Home page
Haber Menüsü


Dünya basını, TBMM'de alınan kararı mercek altına aldı.
‘ABD savaş planlarını yeniden yazabilir’
TBMM’nin, ABD askerlerinin Türkiye’de konuşlanması ve Türk askerlerinin Kuzey Irak’a gönderilmesi konusundaki Başbakanlık tezkeresini reddetmesi tüm dünyada yankı uyandırdı ve dünya basınında geniş yer aldı.
Washington/Londra/Berlin
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Mart—  The Washington Post gazetesi, hükümet tezkeresinin TBMM tarafından kabul edilmemesinin, ABD Başkanı George Bush yönetiminin savaş planlarını yeniden yazmasına neden olabileceğini yazdı. New York Times da, tezkerenin reddinin ABD için askeri planlar açısından bir darbe olduğunu okuyucularına duyurdu. İngiliz BBC televizyonu ise, Türkiye’de demokrasinin işbaşında olduğu yorumunu yaptı ve Türk halkının sonuçtan memnun olduğunu vurguladı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Washington Post’un Philip Pan imzalı haberinde, TBMM’nin bu hafta yeniden kararı oylamaya sunabileceği belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un haftalardır Türkiye’nin iznini beklediği ifade edilen haberde, ABD yönetiminden bir yetkilinin, Amerikan yönetiminin, Türk hükümetinin bir sonraki hareketi için ‘bekle gör’ politikası izlemek veya hemen birlikleri Kuveyt’e yönlendirmeyi içeren B planını devreye sokmak arasında karar vermesi gerektiği görüşüne yer verildi.
       
KUZEY IRAK’A HAVADAN İNDİRME SEÇENEĞİ
       Haberde, TBMM’nin kararının, “Irak’a karşı savaşta uluslararası destek kazanmaya yönelik ABD çabalarına başka bir darbe olduğu” da ifade edildi. Washington Post, Türkiye seçeneği olmazsa ABD’nin, havadan indirerek getireceği daha hafif bir gücü kuzeye yerleştireceğini, ancak Türk üsleri olmadan, Amerikan askerlerine cephane, yiyecek ve yakıt sağlamanın çok zorlaşacağını belirtti.
Başbakanlık tezkeresi onay alamadı

       
‘TÜRKİYE’SİZ SAVAŞ ÇOK ZOR OLACAK’
       New York Times gazetesinin konuya ilişkin haberinde, TBMM’nin kararının, ABD’li yetkilileri çok şaşırttığı vurgulandı. Meclis’in 62 bin ABD askerini Türkiye’de konuşlandırmayı reddetmesiyle, Türkiye’nin desteğine güvenen ABD’nin askeri sorunlarla karşı karşıya kaldığını duyuran New York Times, pek çok askeri uzmanın, kuzeyde bir cephe olmadan savaşın ‘son derece zor olacağı’ konusunda görüş birliği içinde olduğunun altını çizdi.
       
‘BUSH’A ŞOK DARBE’
       İngiliz Independent gazetesi “ABD askerlerinin konuşlandırılmasına ilişkin oylama kaosla sonuçlandı” başlığıyla verdiği haberinde, Ankara’nın İngiliz askerlerinin Türkiye topraklarında konuşlandırılmasına da karşı olduğu dile getirildi.
       Guardian gazetesinin konuya ilişkin haberinde de, Türkiye’nin kararının ABD Başkanı Bush’a ‘şok bir darbe’ niteliğinde olduğu belirtildi.
       
‘İLİŞKİLER OLUMSUZ ETKİLENECEK’
       Alman Berliner Morgenpost gazetesi, Meclis’te yapılan oylamada sadece dört oyun eksik kaldığını, bu sayede ABD birliklerinin Irak’a kuzeyden saldırma planlarının şimdilik suya düştüğünü yazdı.
       Die Welt ise bu sonucun ABD ve Türkiye arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyeceğini belirterek, Meclis’in Salı günü yeniden biraraya geleceğini belirtti.
ABD Salı’ya kadar bekleyecek

       
‘TÜRKİYE BUSH’U FRENLEDİ’
       La Repubblica
gazetesi de manşetten verdiği haberde “Türkiye Bush’u frenledi. ABD askerlerinin girişine hayır” başlığını kullandı. Salı gününden itibaren herşeyin yeniden başlayacağı belirtilen haberde, “Washington gelişmeye sevinmedi. Şimdi uluslararası düzeyde kriz yaşanabilir” yorumları yer aldı.
       İtalyan haber ajansı ANSA ise, Türkiye’de tezkerenin reddedilmesini, “ABD askerlerinin geçişine Türk parlamentosundan çelme” başlığıyla duyurdu.
       
ART ARDA ‘SON DAKİKALAR’
       Yurtdışına asker gönderme ve yabancı askerlerin Türkiye’de konuşlandırılması tezkeresinin TBMM Genel Kurulu’nda salt çoğunluk sağlanamaması sonucu reddedilmesi, yabancı televizyonlarda ve haber ajanslarında karışıklık yaşanmasına neden oldu. “Son dakika” olarak verdikleri haberlerde önce, Meclis’in “asker gönderme ve bulundurma” tezkeresine onay verdiğini duyuran televizyon ve ajanslar, daha sonra yine “son dakika” haberi olarak tezkerenin reddedildiğini duyurdu.
       
BBC: TÜRKİYE’DE DEMOKRASİ İŞBAŞINDA
       TBMM’nin kararının izleyicilerine anında duyuran dünya televizyonlarında, konuya ilişkin çeşitli yorum ve tartışmalar yapıldı. İngiltere’nin SKY televizyonu, “Ortada son derece karmaşık bir fotoğraf var. Şimdi beklenen yeni bir tezkere, yeni tartışmalar ve yeni bir oylama” ifadesini kullandı.
       BBC televizyonu ise kararın netleşmesinin ardından “ABD ve müttefikleri bu oylama sonucunda tam bir kaosa sürüklendiler, ortada müthiş belirsizlik var” yorumunda bulundu. “Türkiye’de demokrasi işbaşında” ifadesini kullanan BBC, yüzde 94’ü savaşa karşı olan Türk halkının sonuçtan memnun olduğunu dile getirdi.
       
‘İKİNCİ CEPHE OLASILIĞI ÖLMEDİ’
       Amerikan Fox News televizyonu ise parlamentodan çıkan ret kararına karşın Türkiye üzerinden ikinci cephe açılması olasılığının ölmediğini, Meclis’in Salı günü bir oylama daha yapabileceğini savundu.
Pentagon’da hayal kırıklığı

       
‘TÜRK HALKI SAVAŞA KARŞI’
       France2, France3, TF1 ve LCI televizyon kanalları ve France Info radyosu, hükümetin yeni bir tezkere hazırlayıp hazırlamayacağı konusunun kesinlik kazanmadığını belirtirlerken, dün Ankara’da yapılan savaş karşıtı gösterilere de dikkati çektiler. Fransız televizyon kanalları, ABD’nin ısrarlı taleplerine rağmen Türk halkının büyük bir kısmının savaşa karşı çıktığını dinleyecilerine duyurdular.
       
‘ABD’YE KIRMIZI KART’
       Avusturya Devlet Televizyonu (ORF), TBMM’de hükümet tezkeresinin kabul edilmemesini, “Türkiye’den ABD’ye kırmızı kart” olarak değerlendirdi. ORF, “ABD’nin, askerlerinin Türkiye’de konuşlandırmasına ilişkin yaptığı planların böylelikle suya düştüğü” yorumunu yaptı. Avusturya Devlet Televizyonu, siyasi gözlemcilerin “karar tasarısının kabul edilmemesinin, ABD-Türkiye ilişkilerini olumsuz yönde etkileyeceği görüşünü savunduklarını” belirtti.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları