Home page
Haber Menüsü


Akla karşı savaş
İngiliz oyun yazarı, yönetmen, oyuncu, şair ve aydın Harold Pinter, İngiltere Avam Kamarası’nda katıldığı bir savaş karşıtı oturumda yaptığı konuşmada, İngiltere Başbakanı Blair’in, Irak konusunda ABD’yi destekleme politikasını kıyasıya eleştiriyor.
Harold Pinter
2 Aralık— Oliver Cromwell hakkında eski bir hikaye anlatılır. Cromwell, İrlanda’da, Drogheda kasabasını ele geçirdikten sonra, sakinlerini de meydana toplatır ve teğmenlerine emreder: “Tamam. Kadınların hepsini öldürün, erkeklere de tecavüz edin.” Yardımcılarından biri sorar: “Affedersiniz generalim ama tam tersini yapmamız gerekmez mi?” Kalabalığın içinden bir ses duyulur: “Bay Cromwell ne yaptığını iyi bilir!” O ses Tony Blair’in sesi: “Bay Bush ne yaptığını iyi bilir.”

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Gerçek şu ki, Bay Bush ve çetesi ne yaptıklarını iyi biliyorlar ve Blair de, göründüğü kadar gözüboyanmış bir aptal olmasına rağmen, onların ne yaptığını iyi biliyor. Bush ve şirketi, dünyayı ve dünyanın kaynaklarını kontrol etmeye kararlı, bu kadar basit. Ve bu uğurda kaç kişiyi öldürdükleri de umurlarında değil. Blair de onların peşine takılmış gidiyor.
       Blair’in arkasında İşçi Partisi’nin desteği yok, ülkesinin ya da şu meşhur “uluslararası toplum”un desteği de yok. Bu ülkeyi kimsenin istemediği bir savaşa sürükleyişine nasıl bir mazaret bulabilir? Bulamaz. Başvurabileceği tek yol, laf kalabalığı, klişeler ve propaganda. Bizler Blair’i iktidara taşıyan oyları verirken, günün birinde onu bu kadar aşağı göreceğimizi düşünmemiştik. Bush’un üzerinde etkisi olabileceği fikri gülünç. Amerika’nın zorbalığını kaygısızca kabullenmesiyse çok acıklı.
       Zorbalık, tabii ki, Amerika Birleşik Devletleri’nin tarihte sıkça ödüllendirilmiş bir geleneği. 1965 yılında Yunanistan’ın Washington Büyükelçisi’ne hitaben, Lyndon Johnson şöyle demişti: “Parlamentonuzun ve anayasanızın canı cehenneme. Amerika Birleşik Devletleri bir fildir. Kıbrıs ise bir pire. Yunanistan da bir pire. Eğer bu yaratıklar fili kaşındırmaya devam ederlerse, filin hortumunu yer otururlar.”
       Dediğinde ciddiydi. Kısa bir süre sonra Yunanistan’da albaylar Amerika Birleşik Devletleri’nin desteğiyle iktidara geldi ve Yunan halkı 7 yıl cehennem azabı çekti.
       Amerikan filine gelince, tiksindirici boyutlarda grotesk bir canavara dönüştü. Bali’deki korkunç katliam bu konudaki gerçekleri değiştirmez.
       Amerika Birleşik Devletleri’yle İngiltere arasındaki “özel ilişki”, son 12 yılda Irak’ta, Afganistan’da ve Sırbistan’da binlerce insana ölüm getirdi; Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin dünyaya “barış ve istikrar” getirmek için düzenledikleri “ahlaki haçlı seferi”nin sonucu olarak.
       Körfez Savaşı’nda zayıflatılmış uranyum kullanımı özellikle etkili oldu. Irak’ta radyasyon düzeyleri utanç verecek ölçüde yüksek. Bebekler beyinsiz, gözsüz ya da cinsel organsız doğuyor. Eğer kulakları, ağızları ya da başka bir organları varsa, bu organlardan akan tek şey kan.
       Blair ve Bush elbette tüm bu gerçeklere karşı kayıtsız. İşçi Partisi konferansında ayakta alkışlanan (ne için peki? Iraklı ya da Sırp çocukları öldürdüğü için mi?), cazibeli, güler yüzlü Bill Clinton’ı da unutmayalım.
       Bush dedi ki: “Dünyanın en kötü silahlarının en kötü liderlerin elinde kalmasına izin vermeyeceğiz.” Çok doğru. Dön de aynaya bak, o lider sensin.
       Amerika Birleşik Devletleri halihazırda gelişmiş “kitle imha silahları” üretiyor ve uygun gördüğü yerlerde de bunları kullanmaya hazırlanıyor. Fabrikalarında denetim yapılmasını reddederek, biyolojik ve kimyasal silahlarla ilgili uluslararası anlaşmaları ihlal etti.
       Guantanamo Körfezinde yüzlerce Afganı tutsak almış durumda. Bu insanlara herhangi bir suçlama yöneltilmemiş olmasına rağmen, yasal haklarından muaf tutarak sonsuza dek tutsak etmeyi umuyor.
       Amerika Birleşik Devletleri akıllara sığmayan bir şekilde Uluslararası Ceza Mahkemesinden muaf tutulmak istiyor ve İngiltere de bunu destekliyor. Nefes kesen bir ikiyüzlülük. Tony Blair’in bu cani Amerikan rejimine tümüyle teslim olması bu ülkeyi alçaltıyor, aşağılıyor.
       
       

Çeviren: Işın Eliçin
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları