Home page
Haber Menüsü


Coelho’dan Bush’a açık mektup
Türkiye’de ‘Simyacı’ isimli kitabıyla tanınan Paulo Coelho, ABD Başkanı George W. Bush’a açık mektup yazdı. Mektup, www.opendemocracy.net’de yayınlandı.
NTV-MSNBC
11.03.2003/Çok teşekkürler büyük lider George W. Bush. Saddam Hüseyin’in ne büyük tehlike olduğunu herkese gösterdiğiniz için çok teşekkürler. Yoksa çoğumuz onun kendi halkına karşı, Kürtlere ve İranlılara karşı kimyasal silah kullandığını unuturduk. Hüseyin kana susamış bir diktatör ve günümüz dünyasında şerin en açık emsali.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ama size müteşekkir olmamın tek sebebi bu değil. 2003’ün ilk iki ayında, dünyaya daha pek çok önemli şeyi de gösterdiniz ve minnetarım size.
       Bu nedenle, çocukken öğrendiğim bir şiirin hatırına, size teşekkür etmek istiyorum.
       Türk halkının ve parlamentosunun 26 milyar dolar için bile satılık olmadığını herkese gösterdiğiniz için teşekkür ederim.
       İktidardakilerin aldığı kararlarla halkların istekleri arasındaki uçurumu dünyanın gözleri önüne serdiğiniz için teşekkür ederim. Jose Maria Aznar’ın ve Tony Blair’in aldıkları oylara en ufak saygıları olmadığını, bu oyların onlar üzerinde azıcık olsun ağırlık yaratmadığını açığa çıkardığınız için teşekkür ederim. Aznar, İsponyalların yüzde 90’ının savaşa karşı olduğunu mükemmel bir şekilde görmezden gelebiliyor ve Blair’in de İngiltere’de son 30 yılın en büyük gösterisi gerçekleştikten sonra kılı bile kıpırdamıyor.
       Teşekkür ederim; Tony Blair’i İngiltere parlamentosuna 10 yıl önce bir öğrenci tarafından yazılmış düzmece bir dosyayla gitmeye ve “İngiliz Gizli Servisi’nin derlediği yakıcı kanıtları” sunmaya mecbur bıraktığınız için.
       Teşekkür ederim, Colin Powell’ın bir hafta sonra Irak’taki silah denetçilerinin başkanı Hans Blix’in kamuouyu önünde gerçekliğini sorgulayacağı fotoğrafları Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne gösterip kendini aptal duruma düşürmesine izin verdiğin için.
       Halihazırdaki pozisyonu benimseyip, böylelikle Güvenlik Konseyi oturumunda Fransa Dışişleri Bakanı Dominique de Villepin’in savaş karşıtı konuşmasının alkışlarla karşılanmasını garanti ettiğiniz için de teşekkür ederim. Bildiğim kadarıyla böyle bir olay Birleşmiş Milletler tarihinde sadece bir kez, Nelson Mandela’nın konuşmasından sonra yaşanmıştı.
       Teşekkür ederim, çünkü savaştan yana gösterdiğiniz onca çabadan sonra, normalde bölünmüş olan Arap ulusları, ilk kez Şubat sonunda Kahire’deki toplantıda her tür istilayı oybirliğiyle kınadılar.
       “Birleşmiş Milletler şimdi etkin bir kurum olduğunu gösterme şansına sahip” sözlerine yer verdiğiniz konuşmanız için de teşekkür ederim. Bu açıklamanız, en isteksiz ülkelerin bile Irak’a her tür saldırıya muhalif bir pozisyon almalarını sağladı.
       İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw’ın 21. yüzyılda “bir savaşın ahlaki meşruiyeti olabilir” demesini ve tüm itibarını kaybetmesini sağlayan dış politikanıza da müteşekkirim.
       Birleşme mücadelesi veren Avrupa’yı bölmeye çalıştığınız için teşekkür ederim. Bu uyarınız dikkatlerden kaçmayacak.
       Bu yüzyılda şu ana kadar pek az kişinin başarabildiği bir şeyi yaptığınız için teşekkür ederim: tüm kıtalardan milyonlarca insanı -sizinkine karşı da olsa- aynı fikir için mücadele etmek üzere biraraya getirdiniz.
       Bize sözlerimizin duyulmasa bile en azından ifade edilebileceğini bir kez daha hissettirdiğiniz için -ki böylece gelecekte daha güçlü olacağız- teşekkür ederim.
       Bizi görmezden geldiğiniz, kararınıza karşı çıkan herkesi marjinalleştirdiğiniz için teşekkür ederim, çünkü yerkürenin geleceği dışlananlara ait.
       Teşekkür ederim, çünkü siz olmasaydınız, harekete geçme yetimizin farkına varamayacaktık. Bu kez bizi hedefe ulaştırmasa bile, daha sonra işimize yarayacağına kuşku yok.
       Savaş davullarını susturmanın yolu yokmuş gibi göründüğüne göre, eski bir Avrupalı kralın bir istilacıya söylediği gibi, ben de size şunu söylemek istiyorum: “Sabahınız güzel olsun, güneşin ışıkları askerlerinizin zırhlarının üstüne olsun, çünkü günbatımında sizi yeneceğim!”
       Bizlerin, yani çoktan başlamış bir süreci durdurmak için sokakları dolduran isimsiz insanlar ordusunun, güçsüz olmanın nasıl bir şey olduğunu hissetmemize ve bu duyguyu alt etmeyi öğrenip onu dönüştürmemize izin verdiğiniz için teşekkür ederim.
       Bunun için sabahın ve nasıl bir zafer getirecekse artık onun keyfini çıkarın.
       Bizi dinlemediğiniz için ve bizi ciddiye almadığınız için de teşekkür ederim, ama bilin ki biz sizi dinliyouz ve söylediklerinizi unutmayacağız.
       Teşekkürler büyük lider George W. Bush.
       Çok teşekkür ederim.
       Paulo Coelho
       
       Çeviren: Işın Eliçin

       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları