Home page
Haber Menüsü


Türk halkı Irak’a operasyona karşı
Halkın yüzde 77’si Irak savaşını ABD’nin çıkarına görürken, yüzde 28,6’sı da “Kuzey Irak’ta kurulması düşünülen Kürt devletinin Türkiye’de bölünmeye yol açacağını” düşünüyor.
Pınar Özkan/İÜHA
4 Aralık — İstanbul Üniversitesi’nin (İÜ) gerçekleştirdiği kamuoyu araştırmasına katılanların yüzde 96,3’ü “ABD ile Irak arasında bir savaşı destekliyor musunuz?” sorusuna “hayır”, yüzde 3,1’i ise “evet” cevabını verirken, yüzde 0,6’sı da soruyu yanıtsız bıraktı. Araştırmaya göre halkın yüzde 11’i, Irak operasyonunun nedeninin “Irak’ın terörizmi desteklemesi” olduğuna inanıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Medya ve Kamuoyu Araştırmaları Grubu (AKADEMEDYA) tarafından “Kamuoyunun Son Gelişmelere Bakışı” konulu bir kamuoyu araştırması yapıldı.
       “ABD ile Irak arasındaki çıkması muhtemel savaşın nedeni”, “ABD ile Irak arasındaki gerginlikte Türkiye’nin konumu” ve “Kuzey Irak’ta kurulması düşünülen bir Kürt devletinin Türkiye’yi ne yönde etkileyeceği” gibi soruların yöneltildiği araştırmada, ABD-Irak arasında yaşanan olaylara yaklaşımın nasıl olduğu, kamuoyu gözüyle ABD-Irak arasındaki gelişmelere Türkiye’nin nasıl baktığının değerlendirilmesi amaçlandı.
       Devlet İstatistik Enstitüsü nüfus sayım verileri baz alınarak 25 ilçede toplam bin kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırma, 4-11 Kasım 2002 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmanın deneklerinin yüzde 52,6’sını kadınlar, yüzde 47, 4’ünü ise erkekler oluşturdu. Deneklerin yüzde 55,3’lük bölümü ilk ve orta okul mezunu, yüzde 24,6’lık bölümü lise mezunu, yüzde 10,0’lık bölümü üniversite lisans mezunu, yüzde 4,9’luk bölümü ise okuma yazma bilmeyen kişilerden seçildi.
       Araştırmada yararlanılan deneklerin yüzde 22,9’u öğrenciler, yüzde 13,4’ü ev hanımları, yüzde 11,2’si işçiler, yüzde 3,6’sı işsizler, yüzde 0,7’si ise sanatçılardan oluştu. Araştırmaya katılanların yüzde 96,3’ü “ABD ile Irak arasında bir savaşı destekliyor musunuz?” sorusuna “hayır”, yüzde 3,1’i ise “evet” cevabını verirken, yüzde 0,6’sı da soruyu yanıtsız bıraktı.
       
“SAVAŞ, ABD’NİN ÇIKARINA”
       Halkın yüzde 77’sine göre ABD ile Irak arasında çıkması muhtemel savaşın asıl nedenini, “ABD’nin çıkarları olması”, yüzde 11’ine göre “Irak’ın terörizmi desteklemesi” ve “yüzde 5,7’sine göre ise Irak’ın BM kararlarına uymaması” olarak gösterdi.
       Halkın yüzde 77.4’ü soruyu “ABD ile Irak arasındaki gerginlikte Türkiye’nin konumu tarafsız kalmalı, üslerini açmamalı” şeklinde yanıtlarken, ” tarafsız kalmalı, üslerini açmalı” diye yanıt verenlerin oranı yüzde 11,1’de kaldı.
       
“EKONOMİ OLUMSUZ ETKİLENİR”
       Araştırmaya katılanlara “ABD ile Irak arasında bir savaş çıkarsa sizce Türkiye nasıl etkilenir?” sorusu yöneltildi. Alınan yanıtlara göre deneklerin yüzde 58,3’ü “ekonomisinin bozulacağını”, yüzde 9,9’u “huzursuzluk olacağını”, yüzde 8,7’si de “siyasi olumsuzluğun yaşanacağını” belirtti.
       
“IRAK KÜRT DEVLETİ TÜRKİYE’Yİ BÖLER”
       Halkın yüzde 28,6’sı “Kuzey Irak’ta kurulması düşünülen Kürt devletinin Türkiye’de bölünmeye yol açacağını” düşünürken, “Türkiye’nin Kuzey Irak’ta kurulacak Kürt devletinden her yönden olumsuz etkileneceğini” düşünenlerin oranı da yüzde 19,2 olarak belirlendi.
       Araştırmaya katılanların yüzde 54,5’i “Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulacak olursa Türkiye’nin bu duruma karşı çıkmasını” isterken, böyle bir durum karşısında Türkiye Kürt devletine savaş açmalıdır” yanıtını verenlerin oranı yüzde 12,7.
       
“ABD, KÜRT DEVLETİNİ DESTEKLİYOR”
       Araştırmaya katılanlar “Kürt gruplarını Kürt devleti kurma konusunda destekleyen ülkeler” sıralamasında ABD’yi yüzde 14,5 oranıyla ilk sırada gösterdi. Kürt devletini destekleyen devletlerden Irak yüzde 6,5 oranıyla ikinci sırada yer alırken, Fransa yüzde 5,6 oranıyla üçüncü sırada gösterildi.
       
“POLİTİKAMIZ AB’YE YÖNELMELİ”
       Araştırmada “Türkiye’nin ileriye yönelik politikaları AB’ye yönelik olmalı” yanıtını verenler yüzde 71,9 oranıyla ilk sırada, yüzde 11,8 oranıyla “Orta Asya Türk Cumhuriyetleri ülkelerine yakınlaşmalı yanıtını verenler” ise ikinci sırada yer aldı.
       
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları