Home page
Haber Menüsü


IMF Avrupa Direktörü Michael Deppler
 
IMF önkoşullarda ısrarlı
 
Uluslararası Para Fonu Avrupa Direktörü Deppler, 1.6 milyar dolarlık kredinin serbest bırakılmasından önce 4. gözden geçirme dönemine ilişkin önkoşulların yerine getirilmesi gerektiğini söyledi.
 
Washington
CNBC-E
 
1 Ekim—  Uluslararası Para Fonu Avrupa 1. Bölge Direktörü Michael Deppler, dördüncü gözden geçirmeye konu olan atıl istihdam ve vergi reformu gibi konuların, İcra Direktörleri toplantısı öncesi mutlaka tamamlanması gerektiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News IMF heyeti yarın geliyor
MSNBC News Deppler: Operasyonun etkisi sınırlı olacak
MSNBC News Deppler: Seçim ortamında da program sürer
MSNBC News Deppler'den umut dolu mesaj
MSNBC News IMF'nin ekonomiye bakışı karamsar
MSNBC News IMF'nin büyüme beklentisi %3.9
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Canlı yayında CNBC-e Washington Temsilcisi Ümit Enginsoy’un sorularını yanıtlayan Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Direktörü Michael Deppler, “Bu hükümet ya da gelecek hükümet bizim için önemli değil. Önemli olan bu reformların taahhüt edildiği gibi gerçekleştirilmesi” dedi.
       Deppler, IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun ancak Türkiye’nin 4. gözden geçirme dönemine ilişkin bütün ön koşulları yerine getirmesinin ardından 1.6 milyar dolarlık yeni kredi dilimini onaylayacağını belirtirken, bunun gelecek hükümetin dönemine rast gelebileceğine de işaret etti.
       Türkiye’nin aralarında vergi reformu tasarısı ve 12 bin kamu işçisinin ayrılması konularının da dahil olduğu bazı ön şartların yerine getirilmesini seçim sonrasına bırakabileceğinin hatırlatılması üzerine Deppler, “Ön koşullar IMF İcra Direktörleri Kurulu’nun toplantılarına ilişkindir. Dolayısıyla ön koşullar yerine getirildiğinde toplantı yapılır. Yerine getirilmezse toplantı ertelenir. Bir gözden geçirme dönemini ön koşullar yerine getirilmeden tamamlayamayız” diye konuştu.
       Deppler, “Bu durumda ön şartlar bu hükümet veya gelecek hükümet tarafından yerine getirildiğinde mi Kurul toplanıp 1.6 milyar doları serbest bırakır” sorusuna, “Evet, doğru” yanıtını verdi.
       Michael Deppler, “Niyet mektuplarında bir gözden geçirme döneminde yerine getirilmesi gereken adımlar anlatılır ve bunların yerine getirilmesi gerekir” dedi. Deppler, Türkiye’nin şu anda kendisini finanse etme pozisyonunun güçlü olduğunu ve herhangi bir krizle karşılaşma durumu bulunmadığını ifade etti.
       
‘TATİL KARARINDAN MEMNUNUZ’
       Michael Deppler, TBMM’nin bugün tatile girme kararından memnun olduklarını da belirterek, “Ekonomide en önemli konu geleceğe güven duymaktır. Dolayısıyla Meclis’in bugün kapanma kararı alması çok iyi oldu. Seçimden sonra yeni hükümet kurulunca neye niyeti olduğunu açıklayacak ve gelecek ortaya çıkacak. Beklentim bunun Türkiye için iyi bir geleceğin işareti olduğudur” dedi.
       IMF’nin ortaya çıkacak her hükümetle çalışmaya hazır olduğunu kaydeden Deppler, “Türkiye’de artık belirli prensipler yerine oturdu. Umudum ve beklentim hangi hükümet gelirse gelsin bu temel üzerine faaliyet göstereceği. Türkiye’de doğru yolun bu programdan geçtiği konusunda güçlü bir fikir birliği var” şeklinde konuştu.
Deppler’le söyleşinin tam metni

       Deppler, seçimden sonra hala yüksek seyreden faiz oranlarının da belirsizliğin giderilmesiyle birlikte mutlaka düşeceğini vurgulayarak, “Seçimden sonra faiz oranlarının bu yılın başlarında olduğu gibi yüzde 50’lere düşmesini bekliyoruz. Bu Türkiye’nin dertlerinin sonuna yaklaştığının işareti olacak” dedi.
       
TÜRK EKONOMİSİ IRAK ŞOKUNU KARŞILAR
       IMF Avrupa Direktörü Deppler, olası Irak operasyonunun Türkiye’ye etkileri konusunda da şunları söyledi:
        “Irak’da savaş, sadece Türkiye için değil, dünyanın ekonomisini olumsuz etkiler. Olumlu senaryoya göre, savaş oldukça kısa sürerse bizim de Türkiye için pek endişelenme nedenimiz olmaz. Bir süre petrol fiyatları artar. Turizm düşer. Ancak bunlar Türkiye’deki sistemin karşılayabileceği kısa dönemli şoklar olur.
       Uygulanan program, Türk ekonomisini çok güçlendirdi. Dolayısıyla Türkiye’nin bir Irak şokunu ne kadar iyi karşılayabileceğini gören insanların olumlu yönde şaşıracağını düşünüyorum.”
       
FİNANSMAN AÇIĞI BEKLEMİYORUZ
       Deppler, seçimlerin ardından faizlerin düşmesi ve piyasalara güvenin geri dönmesiyle birlikte 2003 ve 2004 yıllarında herhangi bir finansman açığı görmeyi beklemediklerini söyledi.
       Irak konusunun ise bir miktar finansman sorununa yolaçabileceğini belirten Deppler, yine de programın dayanıklılığı sayesinde bununu önemli boyutlara ulaşmayacağı öngörüsünde bulundu.
       
‘EK PARA BEKLEMEYİN’ MESAJI
       Irak konusunun siyasi bir olgu olduğunu kaydeden Deppler, bu yüzden IMF’nin bu tür siyasi şoklarla ilgili finansman sağlama sorumluluğu bulunmadığını vurguladı.
       Deppler, şöyle devam etti:
       “IMF Başkanı Kohler, Brezilya gibi programı elinden geldiğince uygulamaya çalışan ülkelere yardım edeceklerini vurguluyor. Bu Türkiye için de geçerli mi?” sorusuna, “Bir mesele finansman. Tabiki Türkiye’ye finansman aramasında yardım ederiz. Ancak, Türkiye’ye zaten çok yüksek miktarda kredi verdik. Dolayısıyla IMF’den yeni finansman sağlanması bir sorun olur. Ancak bunun dışında Türkiye’ye her konuda yardım etmeye hazırız.”
       IMF Avrupa Direktörü Deppler, Türkiye’nin yüksek borç oranına karşılık borçlarını ödeyemeyecek duruma düşmeyeceğini de söyleyerek, “Yüksek borçlar, maalesef Türkiye’nin esas sorunu. Dolayısıyla Türkiye, piyasalara bu borcunu ödeyeceğine ilişkin sürekli güvence vermek durumunda. Ancak, programın başarısıyla birlikte borç oranı yavaş yavaş fakat istikrarlı şekilde düşüyor ve şimdi GSMH’nin yüzde 70’ine doğru yöneliyor. Bu koşullarda borçların ödenebilmesini önemli bir sorun olarak görmüyoruz. Önemli olan piyasaların ve halkın güvenini korumak” dedi.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları