Home page
Haber Menüsü


Çölde soğuk duş
Meksikalı efsanevi sanatçı Carlos Santana son albümü ‘Shaman’ ile geri döndü. Sanatçıya son albümü ‘Shaman’da da dünyaca ünlü yıldızlar eşlik ediyor.
NTV-MSNBC
    30 Ekim—  Sekiz yıllık aradan sonra yayınladığı ilk albümü olan ‘Supernatural’ ile rock müzik tarihinin en büyük ‘geri’ dönüşünün altına imzasını atan Santana, yeni bir müzikal patlamanın habercisi. Albümün başarısı ne olur bilinmez ama Santana’ya göre albüm, “Sıcak bir çöl gününde soğuk bir duş almak gibi”.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  ‘Supernatural’ deneyiminden sonra hayat var mı?
       Carlos Santana ve grubu 1999’dan beri beklenen yeni albümleri Shaman’ı dünyaya tanıtırken öyle olduğunu umuyorlar.
       Dünyaca ünlü yıldızların Santana’ya eşlik ettiği ‘Supernatural’ albümünün pek çok şarkısı hit olmuş, dünya çapında 25 milyon satmış ve sekiz Grammy kazanmıştı ve şimdi üç yıl aradan sonra ‘Shaman’, ‘Supernatural’ın izini takip ediyor. Yine Santana’ya hot pop, rock ve R&B starları (Dido, Musiq, Macy Gray, Seal...) katılıyor.
       
SANTANA İLE ‘SHAMAN’ ÜZERİNE
       Supernatural’ın büyük başarısından sonra üzerinizde nasıl bir baskı var?
       Supernatural’la yarışmak gibi bir tereddüt, korku ya da kaygı taşımıyorum. Şimdi farklı insanlarla farklı bir yönde ilerliyoruz. Shaman duygularla çok değişik bir yolculuk, macera; operadan heavy metal’e kolayca geçebiliyor ve ben çok heyecanlıyım. Gerçekten başım dönüyor. Kendimi beyzbolcu Barry Bonds gibi hissediyorum ve karşımdaki adamın bana topu nasıl atacağını biliyorum. Yani topu sahanın dışına fırlatmak da ıskalamak da bana kalmış.
       Bu bir dönüm noktası mı olacak?
       (Gülüşmeler) Clive Davis ve L.A. Reid’le ve tüm diğer inanılmaz sanatçılar, şarkıcılar, performansçılar ve teknisyenlerle çalıştığım için iyi hissediyorum. Temelleri sağlam attık. Ben 55 yaşındayım ve hala bu sektördeyim; yani onlarla yarışmıyorum ama Britney Spears’la, NSync’yle, Lenny Kravitz’le aynı alanda yer alıyorum. Bu fırsat için de minnettarım.
       Geriye bakınca Supernatural’in etkisini nasıl yorumluyorsunuz?
       Supernatural bir fenomen oldu. Büyükbabalara, ailelere, gençlere ve küçük çocuklara kadar uzandı. Bütün bunlar Santana’yla bile ilgili değildi; ordaki sesle ilgiliydi. Yani mesajı ileten değil; mesajın kendisi, ve mesajsa çok basit-güzellik, incelik, mükemmellik, zarafet, saygınlık; suçluluğun, utancın, yargının, ayıplamanın ve korkunun tam tersi.
       Yani Shaman pozitifliği ve optimizmi yaymak için mi burada?
       Kesinlikle. İnanıyorum ki birden fazla şarkı sizi “Tanrım, Carlos’un müziği beni yaşamaktan dolayı mutlu ve minnettar hisstettiriryor.” dedirtecek. Bu süper, süper sıcak bir çöl gününde soğuk bir duş almak gibi - “Aaaaaaaah!” İşte böyle. Size böyle bir his veya deneyim yaşatabiliyorsam, biliyorum Jimi Hendrix benimle mutlu olurdu, ve aynı şekilde Coltrane, Jaco ve Stevie Ray de olacaklar.
       Angelique Kidjo’nun “Adouma” şarkısının ‘cover’ını yapmaya nasıl karar verdiniz?

       Bu şarkıyı ’90, ’91 gibi duydum ve hep bu şarkıyı yapmak istedim. Arayıp onay ve izin istediğimde bana “evet” dedi. O benim kız kardeşim; beni seviyor ve ben de onu seviyorum. Ben hep Afrika müziği çalarım; Afrika’ya gittiğimde turist değilimdir. Ailenin bir parçasıyımdır. Bu Oscar ve Grammy Ödüllerinin dışında sahip olabileceğim en büyük onurlardan biri; Afrika’ya gidebilmek, veya telefon çalar ve Buddy Guy veya Otis Rush arıyordur Los Angeles’a gitmek için; Wayne Shorter ya da Herbie Hancock ararlar beni. Bu olabileceğinin en iyisi; ben çok şükrediyorum, çok mutluyum, ve bana kendim gibi hareket etme olanağını veren tüm kız ve erkek kardeşlerimi onurlandırmak için elimden gelenin en iyisini yapacağım.
       Supernatural ve şimdi de Shaman’daki misafir sanatçılara çok fazla ilgi gösterildi; ancak her iki albümde de sadece Santana band tarafından çalınan şarkılar var. Onların geri planda kaldığını düşünüyor musunuz?
       Hayır. Bu çok güçlü ve duyarlı bir grup. Neşemiz, inançlarımız ve açıklığımız var ve bu oldukça bulaşıcı. Yaşam hakkında coşkulu ve enerjik hissediyoruz. Bu pozitif birşey; Bob Marley’in söylediği gibi, bu pozitif bir titreşim. 1966 yılından beri buradayım ama güç ve zevkte hiç bu kadar sağlam ve istikrarlı aynı zamanda da duyarlı bir grupla çalışmamıştım. İnsanlar eve gittiklerinde pozitf anlamda saldırıya uğrayacaklar, ve biz insanları bu şekilde etkilemeye bayılıyoruz.
       Shaman’da diğerlerinden fazla gurur duyduğunuz veya hoşnut olduğunuz bir şarkı var mı?
       Albümün son parçası “Novus” dinleyen herkesi hareket ettirecektir. “Novus” her çağın kendine göre bir düzeni olduğunu anlatıyor. İkiz Kuleler çöktükten sonra bizim de bu gezegende yeni bir düzen anlayışına ihtiyacımız var-hükümetlerden, politikacılardan ya da dinden kaynaklanan değil, kalpten gelen. Ben aklımda dünyayı finansal olanla değil kalple ilgilenen 12 kadın ve 12 adamın yönettiğini görüyorum. Bunlar herkesin iyiliğini gözeten kararları alan bir dünya hükümetini oluşturuyorlar.
       Siz de bu konseyde yer alıyor musunuz?
       (gülüşmeler) Hayır. Shaman bunun hakkında; (müzik) iyileştirmenin son yolu. Bu bir çeşit voodoo adamı değil; hayır shaman gerçek bir iyileştirici. Onların yaptığı şey bu. Bob Marley de bunu yaptı. Bazı insanlar köklerle, çiçeklerle, yaprak çaylarıyla, bitkilerle iyileştirir; bazıları da şarkılarla. Santana da budur; biz bitki satmıyoruz, ya da çay; ama size aynı sonucu veren bir ses satıyoruz. Yankılanan titreşimin sesi, müziği duyduğunuzda “Vay canına!” diyorsunuz.
       
 
       
    TOP5 38. Rotterdam Film Festivali başladı  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları