bu kapsam dışında tutuldu. Yakıt nakli gerekirse, Türkiye dışındaki üslerden kalkan ABD uçakları kendi aralarında yakıt ikmali yapabilecek.
       Türkiye, Kuzey Irak’ta hangi sayıda askeri varlıkla bulunacağını PKK ve KADEK unsurlarıyla mücadele çerçevesinde meşru müdafaa sınırını kendisi belirleyecek. Bu konuda ABD yönetimiyle bir müzakere yapılması düşünülmüyor. Göç ve insani yardım amacıyla Kuzey Irak’a girecek Kızılay ekiplerine de TSK mensupları eşlik edecek. İnsani yardım amacıyla Kuzey Irak’a girecek Kızılay ekiplerine de mutlaka Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları eşlik edecek.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları