Home page
Haber Menüsü


 
Siyasi partilerin internet karnesi
 
Siyasi partiler, Türkiye’nin 21. yüzyıldaki ilk seçiminde, web sitelerini ilk kez yoğun bir şekilde kullanmaya başladı.
 
NTV-MSNBC
 
17 Ekim —  Parti programlarından seçim bildirgelerine, mp3 formatındaki seçim şarkılarından miting takvimlerine kadar pek çok bilgi artık seçime katılacak partilerin web sitelerinde yer alıyor. Online nüfusun Türkiye’de hala pek de önemsenmeyen bir azınlık olarak görülmesine karşın, partiler hem artan rekabet, hem de kurumlarının modernliğini kanıtlama kaygısıyla geçmiş yıllara göre daha kaliteli web siteleriyle karşımıza çıkıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bu yazıda siyasi görüşlerine girmeden, siyasi partilerin web sitelerinde verdikleri içeriğin zenginliğini ve tasarımlarının kullanıcı açısından yeterli olup olmadığını inceleyeceğiz. Partileri, alfabetik olarak sıralamaya özen gösterdik.
       
AKP (WWW.AKPARTI.ORG.TR)
       İçeriği seçim propagandası için yenilenen siteye girer girmez açılan yeni bir pencerede o günkü miting programını görüyorsunuz. Mitingleri uydu yayınları üzerinden canlı izlemek isteyenler için sitede uydu koordinatları verilmiş. Sitenin ana sayfasına yerleştirilen bir sayaç ise 3 Kasım günü saat 18:00’e doğru geriye sayarak AKP iktidarına şu kadar gün bu kadar saat şu kadar dakika kaldı gibi bir mesaj veriyor. Bir partinin web sitesinde bulunması gereken en önemli bilgilerden olan parti tüzük ve programları AKP sitesinde de unutulmamış.
AKP web sitesi
       Partinin sergilemek istediği şeffaflık imajını destekeler bir şekilde AKP’nin gelir gider cetveli de sitede yer alıyor. Cetveli incelediğimizde partinin gelirlerinin 4 trilyon 549 milyar TL’yi bulduğunu ve bu gelirde en büyük payın yüzde 83’le devlet tarafından yapılan destekten geldiği görülüyor. Sonuç olarak içerik olarak yeterli bir site. Ancak anasayfadaki linklerin sayfanın sağ sol ve üst bölümlerine dağılmış olması kullanıcının aradığı bilgiyi bulmasını güçleştiriyor. Akparti destekçileri diğer pek çok sitede olduğu gibi partilerinin seçim şarkılarını bu siteden MP3 formatında bilgisayarlarına indirebilirler.
       
ANAP (WWW.ANAP.ORG.TR)
       Anasayfasından önce gelen giriş sayfasının gereksizliğine rağmen, siyasi parti siteleri içerisinde belkide en iyi tasarlanmışı ANAP’ın web sitesi. Son yıllardaki siyasi söyleminde olduğu gibi, web sitesinde de AB ile ilişkilere ayrıca önem verildiği hemen belli oluyor. Sitede yer alan AB raporunun İngilizce orjinal metnini ve Türkçe özetini .pdf formatında bilgisayarınıza indirebiliyorsunuz.
ANAP web sitesi
       Sitenin üst bandında genel başkan, kurucular, genel merkez, milletvekilleri gibi sabit linkler yer alırken, bu linklerin altında parti başkanı Mesut Yılmaz’ın miting haberleri ve son demeçleri yer alıyor. Parti programının yanına seçim bildirgesini de ekleyen ANAP seçmenlerine 3 Kasım sonrası hedeflerini bu sayfalarda açıklıyor. Sitede yer alan politika sözlüğü siyasete yeni ısınanlar için faydalı olabilir. ANAP’da diğer partiler gibi seçim propagandasında kullandığı şarkıları internete de taşımış, meraklıları Arım Balım Peteğim şarkısını bilgisayarına indirebilir.
       
BTP (WWW.BTP.ORG.TR)
       Büyük Türkiye Partisi’nin web sitesi de pek çok partide olduğu gibi liderinin büyük boy bir fotoğrafı ile açılıyor. Ana sayfasında parti lideri Prof. Dr. Haydar Baş’ın seçim mitinglerindeki konuşmalarına yer veriliyor. Bu yazı siyasi yer görüşlere yer vermeyi amaçlamıyor, ancak yine de Haydar Baş’ın Türkiye’nin 2 yılda Avrupa’yı, 3 yılda ABD’yi yakalayıp 4. yılda kainatın en güçlü ülkesi olacağı iddiasını bir parantez açarak görmek istedik.
BTP web sitesi
       Sitenin diğer siyasi parti sitelerinden içerik olarak en büyük farkı AB’ye karşı olduğunu açık açık ilan ederek BTP’nin AB’ye karşı tek parti olduğu iddiasını vermesi. Sitede somut projeler, milletvekili aday listeleri, eknomik model, parti programı, klipler ve AB’ye hayır bölümlerini bulmak mümkün. Amatör sayılabilecek bir tasarıma sahip site belliki tasarımdan çok içeriği ön plana çıkarmayı hedeflemiş.
       
BBP (WWW.BBP.ORG.TR)
       Büyük Birlik Partisi web sitesi tasarımcıları bir web sitesinin kalitesinin kullandığı flash animasyonlarının ve açtırdığı yeni pencerelerin sayısıyla doğru orantılı olduğunu düşünmüş olacaklar ki, sitenin ana sayfasına ulaşabilmek için bir pop up pencere ve iki flash animasyon geçmek zorunda kalıyorsunuz. Siteden sadece bilgi almak ve bunu da hızlı bir şekilde yapmak isteyenlerin sabırlı davranması gerekiyor..
BBP web sitesi
       İlk önce karşınıza bayraktan BBP logosuna dönüşen ve “Gazetemiz televizyonumuz yok ama hortumcumuz ve minnet borcumuz da yok” yazılarının döndüğü bir animasyon geliyor, sayfadaki “ana sayfa” linkine basarak bunu açılan küçük pencereden ve animasyondan kurtulduğunuzu düşünürken yeni bir animasyon sayfasına giriyorsunuz burada mühürü oy pusulasındaki BBP amblemine basmadan ana sayfaya giremiyorsunuz. Ve sonunda ana sayfaya geldiğinizde sizi hoş bir sürpriz bekliyor, ana sayfa görünmüyor zira üzerinde iki pencere daha açılıyor: Muhsin Yazıcıoğlu’nun miting programı ve BBP haber hattı kayıt penceresi, pop up pencereleri kapatıp ana sayfaya göz attığımızda ise parti programı, parti tüzüğü gibi olmazsa olmaz bilgilerin yanı sıra parti teşkilkatı hakkında detyalı bilgiye ulaşabiliyoruz.
       
CHP(WWW.CHP.ORG.TR)
       Cumhuriyet Halk Partisi, seçim dönemi nedeniyle web sitesini http://secim2002.chp.org.tr adresine taşıyarak yenilemiş. CHP’nin eski sayflarına girmek istediğinizde de doğrudan bu sayfalara yönlendiriliyorsunuz.
CHP web sitesi
       Eski web sayfalarıyla karşılaştırıldığında yeni tasarımın hem görsel olarak hem de sitede navigasyonun sağlanması açıdan çok daha başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sadece seçim içeriğine odaklanan site parti hakkındaki bazı bilgilere erişilmesini zorlaştırıyor. Bu bilgiler için yeni sayfadan eski siteye verilen linki takip etmek gerek. Seçim bildirgesi, seçim etkinlikleri ve milletvekili adayları gibi sayfalar oldukça başarılı hazırlanmış. Başarılı tasarımına karşın sitede daha zengin bir içerik olabilirdi.
       
DSP(WWW.DSP.ORG.TR)
       Seçime girecek partielerin web siteleri arasında tasarım olarak en derli toplu görünenin Demokratik Sol Parti’nin sitesi. Sitede parti ve parti başkanı Bülent Ecevit ile ilgili gerekli bilgileri bulmak mümkün, site bunların dışında bilgiler vererek, bazı siyasi partilerin yapmaya çalıştığı gibi bir portal olma iddiası taşımıyor.
DSP web sitesi
       DSP’nin tarihçesinden, siyasi görüşünü neden demokratik sol olarak belirlediğine, seçim analizlerinden Demokratik Sol Parti’nin seçim bildirgesine kadar zengin bir içeriğin yanı sıra sitede partinin bilişim ve Avrupa Birliği konularına bakışını yansıtan dosyalar bulmak mümkün.
       
DYP (WWW.DYP.ORG.TR)
       Siyasi partilerin web siteleri arasında belki de en şenliklisi DYP’ninki. Bu sayfada neler yok ki: Akarak geçen serbest piyasa döviz kurları, THY uçak saatleri, hava ve yol durumu, nöbetçi eczaneler. Hatta Türkiye 1. Süper ligi maç programı ve puan durumu bile var sitenin ana sayfasında. Zaman zaman öğlen saatlerini bulsa da hergün güncellendiğini gördüğümüz site bir parti sayfasından ziyade bir haber portalı mantığıyla tasarlanmış gözüküyor. Ya da ikisinin karışımı gibi.
DYP web sitesi
       Bir bakıma başarılı diyebileceğimiz bu tasarımın sorunu temel amacından uzaklaşmak gibi görünüyor. Mesela TC kimlik numaranız ya da nöbetçi eczaneler gibi DYP ile hiç ilgisi olmayan bilgilere ana sayfadan doğrudan ulaşabilirken parti tüzüğü gibi doğrudan partiyi ilgilendiren bilgilerin ana sayfadan linklenmemesi buna bir örnek. Okuyucu biraz düşündükten sonra bu bilginin dökümanlar bölümünde olduğunu tahmin ederse parti tüzüğünü bulabiliyor. Ancak bütün kalabalıklığına rağmen seçime giden siyasi partilerin siteleri içinde en zengin içeriğe sahip ve sık güncellenen sayfalar arasında yer aldığını söylemek gerek.
       
GP (WWW.GP.ORG.TR)
       Seçim kampanyasında interneti kullanan kurumların başında Genç Parti geliyor. Genç Parti pek çok web sitesine verdiği ilanlarla web kullanıcılarına mesajlarını ulaştırmayı başardı. Parti’nin web sitesi ise içerik olarak pek zengin değil. Sitede parti programı, tüzüğü ve parti lideri Cem Uzan’ın konuşmaları ve mitinglerinden görüntüler dışında pek fazla bir içerik bulunmuyor.
Genç Parti web sitesi
       Buna karşılık web sitesinin tasarımı sadeliği ve işlevselliğiyle oldukça başarılı. Kullanılan renklerden fontlara kadar tasarım Genç Parti’nin yaratmaya çalıştığı kurum kimliğini destekliyor. Seçimlerde Genç Parti’yi destekleyenler, partinin propoganda kampanyasında kullandığı Gençlik Marşı’nı cep telefonlarına siteden ücretsiz indirebilirler.
       
İP (WWW.IP.ORG.TR)
       İşçi Partisi web sitesine girdiğimizde sayfanın manşetinden partinin basında yayınlanan kamuoyu araştırmalarının aksine yüzde 10’luk seçim barajını geçtiğini okuyoruz. İç sayfalarda bu konuyla ilgili detaylı bir haber hazırlanmış.
İşçi Partisi web sitesi
       Doğu Perinçek’in liderliğini yaptığı partinin yayınladığı bildiriler, parti tüzüğü, programı ve temel politikaları ayrı ayrı bölümler altında detaylı olarak ele alınıyor. Seçimle ilgili olarak milletvekilleri adaylarının tam listesi ve etkinlik takvimi sitede yer alıyor. Klasik denebilecek bir tasarıma sahip site gözü rahatsız etmiyor ve sitede rahatlıkla dolaşılabiliyor.
       
LDP (WWW.LDP.ORG.TR)
       Besim Tibuk başkanlığındaki Liberal Parti’nin web sitesi ana sayfanın yarısını kaplayan bir flash animasyonla birlikte açılıyor. Pek çok partinin yaptığına benzer bir şekilde oy pusulası üzerinde LDP logosunun yeri gösteriliyor ve “Vur mührünü yunusa son ver kabusa” sözleriyle parti logosunun yunus olduğu hatırlatıyor.
LDP web sitesi
       Sayfayı kaplayan flash kendi kendine ortadan kaybolduğunda anasayfada etkinlik ve duyurularla medya köşesine yer verildiğini görüyoruz. LDP, gayet liberal bir şekilde parti programını karikatürlerle süslemiş. Multimedya bölümüne eklenen video dosyalar pek çok partinin web sitesinde mevcut değil. Ana sayfayı kaplayan animasyon bir kenara bırakılırsa sitenin tasarımı rahatsız edici unsurlardan arındırılmış ve sitede rahat dolaşılıyor.
       
MP (WWW.MP.ORG.TR)
       Millet Partisi’nin web adresini yazdığınızda açılışta gelen flash dosyanın 28.8 K modemle yaklaşık 4 dakikada yükleneceği yazıyor. Baştan uyarmakta fayda olsa da sadece bir animasyon için kullanıcıyı 4 dakika siteye girmeden bekletmek zorlayıcı olabilirdi, ancak alttaki giriş linki beklemek istemeyenlerin imdadına yetişiyor.
Millet Partisi web sitesi
       Sitenin ana sayfasındaki linklere bakıldığında siteyi tasarlayanların Türkçe karakter sorunu yaşadıkları izlenimi doğuyor zira Aykut Edibali’nin soyadının i harfleri küçük harfle EDiBALi olarak yazılmış ve “teşkilat” yerine “teskilat” denilmiş. Sitede partinin seçim bildirgesini bulmak mümkün, ana sayfadaki gündem bölümüne bakıldığında partinin gündeminde hala Milli Takım’ın dünya üçüncülüğü olduğunu öğreniyoruz.
       
MHP (WWW.MHP.ORG.TR)
       Milliyetçi Hareket Partisi, web sitesinde Seçim için özel bir bölüm açan az sayıdaki partiden biri. Ana sayfasının tasarımını koruyan MHP sitesi, seçimle ilgili çalışmalarını beyanname, aday listesi, afişler, müzikler, görüntüler, logolar ve kitaplar başlıkları altında Seçim Özel sayfalarına taşımış.
MHP web sitesi
       Türkiye’nin Onurlu Geleceği başlığını taşıyan seçim beyannamesi, bir beyannameden çok bir kitabı andırıyor, 94 sayfalık beyannamenin tümünü web sitesinden .pdf formatında okuyabilir ya da indirebilirsiniz. Görüntüler bölümünde Türkiye - AB ilişkilerinin gerçek yüzünü açıklamak iddiasıyla hazırlanmış bir video dosyası Realplayer programından izlenebiliyor. Partinin seçim propogandasında kullandığı şarkıları ise yine Realplayer’dan dinleyebilir ya da MP3 formatında bilgisayarınıza indirebilirsiniz.
       
ÖDP (WWW.ODP.ORG.TR)
       Seçim çalışmalarını web sitesdinde ayrı bir linkle duyuran partilerden biri de Özgürlük ve Dayanışma Partisi.
ÖDP web sitesi
       Oldukça düzenli tasarlanmış sitenin ana sayfasından “Seçim Çalışmaları” linkini takip ettiğinizde karşınıza seçim kampanyasında kullanılan el ilanları, afişler gibi çalışmaların internete uyarlanmış dosyaları çıkıyor. Partinin seçim bildirgesi, etkinlikleri, aday dosyaları iddiasız ve sade bir şekilde bu sayfalarda yer alıyor. Partinin yayın organı olduğu anlaşılan Dayanışma Gazetesi’nin güncel ve arşiv sayıları .pdf formatında siteye yerleştirilmiş.
       
TKP (WWW.TKP.ORG.TR)
       Türkiye Komünist Partisi’nin web sitesi bir güncelleme sorunu olduğu izlenimi veriyor. Sayfanın en tepesinde 6 Ekim mitiniginde yapılan konuşmalar ve fotoğraflarının linki verilirken aynı sayfada biraz aşağıda yer alan iki ayrı haberde mitinge katılım için çağrıda bulunuluyor.
TKP web sitesi
       Ana sayfa dışındaki alanlar ise daha başarılı. Neden TKP?, Seçim Bildirgesi, TKP Hakkında Merak Edilenler, Konferans 2002 ve Sosyalist Çözüm Broşürler gibi bölümlerde parti ve parti politikaları gibi temel konularda metinler bulunuyor. Ana sayfadaki “Etkinlikler” bölümünde ise 27 Ekim tarihine kadar yapılacak bütün etkinlikler listelenmiş. Bu listeden TKP Genel Başkanı’nın bugün (16 Ekim) NTV’de “Seçim Zamanı” programına konuk olduğunu görüyoruz.
       
SP (WWW.SP.ORG.TR)
       Saadet Partisi’nin oldukça düzenli olarak tasarlanan web sayfalarında partinin program, tüzük gibi temel bilgilerinin yanısıra genel başkan, genel merkez, genel idare kurulu, teşkilatları ve milletvekilleri gibi künyesi diyebileceğimiz enformasyona ulaşmak da mümkün.
Saadet Partisi web sitesi
       Sitede Genel Başkan Saddettin Kutan’dan çok Necmettin Erbakan’ın konferans ve basın toplantılarının ana sayfasından duyurulması dikkat çekiyor. Portal hizmetleri üstlenmeye çalışmayan parti sitesi son dakika haber ve fianans gibi konularda uzman sitelere link vermekle yetinmiş. Sitede günlük basın özetlerini bulmak da mümkün.
       
YP (WWW.YURTPARTISI.ORG.TR)Ağustos 2002’de kurulan Yurt Partisi’nin temel ihtiyaçları karşılayacak bir web sitesi bulunuyor.
Yurt Partisi web sitesi
       Tasarım için çok fazla çaba harcanmadığı belli olan sitede, parti programına ek olarak ayrıca bir ekonomik program da yer alıyor. Partinin seçim bildirgesi de incelenmesi gereken temel bilgiler arasına eklenmiş. Sitede yer alan özgün bölümlerden biri ise Yeni Yurtsever kavramını açıklayan bölüm.
       
YTP (WWW.YTP.ORG.TR)
       Bir web sitesini başarılı kılan tek unsur tasarımının şıklığı olsaydı en başarılı site olarak Yeni Türkiye Partisi’nin web sitesini seçebilirdik.
YTP web sitesi
       Kullanılan fontlardan grafik öğelere kadar modern bir web sitesi tasarımına sahip olan YTP sayfaları içerik olarak da yeterli görülüyor. Program, tüzük ve seçim bildirgeleri gibi gerekli bilgiler sitenin hemen girişinde sol üst köşede okuyucuya sunuluyor. Etkinlikler bölümünde ise partinin gerçekleştireceği etkinlikleri takip etmek mümkün.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları