Home page
Haber Menüsü



Uzay mekiği iniş sırasında düştü
Columbia uzay mekiği iniş sırasında, Teksas eyaleti üzerindeyken parçalanarak, 7 kişilik mürettebatıyla düştü.
Cape Canaveral/Washington
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    2 Şubat—  Uzay mekiği Columbia, atmosfere girdikten sonra parçalandı. İnişe geçtiği sırada düşen uzay mekiği Columbia’nın küçük parçalara ayrılan enkazı; tarlalar, yollar, ve hatta Teksas’taki bir mezarlığa kadar çok farklı yerlere dağıldı.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Uzay mekiğinin, Dallas’ın 160 kilometre güneyinde parçalandığı belirlendi. Mekiğin gökyüzünde birkaç parça halinde düştüğü görüldü. Görgü tanıkları da, Teksas yakınlarında patlamalar duyduklarını belirtti.


       
       
DÜŞME NEDENİ BELLİ DEĞİL
       NASA, iniş sırasında 7 kişilik mürettebatıyla parçalanarak düşen uzay mekiği Columbia’nın düşme nedeninin tam olarak anlaşılması için erken olduğunu açıkladı.
       NASA Uzay Mekiği Programı Uçuş Direktörü Ron Dittemore, Columbia’nın düşüşüne tam olarak neyin neden olduğunu anlaşılana dek uzay programlarına ara verdiklerini duyurdu.
       Dittemore, ilk izlenimlerine göre sorunun sol kanattaki koruyucu kalkanlarda ısı kaybında olabileceğini söyledi.
       Bu ısı kaybının da kalkış sırasında bu kalkanlar üzerindeki koruyucu köpüğün zarar görmesinden kaynaklanabileceği belirtildi.
       
ASTRONOTLARDAN KURTULAN OLMADI
       NASA yetkililerinden Sean O’Keefe düzenlediği basın toplantısında, uzak mekiği Columbia’nın düşüşüne neyin yolaçtığına dair kesin bir tahminde bulunmak için henüz erken olduğunu söyledi.
       Uzay mekiğinin parçalandığını ve kimsenin kurtulamadığını belirten O’keefe, bugünün hem ABD hem de NASA için trajik bir gün olduğunu ifade etti.
       Astronotlardan geriye kalanların bulunması için çalışmaların başladığını söyleyen O’Keefe, olayın araştırılması için bağımsız bir komisyonun kurulacağını belirtti.
       NASA yetkilisi, olaya ilişkin fotoğraf veya görüntü çekenlerin kuruma başvurmaları çağrısında bulundu ve Teksas halkından buldukları enkaz parçalarına dokunmamalarını istedi.
       Teksas eyaleti sakinleri 3 şiddetli patlama sesi duyduklarını, daha sonra gökten enkaz parçaları yağmaya başladığını gördüklerini anlattılar.
       Bir enkaz parçası, yaşamını sürdürdüğü karavanının üstüne düşen Bradley Pinkston adlı bir kişi, “Bir gürültü duyduk. Kasırga geliyor sandık, ancak hemen sonra bir şey karavanıma çarptı” dedi. Bradley’in oğlu William Pinkston da, düşen enkaz parçaları arasında bir tutam saç bulduğunu ve durumdan yetkilileri haberdar ettiğini söyledi.
Uzay mekiğinde görevli astronotlar.

       
BUSH BAŞSAĞLIĞI DİLEDİ
       ABD Başkanı George Bush, uzay mekiği Columbia’nın geçirdiği kazanın ardından Amerikan halkına hitaben bir konuşma yaptı. Bush, astronotların ailelerine başsağlığı diledi.
       Başkan Bush, Columbia’nın parçalanarak düşmesi ve 7 astronotun hayatını kaybetmesinden sonra yaptığı kısa açıklamada olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
       Bush, astronotların her türlü riski göze alarak uzaydaki görevlerine gittiklerini ve karşılaşabilecekleri tehlikeleri bildiklerini söyledi.
       Başkan Bush, biri İsralli yedi astronotun dünya ve Amerika için asil ve önemli bir misyonu yerine getirmeye çalıştıkları sırada hayatlarını kaybettiklerini belirtti.
       Astronotların ailelerine başsağlığı dileyen Bush, bu trajediye rağmen uzaydaki çalışmalarını sürdüreceklerini söyledi.
       
İKİNCİ MEKİK KAZASI
       İniş sırasında parçalanarak düşen uzay mekiği Columbia, ABD’nin kaybettiği ikinci uzay mekiği oldu.
       1986 yılında da Challenger uzay mekiği, fırlatıldıktan 72 saniye sonra infilak etmiş ve Amerikan mekik programı ikibuçuk yıl süreyle durdurulmuştu.
       Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’ya, 1979 yılında teslim edilen Columbia, ilk kez 1981 yılında, deneme amacıyla yörüngeye fırlatıldı.
       NASA’nın en eski uzay mekiği olan Columbia , 1992 ve 1999 yıllarında modernize edildi. 80 önemli bilimsel deneye katkıda bulunan Columbia, toplam 28 mekik görevinde birçok astronotu uzaya taşıdı.
       Atmosfere girmesinin ardından parçalanan Columbia , Amerika Birleşik Devletleri’nin kaybettiği ikinci uzay mekiği oldu.
       28 Ocak 1986’da uzay mekiği Challenger, fırlatıldıktan 72 saniye sonra yakıt tanklarındaki hatasından dolayı infilak etmiş, 7 kişilik mürettebattan kurtulan olmamıştı.
       Challenger’ın infilak etmesinin ardından NASA, iki buçuk yıl boyunca uzaya mekik göndermemişti.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları