Home page
Haber Menüsü


Kırıksız bir dünya hayal değil...  
  Dünyada yaklaşık 200 milyon kadın osteoporozdan yakınıyor ve osteoporoz 60-70 yaş arası kadınların üçte birini ve 80 yaş ve üzeri kadınların üçte ikisini etkiliyor.

 
   20 Ekim —  Menopoz sonrası dönemde en az dört kadından birinde görülen osteoporozun önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten uzmanlar, Dünya Osteoporoz Günü nedeniyle kadınları bir kez daha uyararak, günümüzde özellikle alendronat etken maddesi içeren ilaçların osteoporoza bağlı kırıkları yarı yarıya azalttığını söylediler. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Halk arasında “kemik erimesi” olarak da bilinen ve menopoz sonrası dönemde en az dört kadından birinde görülen osteoporozun sinsi bir hastalık olduğunu ve pek çok kadının bir kırıkla karşılaşana kadar hastalığı fark etmediğini belirten uzmanlar, Dünya Osteoporoz Günü’nde kadınları bir kez daha uyardılar. Günümüzde yeni geliştirilen tedavi yöntemleri sayesinde osteoporozun artık tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu vurgulayan uzmanlar, özellikle alendronat etken maddesi içeren ve haftada bir kez kullanılan ilacın osteoporoza bağlı kırıkları yarı yarıya azalttığını söylediler.
       
       On ülkeyi kapsayan ve menopoz sonrası dönemde bulunan 549 osteoporozlu kadının incelendiği çalışmanın baş araştırmacısı İngiltere Nottingham City Hastanesi doktorlarından David Hosking, osteoporozu olan ve menopoz sonrası dönemde bulunan kadınların zaman içinde kemik mineral yoğunluklarını yarıya varan oranda kaybedebileceklerine değindi ve şunları söyledi:
       
       “Kemik kaybı ve osteoporoz bir kırık oluşana kadar dışa vuran herhangi bir belirti vermediğinden, düşük kemik mineral yoğunluğuna sahip olan hastaların etkili bir ajanla tedavi edilmesi osteoporoza bağlı kırıkların meydana gelmesinde azalma sağlayabilir. Yaptığımız araştırmalar, özellikle alendronat etken maddesi içeren ilacın kemik mineral yoğunluğunda büyük artışlar sağladığını ortaya koymuştur.”
Sütü ihmal etmeyin

KADINLAR İÇİN İYİ HABER
       Eylül ayı sonunda Texas’ta yapılan Amerikan Kemik ve Mineral Araştırmaları Derneği’nin yıllık toplantısında sunulan alendronat ile ilgili araştırma hakkında bilgi veren dünyaca ünlü Radiant Research Araştırma Şirketi’nin Medikal Direktörü Dr. Ronald Emkey de, yaşları 45 ile 82 arasında değişen ve menopoz sonrası dönemde olan 994 osteoporozlu kadın üzerinde yapılan araştırma ile ilgili şu bilgiyi verdi:
       
       “Bu çalışma alendronatın on yıllık bir zaman dönemi boyunca genel olarak iyi tolere edildiğini ve aynı süre zarfında kemik kütlesinde sürekli bir artış sağladığını gösteren ilk çalışmadır. Bu, kemik kaybının tedavisinde uzun dönemli güvenilirlik profiline sahip olduğu ortaya konmuş ve etkinliği kanıtlanmış bir ilaç tedavisi arayan kadınlar için iyi bir haberdir.”
Osteoporozdan korunun

EKONOMİYE MALİYETİ ÇOK YÜKSEK
       Dünyada yaklaşık 200 milyon kadın osteoporozdan yakınıyor ve osteoporoz 60-70 yaş arası kadınların üçte birini ve 80 yaş ve üzeri kadınların üçte ikisini etkiliyor. Uluslararası Osteoporoz Vakfı’nın verilerine göre Avrupa Birliği’nde her 30 saniyede bir kişi osteoporoza bağlı kırığa maruz kalıyor. Hastanede akut bakım, evde kronik bakım, hem hastalıktan etkilenen hem de onların bakımını üstlenen kişilerin iş günü kayıpları, bakımevlerinde kalış, ilaç ve rehabilitasyon gözününe alındığında osteoporozun hem bireyler hem de hükümetler üzerindeki ekonomik yükü son derece yüksek. Avrupa’da ve ABD’deki 2.3 milyon osteoporoza bağlı kırığın tedavi edilmesinin yıllık tıbbi maliyeti yaklaşık 30 milyar dolar.
       
KENDİNİZİ TEST EDİN
       Osteoporoz Kendini Değerlendirme Testi adı verilen ve kadının riskini yaş ve vücut ağırlığına dayanarak ölçen testin, kadınların osteoporoz risklerini tam olarak belirlemekte yeterli olmamakla birlikte yardımcı olabileceğini belirten Belçika Liege Üniversitesi Kemik/Kıkırdak Metabolizması Bölümü Başkanı Prof. Dr. Jean-Yves Reginster, testin menopoz sonrası dönemi yaşayan kadının osteoporoz riskini düşük riskli, risk altında ve yüksek riskli olmak üzere üç grupta kategorize ettiğini söyledi. Reginster, osteoporoz riskinde ailedeki osteoporoz öyküsünün, sigara kullanımının ve daha önce yaşanmış kırıkların da önemli rol oynadığını vurguladı.

       
       
 
       
    TOP5 Sağlık için sevilmeyen yiyecekler tüketiliyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları