Home page
Haber Menüsü


İş dünyasından eylem planına destek
AKP’nin Acil Eylem Planı ekonomi çevrelerinde olumlu yankı buldu. TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, AKP tarafından hazırlanan Acil Eylem Planı ile ilgili olarak, “Doğru bir başlangıç. Piyasalara bir güven verildi” dedi.
Ankara
NTV
16 Kasım— Plana, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) de destek geldi. Bununla birlikte, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kafalarındaki tek soru işaretinin nasıl kaynak bulunacağı olduğunu söyledi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Özilhan, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Acil Eylem Planı’nda Türkiye’nin gündemindeki bütün konuların yer aldığını ifade ederek, “Bana göre iyi hazırlanmış bir çalışma. Dolayısıyla biran evvel uygulanmasında fayda var” diye konuştu.
       Uluslararası Para Fonu (IMF) ile ilgili stabilizasyon programında zaten önemli adımların atıldığını belirten Özilhan, şöyle devam etti: “Acil Eylem Planı’nda bu konuyla ilgili çalışmaların devam edeceği var. Ama esas, ülkenin biran evvel büyümeye geçmesi için birtakım adımlar atılmasıdır. Bunlarla ilgili konularda IMF ile görüşülebilir, tartışılabilir. Önümüzdeki dönemde yapısal reformlar alanında birtakım yapılması gerekenler var. Bunların da IMF ile oturup konuşulmasında fayda var.”
       Ekonomiyle ilgili bütün birimlerin bağlanacağı güçlü bir ekonomi bakanlığıyla ilgili olarak da Özilhan, “Ekonomiden sorumlu bir bakanın olması ve bütün ünitelerin o bakana bağlanmasını doğru bir adım olarak düşünüyorum. Bundan önceki hükümette bunu yaşadık, çok dağınık oluyordu” diye konuştu.
       Tuncay Özilhan, kamu reformuyla önemli birtakım tasarruflar sağlanabileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: “Verginin tabana yayılmasıyla önemli birtakım tasarruflar sağlanabilir. Faizlerin düşmesiyle, Hazine’de önemli bir fazlalık yaratılabilir. Dolayısıyla biran evvel, bu güvenin oluşmasıyla sağlanan faiz düşüklüğünün getirdiği birtakım birikimlerin dönüp ekonominin büyümesi için kullanılması fayda getirir.”
       
ENFLASYON HEDEFLEMESİ İÇİN BİRAZ ERKEN
       Recep Tayyip Erdoğan’ın enflasyon hedeflemesinde bir rakam vermemesini doğru bulduğunu dile getiren Özilhan, “Enflasyon hedeflemesi için biraz daha erken diye düşünüyorum. Faizlerin ve enflasyonun biraz daha düşmesiyle, belki bir müddet sonra daha da dengeye gelecek rakamlarla enflasyon hedeflemesi uygun olur. Önümüzdeki 3,5,6 ay içinde hedeflemeye geçilebilir” şeklinde konuştu.
       
TOBB: KAYNAK NASIL BULUNACAK?
       AKP’nin Acil Eylem Planı’na, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nden (TOBB) de destek geldi. Bununla birlikte, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kafalarındaki tek soru işaretinin nasıl kaynak bulunacağı olduğunu söyledi.
       NTV’nin sorularını yanıtlayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, AKP Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Gül’ün hükümeti kurmakla görevlendirilmesini doğru bulduklarını söyledi.
       
ATO
       Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Acil Eylem Planı’nı, “Yoğun Bakım Planı” olarak nitelendirdi.
       Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, 3 yıldır komada bulunan Türkiye ekonomisinin, ancak böyle halkın beklentilerine yanıt verecek bir yaklaşımla iyileştirilebileceğini vurguladı.
       Zamanlama açısından bağlayıcı hükümler içeren, detay açısından ise tatmin edici buldukları planla halka doyurucu mesajlar verildiğini kaydeden ATO Başkanı, Türkiye’nin kaynak sorununun çözülmesi halinde, bu planla 1 yıl içinde yürümeye başlayacağını belirtti.
       Seçimlerin ardından Türkiye’nin üzerine bir umut dalgası yayıldığını ifade eden Aygün, “sanılanın aksine karşımızda hazırlıklı bir kadro ve plan görüyoruz. Ciddi bir görüntü çizen tavırlarıyla, AKP işe iyi bir başlangıç yapmıştır. Umarız, bu kararlılık sonuna kadar devam eder ve sağlanan güven ortamı hiçbir zaman bozulmaz” dedi.
       
TİM
       Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, AKP’nin Acil Eylem Planı’nın, partinin seçim sonrası ortaya koyduğu iradeyi ekonominin düze çıkması için kullanacağını gösterdiğini söyledi.
       Satıcı, AKP’nin seçim öncesinde vaad ettiklerinin, hükümet programı hazırlanmadan önce bir eylem planına dönüştürüldüğünü ifade etti. Satıcı, “Açıklamalar, 3 Kasım sonrasında sözlerin unutulmadığını gösteriyor” dedi.
       
İTO BAŞKANI YILDIRIM
       İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yıldırım ise, Acil Eylem Planı’nın, 3-4 yıldır çekilen ekonomik sıkıntıları giderecek ve AKP’yi bağlayıcı yönde bir içeriği bulunduğunu söyledi. Planın, hükümet programıyla uyumlu bir şekilde yürütülebilmesi halinde, bunun, kamuoyunda ılımlı ve olumlu bir başlangıç olacağını kaydeden Yıldırım, şöyle devam etti:
       “Ekonominin gidişatında ve rakamsal kalkınmada büyük değişiklikler olabilir. 10 yıl içinde koalisyon dışında bir yapı elde edilemedi. Tek başına iktidar olmanın avantajıyla Türkiye’nin önünü açmaları gerek. İlk 3 ay bizim için önemlidir. Biz de bekleyeceğiz. Sivil toplum örgütleriyle diyalog kapsamında bizler, tabii ki üzerimize düşeni yapacağız ve verilen vaadlerin takipçisi olacağız.”
       
EBSO
       Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Salih Esen, Acil Eylem Planı’ndaki yaklaşım tarzını “olumlu ve güzel” bulduklarını söyledi. Esen, Acil Eylem Planı’nı değerlendirirken, planın periyotlar halinde yapılmasını ve halkın denetiminin istenmesini “olumlu” bulduklarını kaydetti. Salih Esen, “Erdoğan’ın sözlerini, olaylara ciddi yaklaşıldığının kanıtı diye düşünüyoruz. Kesin fikrimizi programı gördükten sonra söyleyebiliriz ama yaklaşım tarzını olumlu ve güzel buluyoruz” diye konuştu.
       
İZTO BAŞKANI DEMİRTAŞ
       İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, açıklanan Acil Eylem Planı’nın, görüşleriyle örtüştüğünü belirterek, planın başarıya erişmesini diledi. Sivil Toplum Örgütleri olarak planın başarıya ulaşması için gereken desteği vereceklerini dile getiren Demirtaş, şu görüşleri kaydetti:
       “Ancak başarıya erişmenin tek ön şartı Ekonomik Sosyal Konseyi çalıştırmaktır. Konseyi çalıştırılırsa bu eylem planı başarılı olur. Mali miladın ertelenmesi doğrudur. Gerekli önlemler ve yasal düzenlemeler yapıldıktan sonra kayıtlı ekonomiye geçmek doğru olacaktır.”
       
ASO
       Ankara Sanayi Odası Başkanı Zafer Çağlayan ise Erdoğan’ın taahhüdlerine temkinli yaklaştı. “İddialı ve olumlu bir plan ancak aslolan, icraattir” diyen Çağlayan, ” yolun uzun, zamanın kısa, problemin çok olduğunu söyledi.
       Genel hatlarıyla eylem planını akılcı bulan HAK-İş Başkanı Salim Uslu ise Mali Milat’ın kaldırılmasının sorun yaratacağı görüşünde. Uslu, “Mali Milat‘ın kaldırılması halinde yerine ne konulacağının açıklanması önem arzediyor” dedi.
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları