Home page
Haber Menüsü


ABD Salı’ya kadar bekleyecek
Amerikan CNN televizyonu, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell’ın, Başbakan Abdullah Gül’ü arayarak, TBMM’deki oylamanın ne anlama geldiği konusunda bilgi aldığını bildirdi.
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
1 Mart— ABD Dışişleri Sözcüsü Riegler, “Oylamanın ne anlama geldiğini açıklığa kavuşturmak istiyoruz” derken, Amerikan televizyonlarında “Türkiyesiz B Planı” üzerinde spekülasyonlar yapılıyor. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Türkiye’de yabancı asker konuşlandırılması ve Türk askerinin Kuzey Irak’a gitmesine ilişkin TBMM’deki oylamanın sonucunu değerlendirirken, Türkiye’deki demokratik sürece saygılı olduklarını belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  CNN televizyonu, Beyaz Saray kaynaklarına dayanarak, ABD’nin, TBMM’nin toplanacağı salı gününe kadar “bekle-gör” politikası izleyeceğini kaydetti.
       Amerikan askerlerinin Türkiye’de konuşlandırılmasına ilişkin tezkerenin TBMM’de kabul edilmemesinden sonra ABD, salı günü tekrar bir oylama olup olmayacağını açıklığa kavuşturmaya çalışırken, Amerikan televizyonlarında, Türkiye hayır derse, Irak’a olası savaş durumunda devreye konulacak “B planı” konuşulmaya başlandı. ABD, Türkiye’nin yardımıyla kuzeyden ve Kuveyt’in yardımıyla güneyden iki cepheli bir savaş planı üzerinde duruyor. B planı ise, kuzey cephesinin olmadığı seçeneğe işaret ediyor.
       
B PLANI SEÇENEĞİ
       ABD ordusundan emekli Tümgeneral Dan Shepard, CNN televizyonunda, B planı seçeneğini değerlendirdi.
       Shepard, “Şu anda çok belirsiz bir tablo var. Türkiye, Ürdün ve Suudi Arabistan, sarı ışıkta duruyor. Umuyoruz, bu mesele salı günü açıklığa kavuşacak ve Türkiye yeşil ışık yakacak” dedi.
       Shepard, Türkiye’nin “hayır” demesi durumunda, 6 Amerikan uçak gemisinin zaten bölgede olduğuna dikkat çekerek, ABD Deniz Kuvvetleri’nin önem kazanacağını söyledi.
       Shepard, Körfez Savaşı’nda ABD’nin Kızıl Deniz ve Basra Körfezi’ndeki gemilerden saldırdığını belirterek, bu kez Akdeniz’in de devreye girebileceğini kaydetti.
       
DEMOKRATİK SÜRECE SAYGILIYIZ
       ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de Türkiye’de yabancı asker konuşlandırılması ve Türk askerinin Kuzey Irak’a gitmesine ilişkin TBMM’deki oylamanın sonucunu değerlendirirken, Türkiye’deki demokratik sürece saygılı olduklarını belirtti.
       ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden bir yetkili, tezkerenin reddedilmesinin Türkiye’deki demokratik işleyişin bir sonucu olduğunu belirterek “Türkiye’deki demokratik sürece saygı gösteriyoruz, ilişkilerimiz devam edecek” diye konuştu.
       
PEARSON’IN AÇIKLAMASI
        ABD’nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, ABD’nin Türkiye’deki demokratik sürece ve karar alma mekanizmalarına saygılı olduğunu belirterek, Türkiye ile ABD arasındaki geçmişe dayanan dostluğun devam edeceğini söyledi.
       Pearson Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ile 20 dakika süren görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, ABD’nin, Türk hükümetinin tezkereleri meclise göndermekte gösterdiği cesaretini ve ABD ile süren görüşmelerdeki açık ve dürüst tutumunu takdir ettiğini belirtti.
       Daha önce birçok başka vesile ile de ABD’nin Türkiye’deki demokrasiye ve demokratik karar alma süreçlerine saygı duyduğunu ifade ettiğine işaret eden Pearson “Türkiye ile ABD uzun zamandan beri dostturlar ve uzun sürede de dost olmaya devam edecekler” diye konuştu. İki ülkenin ortak çıkarları ve amaçları bulunduğunu kaydeden Pearson, Türkiye ile ABD arasında yürütülen görüşmeler sonucunda oluşturulan belgelerin yoğun ve değerli çabaların ürünü olduğunu kaydetti.
       Pearson, ABD’nin hükümetten bundan sonra neler olacağına ilişkin bilgi almayı beklediğini belirtti. “Meclisteki oylamanın sonucu sizi hayal kırıklığına uğrattı mı?” sorusu üzerine Pearson “Net bir şekilde ifade etmem gerekirse, biz lehte bir karar umuyorduk, ancak daha önce de belirttiğim gibi ABD hala Türkiye’nin dostudur” yanıtını verdi.
       
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları