Home page
Haber Menüsü


‘Sert adam’ kalbine yenildi
Hollywood’un başarılı karakter oyuncularından Oscar ödülü sahibi James Coburn, 74 yaşında kalp krizi sonucu yaşamını yitirdi.
Los Angeles
AA
    19 Kasım —  Oynadığı aksiyon rolleri ve canlandırdığı dokunaklı tiplemeleriyle tanınan Coburn’un ölümü, menajeri Hillard Elkins tarafından kamuoyuna duyuruldu. Elkins, Cobur’un Beverly Hills’deki evinde yerel saatle 16.30’da (TSİ 02.30) müzik dinlerken geçirdiği kalp krizi sonucu öldüğünü belirtti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Coburn’un kalp krizi geçirdikten sonra acilen Cedars-Sinai Tıp Merkezi’ne kaldırılmasına rağmen kurtarılamadığını kaydeden sözgü Elkins, açıklamasında James Coburn için “Mutlu öldü” ifadesini kullandı.
       Coburn, The Affliction (Hüzün) adlı filmde canlandırdığı alkolik baba tiplemesiyle 1999 yılında Oscar ödülüne layık görülmüştü.
       
AKTÖR HAKKINDA
       Sinemalarımızda son olarak Kar Köpekleri adlı filmde canlandırdığı ‘Fırtına Jack’ tiplemesiyle boy gösteren aktör, 1928 yılında Nebraska’da dünyaya geldi. Genç yaşta geldiği Kaliforniya’da ve ardından da New York’ta öğrenim gören Coburn, tiyatro ve televizyon çalışmalarının ardından 1959 yılında beyazperdeye transfer oldu. La Jolla Playhouse’da sahnelenen Billy Budd’da ilk sahne deneyimini edinen Coburn’un ilk sinema deneyimi ise 1958 yapımı Bronco‘da üstlendiği Adam Coverly rolüyle gerçekleşti. Randolph Scott’un yönettiği western filmi Ride Lonesome‘un ardından 1960 yapımı John Sturges klasiği The Magnificient Seven / Muhteşem Yedili‘deki karizmatik rolüyle western ailesinin maçoları arasına katıldı.
       Yine John Sturges’ın yönettiği ve başrolünde Steve McQueen’in rol aldığı The Great Escape / Büyük Kaçış, Cary Grant ve Audrey Hepburn ile birlikte kamera karşısına geçtiği, Stanley Donen imzalı cinayet filmi Charade, Normandiya Çıkartması sırasında geçen, Arthur Hiller komedisi The Americanization of Emily aktörün ilk önemli filmleri arasında sayılabilir.
       Kariyerinin en önemli yönetmenlerinden Sam Peckinpah ile ilk kez Major Dundee‘de çalışan aktör, seksi bir soyguncuyu canlandırdığı Dead Heat on a Merry Go Round ile olumsuz eleştiriler aldı. İlk başrol deneyimi hüsranla sonlansa da bu film Coburn’e büyük başarı kazandıracak James Bond karikatürü ajan Derek Flint’i kazandırdı. Our Man Flint ve In Like Flint adlı iki filmden sonra Coburn kendi şirketi Panpiper’ı kurdu. 1967’de hem yapımcılığını hem başrolünü üstlendiği kara komedi türündeki The President’s Analys‘de ABD Başkanı’nın işsiz kalan psikanalistini konu edindi.
       70’lerde yine Vahşi Batı’nın yolunu tutan ‘maço’ aktör, sevgili ‘maço’ yönetmeni Sam Peckinpah ile yeniden biraraya geldi. 1973 yapımı Pat Garret and Billy the Kid‘de Coburn kanun adamını, Kris Kristofferson’da efsanevi silahşoru canlandırdı. Üstelik filmin müziklerini yapan Bob Dylan da ufak bir rol üstlenmişti. İkili 1977 yapımı tartışmalı film Cross of Iron / Demir Haç‘ta yeniden bir araya geldi. Bu kez Coburn’ün rol arkadaşları James Mason ve Maximillian Schell idi.
       80’li yıllarda başgösteren bir rahatsızlık nedeniyle güçlükle hareket eder hale gelen ve setlerden uzak kalan Coburn, azimle tedavi olarak eski formuna kavuştu. 1988’de Young Guns II / Genç Kan II‘de eski günlere hürmeten yeniden Billy the Kid’in peşine düştü. 1991’de Hudson Hawk‘taki CIA ajanını canlandırırırken rahatsızlığından iz bile kalmamış gibiydi. Ardından Sister Act 2 / Çılgın Rahibe 2 ile Whoopi Goldberg’in peşine düştü. 1994 yapımı Western komedisi Maverick‘te Mel Gibson ve Jodie Foster ile kamera karşısına geçen aktör Paul Schrader’in Russel Banks romanından uyarladığı 1998 yapımı The Affliction/ Hüzün ile En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Oscarı’nı kazandı. 1999 yılında yine Mel Gibson ile Payback‘te rol alan aktör, 2002 yılında komedi filmi Snow Dogs/Kar Köpekleri’nde ve son olarak da Alan Jacobs’un yönettiği American Gun filminde rol aldı.
       Paula isimli eşinden Lisa ve James Jr. adlı iki çocuğu olan Coburn’un iki de torunu var.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları