Home page
Haber Menüsü


Futbol efsanesi yeniden  
PlayStation2’nin efsane oyunu Pro Evolution Soccer yeni versiyonuyla geri döndü.  
   
 
 
   
Erdal Kaplanseren
NTV-MSNBC
 
    30 Aralık —  PlayStation 2’nin satılmasında büyük payı olan oyunlardan biri kuşkusuz Pro Evolution Soccer. Bağımlılık yaratan bu oyunun 2002 versiyonu, oyun eleştirmenleri tarafından gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunu olarak gösteriliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Konami yıllardır PlayStation için ürettiği ISS ve Winning Eleven isimli futbol oyunlarından edindiği tecrübeyi, PlayStation 2 için geliştirdiği Pro Evolution Soccer’a taşımıştı. Oyun o kadar başarılıydı ki, bazı ülkelerde oyunun popülaritesinden yararlanmak için, PlayStation 2 ile oyun beraber satılıyordu. Geçtiğimiz ay piyasaya çıkan Pro Evolution Soccer 2, sunduğı yenilikler ve oynanıştaki bazı değişikliklerle eleştirmenlerden yine tam puan almayı başardı. Oyun yüksek kalitesine rağmen, satışlarda hep EA Sports firmasının çıkardığı FIFA serisinin gerisinde kalmıştı. Pro Evolution Soccer 2 bu geleneği bozdu ve satışlarda FIFA serisini alt etmeyi başardı.

       Konami adlı oyun ünlü oyun şirketinin ürettiği efsane oyun Pro Evolution Soccer’ın yeni versiyonu, öncekinde olduğu gibi grafik ve oynanabilirlik konusunda ıslık çaldırtıyor. Oyunun grafik ve animasyonları önceki versiyona göre oldukça geliştirilmiş. Oyunda yine ünlü oyuncuların yüzleri birebir modellenmiş. Oyunun ilk versiyonunda da olan Roberto Carlos’un serbest vuruşlardaki kendine özgü hareketlerinin animasyonuna, David Beckham’ın serbest vuruş tekniği de eklenmiş. PES 2’nin oyun içi animasyonları ise, oldukça başarılı. Fauller, hakeme verilen tepkiler, gol sevinçleri ve ikili mücadeleler gibi bir çok animasyon çeşitlendirilip, sayısı arttırılmış. PES 1’de bulunan stadyumlar bu oyunda da korunurken, oyuna yeni stadyumlar da eklenmiş. Oyundaki stadyum sayısı 8’i eski, 6’sı yeni olmak üzere 14’ü buluyor.
       
SES VE MÜZİKTE İKİ İLERİ BİR GERİ
       Oyun içi sesler ilk oyuna fazlasıyla benziyor. Ama artık maçları oynamadan önce seyircinin maç içi reaksiyonunu ayarlama şansına sahipsiniz. Örneğin, seyirciyi ev sahibinden yana yaptığınızda, deplasmanda gol atıp, seyirciyi susturma zevkini yaşayabiliyorsunuz. Diğer seçenekler ise seyircinin deplasman takımını tutması ya da derbi maçı şeklinde her iki tarafın da eşit seyircisinin olması...


       
       Oyunun ilk versiyonundaki spiker Chris James ve yorumcu Terry Butcher, oyunun fanlarının yoğun baskısı üzerine değiştirildi. Yeni spiker Trevor Brooking, yorumcu ise Peter Brackley. Trevor tam bir geveze ve oldukça çok konuşuyor. Ayrıca maç öncesi seçeneklerden Trevor’un taraflı veya tarafsız anlatım yapmasını da seçebiliyorsunuz. Ne yazık ki Trevor çok konuşmasına rağmen başarılı değil ve oyunun en çok eleştiri alan yönlerinden birisi de bu oldu. Bence de Chris James bu işi daha iyi yapıyordu ve değiştirilmesi bir hataydı. Oyunun müzikleri ise oldukça başarılı. Oyunun açılış ve şampiyonluk müziklerinde ise Queen grubunun ünlü iki parçası “We Will Rock You” ve “We Are The Champions” kullanılmış.
       
EFENDİLER LİGİNDE MÜCADELE
       Pro Evolution Soccer’ın kuşkusuz en eğlenceli modu Master League. Bu modda dünyanın en büyük takımlarının bulunduğu hayali bir ligde, kötü oyunculardan kurulu bir takımla yola çıkıp, başarılı olmaya çalışıyorsunuz. İlk versiyonda bulunan iki lig, bu kez üç lige çıkarılmış. Yani artık birinci lige çıkmak eskisine oranla daha zor. Master League’deki bir diğer yenilik de artık galibiyet ve beraberlikte, para kazandığınız gibi, mağlubiyette de para kaybetmeniz. Kazandığınız paralarla, oyuncu alıp kadronuzu kuvvetlendirirken artık daha dikkatli olmanız gerekiyor, çünkü paranız eksiyi bulursa iflas ediyorsunuz ve oyun “Game Over” oluyor. Bunun yanında oyuncuların, ücretlerine de dikkat etmeniz gerekiyor.

       Kısacası Master League modu, yeni menajerlik özellikleriyle oldukça geliştirilmiş ve övgüyü hak ediyor. Master League’de Türk takımlarından yalnızca Galatasaray bulunuyor. Ama oyunda bulunan takım editörü sayesinde, takım ismini, oyuncuları ve formayı istediğiniz gibi değiştirip, taraftarı olduğunuz takımı oyuna dahil edebiliyorsunuz.
       Oyunun bir diğer yeni özelliği de antrenman bölümünü genişletilmiş olması. Umbro Challange adındaki bu modda çeşitli antrenman seçenekleriyle, yeteneklerinizi geliştirip, eğlenceli dakikalar geçirebiliyorsunuz.
       
HER GÜZELİN BİR KUSURU VARDIR
       PES 2 her ne kadar, gelmiş geçmiş en iyi futbol oyunu olsa da, kusursuz bir oyun değil. Oyunun en büyük eksisi, Micheal Owen, Hasan Şaş, Ariel Ortega gibi hızlı oyuncuların ayağından topu almanın çok zor olması. Gerçek hayatta da bu oyuncuların hızlı olması ve topla oynamayı sevmeleri durumu biraz kurtarsa da, oyunda bu durum biraz abartılmış. Oyundaki bazı takım ve oyuncu isimlerinin lisansının alınmamış olması ve yukarı da bahsettiğimiz gibi spiker Trevor Brooking’in zayıf maç anlatımı oyunun diğer eksilerinden.
       Bu ufak tefek eksilere rağmen, oyunun tam bir futbol resitali sunduğunu ve bağımlılık yaptığını da belirteyim.
       Üretici şirket: Konami
       Platform: PlayStation 2
       Web Linkleri:
       http://www.proevolutionsoccer.com/
       http://www.konami.com/
       http://www.pes-2.de/site/auswahl.html
       http://www.iss-online.net

       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları