Home page
Haber Menüsü


Kurt Cobain’in günlükleri
İngiliz Observer gazetesi, Kurt Cobain’in daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış günlüklerinden bir bölümünü 20 Ekim tarihinde yayımladı.
Işın Eliçin
NTV
    23 Ekim—  Kısa kariyeri boyunca Nirvana’yla yaptıkları öncü müzik, Courtney Love’la fırtınalı evliliği ve eroinle mücadelesi, sürekli manşetlere taşımıştı onu. Ama özel hayatında bu şöhretten giderek daha fazla rahatsızlık duyuyordu. Aşağıda bir bölümünü çevirdiğimiz günlükler Kurt’ün el yazısıyla görülebiliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Kurt Cobain, 1994 Nisan’ında, 27 yaşında öldüğünde kendi kuşağının sesi ve Bob Dylan’dan bu yana en etkili Amerikan müzisyeni olarak anılıyordu...
       Kısa kariyeri boyunca Nirvana’yla yaptıkları öncü müzik, Courtney Love’la fırtınalı evliliği ve eroinle mücadelesi, sürekli manşetlere taşımıştı onu. Ama özel hayatında bu şöhretten giderek daha fazla rahatsızlık duyuyordu.

       
GÜNLÜKLER, 1991-94
       1: Defterler: Cobain karalamalarını, karikatürlerini ve en mahrem düşüncelerini süpermarketlerde satılan ucuz defterlere yazıp çizdi.
       2: Kurt’ün Mustang/Jaguar karışımı gitar tasarımı:
       1991 başı: “Seasons in the Sun” şarkısıyla ağladım
       Kült haline gelmiş ‘alternatif’ bir grup olan Nirvana, Geffen Records’la anlaşıp yüklü bir avans alır. Nevermind albümünün kayıtlarına başlanmıştır ve birkaç ay içinde “Smells Like Teen Spirit”-sonrası Cobain dünyanın en büyük rock yıldızı olacaktı. Ve Kurt defterine kısa bir otobiyografi yazar...
Otobiyografi
        “Merhaba, ben 24 yaşındayım. Washington eyaletinin kıyısı açıklarında beyaz, orta sınıf bir erkek olarak dünyaya geldim. Annemle babamın damarlı ahşap taklidi bir kutu içine yerleştirilmiş compact stereo compenent? sistemi ve Ranco’dan “iyi titreşimler” adlı yetmişli yılların hit şarkılarının bulunduğu dörtlü plak seti vardı. Tony Orlando & Dawns’ın “Tie A Yellow Ribon” ve Jim Croche’nin “Time in a Bottle” gibi şarkıları vardı. Yıllarca yalvardıktan sonra nihayet bana üstü Sears Kataloğunun arkasından kesilmiş kartondan teneke bir davul takımı aldılar. Daha bir hafta olmadan kızkardeşim davulu tornavidayla deldi. Annem piyanomuzda Chicago’dan bir parça çaldı, şarkının adını hatırlamıyorum ama melodisini asla unutmayacağım. Teyzem doğum günümde bir Hawaii (slide) gitarı ve amfi verdi bana. O çok değerli ilk yıllarımda, ilk 3 Beatles albümünü de o verdi, ki bu albümler olmasa ve bir yıl daha Carpenters ve Olivia Newton John dinlemek zorunda kalsaydım herhalde müziksel gelişimim sona ererdi.”
       1991 Sonbaharı’ndan-1992 İlkbaharı’na: “Küçük bir huy edindim..”
       Artık kaybeden değildir. Sadece bir gecede elde edilebilecek çok büyük bir şöhrete kavuşur: Olağanüstü başarılı bir albüm (Nevermind Billboard listesinde bir numara olarak Michael Jackson’ın Dangerous’ını yerinden eder); medyatik bir sevgili (Courtney Love’la 24 Şubat 1992’de evlenir) ve giderek artan uyuşturucu bağımlılığı. İngiliz basınını da sevmemeye başlamıştı.
       “Çenemi kapatsam çok daha iyi olur.
       Ama dudaklarımı yalayan serin bir rüzgar var”
       Bahar 1992: “Otuzlarındaymış gibi kokuyor...”
       Cobain’in şöhretle mücadele biçimlerinden biri de punk rock tavırları takınmak, isyankar bir kişiliği oynamaktı. Rolling Stones Dergisine neden mülakat vermediğini anlatan gönderilmemiş bir mektup yazdı. (Mülakat vermeyi ise birkaç ay sonra kabul etti.):
Mektup
       “Umarım Pete Townshed haline gelmeden ölürüm.
       Kariyerimizin bu noktasında, kellik tedavisinden ve kötü kredilerden önce Rolling Stones için mülakat vermek için hiçbir arzu duymadığıma karar verdim. Bunun bize yararı olmaz çünkü Rolling Stones okuyucusu hippileri eleştiren biri haline gelmiş ortayaşlı bir hipi eskisidir, geçmişi “zafer günleri” olarak hatırlar, ve liberal muhafazakarlara karşı daha kibar, daha yetişkinvari bir tutum içindedir. Ortalama bir Rolling Stones okuyucusu güvenli bir meta haline gelmedikçe yeraltındaki diğer müziksel seçenekleri reddetmiştir. Şimdi-Kuşağına yardım etmenin bir tür gereklilik olduğunu hissetmişimdir hep içsel olarak düşmanı (....) ya da onu kullanarak yok et. Ama Şimdi-Kuşağı Rolling Stones okumuyor. İyi öyleyse, eski okullular dinazorlaşıncaya, genç mezunlar da Wall Street’in yerlerini Gerçek Aşk’la -devrimci enkazla- pisletinceye kadar otur ve bekle. Otuzlu yaşlarmış gibi kokuyor.
       En fazla, üzerinde kravat resmi olan -o da Phil Collins’in çişi ve Gerry Garcia’nı kanıyla boyanmış bir kravat resmi- bir tişört giyerim.”
       
       1992 sonu. ‘Belki arkadaşlarımı sıkıştırabilirim..”
       Kurdt Kobain’in ruh halleri


       Cobain kendisine, daha doğrusu rock yıldızı kimliğine “Kurdt” ismiyle hitap etmeye başlar. Ruh Halleri resimlerini deforme olmuş bedenlerle ilgili tıp kitaplarından alır. Kendisi için ‘bebek, çişli, kabadayı ve küstah’ yakıştırmalarını kullanıyor.
       Arkadaşları için yazdığı kart:


       
       Selam Ian ve Nikki
       Mutlu Yıllar, Mutlu Noeller
       Mutlu Cadılar Bayramı Mutlu Aşıklar Günü
       Mutlu Şükran Günü, Mutlu Doğumgünü, gelecek yıl belki arkadaşlarımı rock-programımın arasına sıkıştırabilirim ve hep beraber Shriner Bowling’e gidebiliriz.
       Sevgiler Kurdt
       1993 Baharı: “Senin gururla taşıyorum....”
       Şubat’ta Cobain ve Love ilk yıldönümlerini kutlarlar; Cobain’in bu mektup taslağında kendince bir anlam vermeye, mantiki bir açıklama getirdiği fırtınalı bir ilişkidir bu...
Courtney için yazdığı aşk mektubu
       
       “Courtney, seni seviyorum dediğimde utanmıyorum, hiç kimse de, gözümü de korkutsa, iknaya da uğraşsa, aksini düşünmemi sağlayamaz. Seni herkese gururla gösteriyorum. Bir tavus kuşunun kuyruğu genişliğinde açıyorum bacaklarını senin ama çoğunlukla başa sıkılan bir kurşunun nazar-ı dikkat aralığı kadar...
       Bence tüm dünyanın, bir insana, sabırla ve sukünetle bakması arzulanan örnek vatandaş gibi çok acıklı. Yine de bir insanın kendisini mülayim bir şekilde ve perde farkı olmayan bir sesle ifade edebilme yetisinden söz etmeye değer. Ben yavaş dedikleri bir oğlanım. Hiperaktifken nasıl bir betona dönüştüm, boğazıma saplanan, ah, daha iyi bir bıçak olmayışından, öfkelendiren, kötüleştiren, kafa karıştıran çimento kadar yoğun. Çimentoda çimentodan başka değerli hiçbirşey yoktur. Betonun içinde altının sahtesini bile bulamazsın. Tamamen erkek elinden çıkmadır ve bana erkek olmanın normal olduğunu sen öğrettin ve klasik erkekler dünyasında seni parmağımdaki yüzük gibi -ki onda değerli hiçbir maden yok- grururla taşıyorum.”
       Observer’ın Cobain dosyası için: observer.co.uk
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları