Home page
Haber Menüsü



Rehine yakınları Putin’e öfkeli
Tiyatro basan Çeçenlere karşı düzenlenen operasyonda kullanılan gazın 115 rehineyi öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardından, Rus yönetimi gazın niteliğinin açıklanması için baskı altında.
Moskova
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
    29 Ekim —  Rus yetkililerin, ölen 118 rehineden 115’inin Çeçen teröristleri uyutmak için kullanılan gazdan öldüğünü açıklamasıyla, operasyonla ilgili tartışmalar yeni bir boyut kazandı. Gazdan etkilenen rehinelerden 405’inin hastanelerdeki tedavisi sürüyor. 150 rehine yoğun bakımda tutulurken, 45’inin durumu ciddiyetini koruyor. Ölü sayısının artmasından korkuluyor. Gazın, bir tür sinir gazı ya da çok yüksek miktarda kullanıldığı için ölümcül hale gelen uyutucu bir gaz olabileceği belirtiliyor. Ölen rehinelerin yakınları, gazın içeriğini ‘savunma sırrı’ olduğu gerekçesiyle açıklamayan Putin yönetimine öfkeli. ABD de, gazın niteliğine ilişkin açıklama istedi.  

   
 
       
    MSNBC News Çeçenlerin 300 yıllık mücadelesi
MSNBC News 'Çeçen militanlar atom santrali vuracak'
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Moskova’da düzenlenen operasyonda 117 rehinenin hayatını kaybettiği kesinleşirken, bunlardan 115’inin, yani neredeyse tamamının özel timler tarafından kullanılan gaz nedeniyle öldüğü açıklandı. Moskova Sağlık Komitesi Başkanı Andrey Seltsovski, operasyonda hayatını kaybeden rehinelerden yalnızca birinde kurşun yaralarına rastlandığını açıkladı. Geri kalan 115 rehinenin ise Çeçen teröristleri uyutmak için kullanılan gazla öldüğü duyuruldu.
Operasyonun ardından rehinelerin binadan baygın halde çıkarılması, dikkat çekmişti.

       
       
TERÖRİSTLERE BİLGİ SIZDIRILMIŞ
       Rusya dün Moskova’daki rehineleri kurtarma operasyonunda ölenleri anarken, operasyonla ilgili yeni gerçekler gündeme geldi.
       Eylemi düzenleyen teröristlere yardım eden üst düzey bir polisin kriz merkezindeki gizli bilgileri eylem boyunca cep telefonuyla içerideki teröristlere aktardığı belirlendi.
       İzvestiya gazetesine açıklama yapan bir polis yetkilisi durumun çok geç anlaşıldığını ve bu kişinin tutuklandığını söyledi.
       
ABD AÇIKLAMA İSTEDİ
       Öte yandan operasyonda ölen rehineler arasında bir de Amerikan vatandaşı olduğu ortaya çıktı. Bu kişiyle birlikte operasyonda ölen yabancı sayısı 9’a çıktı.
       ABD, operasyonla ilgili Rusya’dan açıklama istedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili, “Ruslardan, kullanılan gazla ilgili bilgi ve orada ne olduğunu anlamamız için bize yardım etmelerini istedik” dedi.
       
SİNİR GAZI OLABİLİR
       Operasyonda kullanılan gazın ne olduğu konusunda kesin bir bilgi yok, ancak kimyasal silah uzmanları iki ihtimal üzerinde duruyor. Operasyon sırasında kullanılan gaz ya Soğuk Savaş döneminde düşman askerlere karşı kullanmak üzere geliştirilen bir tür sinir gazıydı ya da fazla tehlikeli olmadığı halde çok yüksek miktarda kullanıldığı için ölümcül hale gelen uyutucu bir gazdı.
       
GAZIN PANZEHİRİ ‘GİZLENDİ’
       
  Rehin alma eylemleri
Rusya'da, 1993 yılından itibaren Çeçenler pek çok rehin alma eylemi düzenledi. Bu eylemlerle ilgili ayrıntılı bilgi için tıklayın.
Dünyadaki belli başlı rehin alma eylemleri hakkında bilgiye ulaşmak için tıklayın.
Operasyona katılan askerlere bu gaza karşı etkili panzehir verildiği, bu nedenle askerlerin gazdan etkilenmediği zannediliyor. Ancak hükümetin gazın içeriğini açıklamaması ölü sayısını daha da artırdı. Operasyonun ardından hastanelere kullanılması gereken panzehir hakkında bilgi verilmemesi, hastanelerin böyle bir tedaviye hazırlıklı olmaması ve rehinelere hemen olay yerinde panzehir verilmesi yerine hastaneye götürülmesinin bilançoyu artırdığı belirtiliyor.
       
‘YA YASADIŞI YA BECERİKSİZCE’
       Kimyasal silahlarla mücadelenin ön planda olduğu bir dönemde bir devletin böyle bir gazı kullanmasını eleştiren uzmanlar, “Kremlin ya yasadışı ya da beceriksizce bir operasyon düzenledi” yorumunu yapıyor.
       
BULGAR REHİNE: SARİN GAZI KULLANILDI
       Bu arada, tiyatroda silahlı Çeçen teröristlerin rehin aldığı yüzlerce kişiden biri olan Bulgar Vesselin Nedkov, Bulgar radyosuna verdiği demeçte, Moskova’da kaldırıldığı hastanede doktorların, operasyon sırasında kimyasal silah kategorisinde yer alan sarin gazı kullanıldığından söz ettiklerini duyduğunu söyledi. Nedkov, “Bilincim açıldığında doktorlardan ilk duyduğum şey, salona sarin gazı yayıldığıydı. Doğru olup olmadığını bilmiyorum. İnsanlar kendilerini kötü hissediyordu, şiddetli kusmalar söz konusuydu, yayılan her neyse, rengi siyahtı” dedi.
       Bir Fransız uzman da, kurtarma operasyonu sırasında kullanılan gazın “fiziki ve ruhsal açıdan çökertici” etkisi olduğunu ve BZ (benzylate de quinuclinidol) gazı olabileceğini belirtti.
Rehine krizinin satırbaşları

       
ULUSAL YAS
       Putin yönetimi ise ülke genelinde ulusal yas ilan etti. Rusya’da bayraklar yarıya indirildi, radyo ve televizyonlarda eğlence yayınlarına ara verildi. Ruslar, tiyatro salonu önüne çiçekler koyarak ve mumlar yakarak kayıpları anmayı sürdürüyor.
       
REHİNELER YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜRÜLMÜYOR
       Öte yandan, Moskova Savcısı Mikhail Avdiyukov, ölen 117 rehineden en az 108’inin kimliğinin belirlendiğini açıkladı.
       Hastanelerde tedavi gören rehinelerin, yakınlarıyla görüşmesine ise izin verilmiyor. Bazı teröristlerin, kurbanların arasına sızmış olabileceğinden şüphelenen Rus polisi, iyileşenlerin de hastaneden çıkmasına izin vermiyor.
       
Putin: Teröristlerle anlaşmayız

       
PUTİN: DİZ ÜSTÜ ÇÖKMEYİZ
       Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’daki rehine kurtarma operasyonunun ardından, olanaksızı başardıklarını söylemiş, ölen rehinelerin yakınlarından da özür dilemişti. Operasyonda yüzlerce insanın yaşamının kurtarıldığını anlatan Putin, Rusya’nın dizleri üstüne çökertilemeyeceğini gösterdiklerini dile getirdi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları