Home page
Haber Menüsü


ABD’den Irak tazminatı istenecek
ABD, Irak operasyonuna yönelik hazırlıklarını son 15 günde hızlandırırken, Ankara da olası operasyona karşı önlemlerini tamamlamaya çalışıyor.
Ankara
AA
28 Eylül— ABD’nin Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Elizabeth Jones’a, pazartesi günü Ankara’da yapacağı temaslar sırasında Türkiye’nin Irak’a yönelik bir operasyona ilişkin kaygıları iletilecek. Ankara’nın, Irak’a yönelik operasyona karşı olduğu, Jones’a temasları sırasında “çok net” bir şekilde iletilecek.

   
 
       
    MSNBC News Ankara'da yoğun Irak trafiği
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Üst düzey bir yetkili, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada Türkiye’nin Irak’ta bir Kürt devletinin ortaya çıkması endişesinin sürdüğünü ve bu konuda geçilmemesi gereken “kırmızı çizginin” defalarca dile getirildiğini belirterek, “Ancak bizi en az bu kadar kaygılandıran başka konular da var” diye konuştu.
       Yetkili, Ankara’nın Jones’a ileteceği söz konusu kaygıları şöyle sıraladı:
* Petrol fiyatları sürekli artıyor;
* Ülkedeki yabancı yatırımcılar kaçabilir;
* Turizm tesisleri 3 ay sonra yeni rezervasyonlar almaya başlayacak. Bu rezervasyonlar iptal olursa turizm çöker;
* İç ekonomik dengeler bozulur;
* Bölge ülkeleriyle sınır ticareti zarar görür. Bundan sadece Türkiye değil, bütün bölge ülkeleri olumsuz etkilenir.
       Yetkili, Ankara’nın tüm bu somut olguları Jones’a ilettikten sonra, Türkiye’nin bu yöndeki zararlarının tazmin edilmesi gerektiğinin vurgulanacağını söyledi.
       Ankara’nın, Jones’a BM silah denetçilerinin raporunu hazırlamadan önce Irak’a yönelik bir operasyonun meşruiyet açısından ABD’yi güç durumda bırakacağı uyarısında bulunacağını kaydeden yetkili, konuşmasını şöyle sürdürdü:
       “Amerika bir yandan diplomasi faaliyeti yürütürken, diğer yandan da bu diplomasi faaliyetinin etkili olabilmesi için, bizim Adana mutabakatı protokolünü uyguluyor. Yani, bizim Suriye’ye yaptığımız güç politikasını uyguluyor ve bu da gerekli. Biz de bunun farkındayız.”
       Avrupa ve Güvenlik işlerinden sorumlu olan Jones’un Ankara ziyareti sırasında görüşmelerinin en önemli gündem maddesini Irak oluşturuyor.
       Jones, pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı’na geçerek, Dışişleri Bakanı Şükrü Sina Gürel, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal, müsteşar yardımcıları Ali Tuygan, Baki İlkin, Alev Kılıç, Nabi Şensoy ve Akın Alptuna ile görüşecek.
       Jones, Baki İlkin’in onuruna vereceği öğle yemeğinin ardından Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile de görüşecek. Jones, Salı günü sabah erken saatte Ankara’dan ayrılacak.
       
”BM’DEN TEMİZ KAĞIDI AL”
       Ankara, Jones’u uğurladıktan sonra, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’i ağırlayacak.
       Aynı yetkili, Aziz’e herhangi bir davetin yapılmadığını belirterek, “Kendisi gelmek istediğini ve Irak lideri Saddam Hüseyin’den bir mesaj getirdiğini söyledi. Biz de kendisine gel dedik” diye konuştu.
       Yetkili, El Hayat gazetesinde yer alan, “Aziz, Türkiye’den tavrını netleştirmesini isteyecek” şeklindeki haberini nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine de, şunları söyledi:
       “Biz değil, onların tavırlarını netleştirmesi gerekir. Kendilerine sürekli söylüyoruz ve Aziz’in Ankara ziyareti sırasında kendisine bir kez daha, BM’nin istediği temiz kağıdını alın diyeceğiz. BM Güvenlik Konseyi’nin 16 maddelik kararını uygulayın, bölgenin başına da dert açmayın diyeceğiz.”
       Aziz’in, Ankara’ya pazartesi akşamı gelmesi bekleniyor. Türkiye’de 3 veya 4 gün kalması beklenen Aziz’in, temasları ise sadece Salı günü olacak.
       Tarık Aziz, salı günü Başbakan Bülent Ecevit tarafından kabul edildikten sonra, Gürel’in onuruna vereceği öğle yemeğine katılacak. Aziz’i, öğleden sonra da Cumhurbaşkanı Ahmed Necdet Sezer kabul edecek. Yetkili, Irak Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz’in, sadece salı günü programı olduğunu, diğer günler ne yapacağının bilinmediğini de sözlerine ekledi.
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları