Home page
Haber Menüsü


Blair Irak dosyasını açtı  
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’ın kitle imha silahı ürettiğine dair ‘kanıt dosyasını’ İngiltere parlamentosuna ve dünya kamuoyuna sundu.  
   
 
Blair, Irak'ın kuzeyindeki el Şarkat'taki yeni bir kimyasal üretim tesisi inşaa edildiğini iddia ediyor.  
   
Londra
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
 
    24 Eylül—  İngiliz parlamentosunu, Irak’a yönelik olası operasyonda ABD’ye destek verme konusunda ikna etmeyi hedefleyen Blair’in sunduğu dosyadaki ‘kanıtlar’, istihbarat raporlarına dayalı bilgilerden oluşuyor. Blair’in Irak dosyasında, Saddam Hüseyin’in 45 dakika içinde bir kitle imha silahını harekete geçirebileceği öne sürülüyor. Raporda Irak silahlarının, Ortadoğu’nun tamamı, Yunanistan ve Türkiye’yi hedef de alabildiğine ilişkin harita yer alıyor. Blair Parlamento’nun özel oturumunda yaptığı konuşmada da, uluslararası toplumdan Irak’ın silahsızlandırılması için birlikte hareket edilmesini istedi. Blair, konuşmasında diplomatik kanalların zorlandığını, ancak diplomasinin başarısız olması halinde harekete geçmek üzere harekat hazırlıklarının sürmesi gerektiğini söyledi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Aylar öncesinden Saddam Hüseyin’in kitle imha silahlarının üretimine ilişkin kanıtlar içeren bir dosya açıklamayı vaadeden İngiltere Başbakanı Tony Blair, söz konusu Irak dosyasını yayınladı.
       
‘KOMŞULARINA FÜZE ATABİLİR’
       Dosyada olay, yer, zaman ifade edilerek Saddam Hüseyin’in belirli bir yerde belirli silahlar bulundurduğuna dair somut kanıtlar yok. Ancak istihbarat bilgilerine ve varsayımlara dayanılarak bir takım çıkarsamalar yer alıyor. Örneğin Saddam Hüseyin’in elinde kimyasal ve biyolojik silahlar bulunduğu ve Körfez Savaşı’ndan elinde kalan füzelerle de bunları en azından komşularına atabilecek kapasitede olduğu öne sürülüyor.
Blair'in dosyasında yer alan haritada, Irak'ın zarar verebileceği menzildeki ülkeler arasında Türkiye ve Yunanistan da yer alıyor. (Kırmızı noktalar, Ankara ve Atina)

       
       
‘NÜKLEER SİLAH YAPABİLİR’
       
  DİĞER IRAK HABERLERİ
Bush: Zaman tükeniyor
İngiltere'de Irak hazırlığı
Savaşa destek düşüyor
Kürtler yeniden toplanıyor
Iraklı muhaliflerde çatlak
Saddam Hüseyin’in nükleer silah imal etmek için de var gücüyle çabaladığı, bu amaçla özellikle eski Sovyet Cumhuriyetlerini veya bazı Afrika ülkelerini paravan olarak kullanarak, zenginleştirilmiş uranyum elde etmeye çalıştığı iddia ediliyor. Rapordaki bir başka tez de, Irak’a yönelik yaptırımların kaldırılması durumunda Saddam Hüseyin’in 12 ay ile 2 yıl içinde nükleer silah geliştirebileceği yönünde. Dosyadaki belli başlı bazı iddialar şöyle:
* Bağdat yönetimi 2002 yılından itibaren menzili 1000 kilometreyi aşan füzeler üzerinde çalışıyor.
       
* Irak halihazırda 650 kilometre menzilli, kimyasal ve nükleer başlık taşıyabilen 20 adet El Hüseyin füzesine sahip. Türkiye, Gürcistan, Suudi Arabistan ve İran bu füzenin menzili içinde.
       
* Irak, Birleşmiş Milletler’in Körfez Savaşı’ndan sonra izin verdiği 150 kilometrelik menzil limitini aşarak sıvı yakıtla çalışan El Samud füzelerinin menzilini de 200 kilometreye yükseltmiş durumda. Bu füzeler çeşitli stratejik pozisyonlara konuşlandırılmaya başlandı.
       
* Bağdat, katı yakıtla çalışan Ebabil-100 füzelerinin menzilini de 200 kilometreye çıkarmaya çalışıyor.
       
* Saddam Hüseyin yönetimi, menzili Yunanistan’a ulaşan ve, Türkiye, Kıbrıs, Basra Körfezi ülkeleri ve İsrail’i de içine alan bir füzenin motor testlerini de tamamlamış durumda.
  MUHALİF VEKİL: RAPOR 'UCUZ ROMAN'
Irak raporuna, Blair'in lideri olduğu İşçi Partisi'nden savaş karşıtı milletvekillerinin tepkisi gelmeye başladı. İşçi Partili George Galloway, raporu 'Ucuz Roman' (Pulp Fiction) olarak nitelendirdi. İşçi Partili savaş karşıtı Galloway, Betales'ın ünlü 'Give Peace a Chance'(Barışa bir şans verin) parçasının çalındığı üstü açık bir otobüsle Avam Kamarası`nın etrafında dolaştı. Geçen haftalarda Bağdat`ta temaslarda bulunan Galloway, 'İngiliz halkının büyük çoğunluğunun da, (Irak konusunda) istihbarat servisleri ve onların ucuz romanının değil, kendi tarafında olduğunu' söyledi.

       
* Edinilen istihbarat Saddam Hüseyin’in kendi halkına ve komşularına karşı kimyasal ve biyolojik silah kullanmak için askeri planlar yaptığını gösteriyor. Ve bu silahlar sadece 45 dakika içinde kullanıma hazır hale gelebiliyor.
       
* Irak, askeri amaçlarla kullanmak üzere seyyar laboratuvarlara sahip.
       
* Tüm bu çalışmaların finansmanı içinse, kaçak petrol satışlarından elde edilen gelir kullanılıyor.
       
* Irak’ın yasadışı yollardan elde ettiği gelir 1999’da 1 milyar dolarken, 2002’de 3 milyar dolara ulaşmış durumda.
       
* Kitle imha silahlarının varlığını Irak’ın bölgesel bir güç omasının ön koşulu olarak gören Saddam Hüseyin’in yetkilerini oğlu Kusay’a devretmiş olabileceğine dair istihbarat duyumları da var.
       
‘BİR AN ÖNCE MÜDAHALE’ TEZİ
       Bu konudaki bilgiler, tamamen Amerikan CIA, İngiliz MI6 ve başka bazı yabancı istihbarat örgütlerinin raporlarına dayandırılıyor. Dosyada Saddam Hüseyin’in kitle imha silahları konusunda ciddi ve yakınlaşmakta olan, varolan bir tehdit oluşturduğu ve bu tehdidin de bir an önce ortadan kaldırılması gerektiği tezine vurgu yapılıyor.
Blair dosyası ve akla getirdikleri

       
‘TÜRKİYE HEDEF ALINABİLİR’
       Saddam Hüseyin’in daha önce kitle imha silahı kullandığı olaylara göndermede bulunuluyor. Örneğin, 1988 yılında Halepçe’deki Kürt köylerine karşı İran-Irak savaşı sırasında kitle imha silahları kullandığına ilişkin kanıtlar hatırlatılıyor. Buna ilişkin çarpıcı fotoğraflar da dosyada yeralıyor. Raporda, Irak’ın geliştirdiği silahların İsrail ile birlikte Ortadoğu’nun tamamını ve Yunanistan ile Türkiye’yi hedef alabildiğini gösteren bir harita da yer aldı.
       
BLAIR: AMAÇ SİLAHSIZLANMA
       İngiltere Başbakanı Tony Blair, kimsenin çatışma istemediğini belirterek, uluslararası toplumdan Irak’ın silahsızlandırılmasının temini için birlikte hareket edilmesini istedi. İngiltere parlamentosunun Irak konusundaki özel oturumunda konuşan Blair, Saddam Hüseyin’siz bir Irak’ın, Irak ve komşuları için daha iyi olacağını söyledi. Blair, konuşmasında diplomatik kanalların zorlandığını, ancak diplomasinin başarısız olması halinde harekete geçmek üzere harekat hazırlıklarının sürmesi gerektiğini söyledi. Tony Blair, Saddam Hüseyin’in Afrika’dan önemli miktarda uranyum almaya çalıştığını, bu konuda başarılı olup olmadıklarını bilmediklerini savundu.
       
IRAK: İDDİALAR ASILSIZ
       Irak, İngiltere Başbakanı Tony Blair’in Irak dosyasındaki iddiaların asılsız olduğunu açıkladı. Irak Kültür Bakanı Hamid Yusuf Hammadi, Blair’i “Irak’a yönelik Siyonist kampanyanın bir parçası olarak hareket etmekle” suçladı ve “Blair’in tüm iddiaları asılsızdır” dedi.
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları