Home page
Haber Menüsü


Karzai suikastten kurtuldu
 
Kabil’de meydana gelen bombalı saldırının ardından Afganistan Devlet Başkanı, suikast girişimine hedef oldu. Saldırganın Peştun aşiretinden olduğu tespit edildi.  

 
Kandahar/Kabil
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
6 Eylül—  Hamid Karzai, dün Kandahar kentinde suikast girişiminden sağ kurtuldu. Koruma görevlisi gibi görünen bir kişinin, Karzai’nin arabasına ateş açtığı bildirildi. Çıkan çatışmada, Kandahar Valisi Gül Ağa yaralandı. Suikast girişiminde bulunan kişi ise öldürüldü. Abdül Rahman isimli saldırganın Taliban kontrolündeki Helmand bölgesinin bir köyünden geldiği duyuruldu. Suikast girişimiyle ilgili olduğu gerekçesiyle 6 Afgan da gözaltına alındı. Önceki saatlerde başkent Kabil’de düzenlenen bombalı saldırıda, 26 kişi ölmüştü. Saldırıların ardında El Kaide ve Taliban’ın olduğu sanılıyor. Şüphelerin üzerinde toplandığı bir başka isim ise, Afganistan’ın eski Başbakanı Gülbeddin Hikmetyar.

   
 
       
    MSNBC News Hikmetyar'dan Zorlu'ya suçlama
MSNBC News Afganistan'ın kuzeyi askerden arındırılacak
MSNBC News Wolfowitz: Barış gücü genişletilmeli
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İngiliz yayın kuruluşu BBC’nin haberine göre, silahlı saldırıyı düzenleyen kişi, bir Peştun aşiretine mensup ve adı Abdül Rahman. Taliban denetimindeki Helmand bölgesinin Kajaki köyünden gelen Abdül Rahman’ın, üç hafta önce Gül Ağa’nın kuvvetlerine katıldığı öğrenildi. Suikastçı, Karzai’nin ABD’li korumaları tarafından olay yerinde öldürülmüştü. Saldırganın Taliban ve El Kaide ile ilgisi araştırılıyor.
       
HELMAND BÖLGESİ TALİBAN’A YAKIN
       Abdül Rahman’ın yaşadığı Helmand bölgesi, daha önce, Taliban lideri Molla Muhammed Ömer’in sığınabileceği yerler arasında gösterilmişti. Amerikan hava kuvvetlerinin, yanlışlıkla bombalayarak 45 sivilin ölümüne yol açtığı Uruzgan köyü de, yine Helmand bölgesinde.,
       
KARZAİ SOĞUKKANLI
       Bu arada, suikast girişiminden kurtulduktan sonra BBC televizyonuna demeç veren Hamid Karzai’nin son derece sakin olması dikkat çekti. Karzai, “Güvendeyim, iyiyim. Böyle şeylerin olmasını normal karşılıyorum. Bu sadece bir teröristti, daha fazlası değil” diye konuştu.
       
ARABAYA ATEŞ AÇILDI
       Kandahar’da kardeşinin düğününe giden Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Kandahar Valisi Gül Ağa’nın konağından çıkarken silahlı bir kişi tarafından arabasına ateş açılmıştı. Karzai’nin Amerikan özel birliklerine bağlı korumalarının da silahlı kişiye ateş açmaları sonucu çatışma çıktı. Çatışmada saldırganın da aralarında bulunduğu 3 Afgan öldürüldü, Kandahar Valisi Gül Ağa ise yaralandı.
       
KABİL’DE BOMBALI SALDIRI
       Öte yandan öğle saatlerinde Afganistan’ın başkenti Kabil’de Enformasyon Bakanlığı binası yakınında bombalı saldırı düzenlendi. Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF), en az 26 kişinin öldüğünü, 150 kişinin yaralandığını açıkladı. ISAF sözcüsü Simon Ryan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kabil‘deki güvenlik önlemlerini artırdıklarını söyledi.


       Kabil’deki bombalı saldırıda ISAF’ta görevli Türk askerlerinden ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.
       
EL KAİDE VE TALİBAN HAREKETE Mİ GEÇTİ?
       Bir gün içinde hem Kabil’de bombalı saldırı, hem de Karzai’ye suikast düzenlenmesi, ABD destekli Karzai yönetimine karşı Taliban ve El Kaide güçlerinin harekete geçtiği şeklinde yorumlanıyor.
       
HİKMETYAR CİHAD İLAN ETMİŞTİ
       Kabil Polis Şefi Yardımcısı Muhammed Halil, Kabil’deki bombalı saldırının ardından eski Başbakan ve Hizb-i İslam Partisi lideri Gülbettin Hikmetyar’ın sorumlu olabileceğini söylemişti. ISAF komutanı Tümgeneral Akın Zorlu da geçtiğimiz hafta Hikmetyar’ı El Kaide ile işbirliği yaparak, Karzai yönetimini devirmeye çalışmakla suçlamış, Hikmetyar bu suçlamaya, ülkedeki tüm yabancı güçlere cihad ilan ettiğini açıklayarak cevap vermişti.
       
İKİ BAKAN SUİKAST KURBANI OLMUŞTU
       Taliban ve El Kaide militanlarının son aylarda Kabil’de düzenledikleri bombalı saldırılarda bugüne kadar çok sayıda sivil hayatını kaybetti. Karzai hükümetinin iki bakanı da düzenlenen saldırılarda hayatını kaybetmişti.
       
“EL KAİDE’NİN İŞİ OLABİLİR”
       
Afganistan Dışişleri Bakanı Abdullah Abdullah, Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin, suikast girişiminin hedefi olduğuna şüphe bulunmadığını söyledi.
       Suikast girişiminin El Kaide’nin işi olabileceğini belirten Bakan Abdullah, “El Kaide unsurları veya El Kaide suikastin arkasında olabilir” dedi.
       Saldırı sırasında bir korumanın öldüğünü belirten Abdullah, ABD’deki 11 Eylül saldırılarının yıldönümü öncesinde Kabil’deki bombalı saldırı ve suikast girişiminin, Afganistan’da El Kaide örgütünün hala aktif olduğunu gösterdiğini ifade etti.
       
BUSH, KARZAİ’NİN KURTULMASINA SEVİNDİ
       
Öte yandan ABD Başkanı George Bush’un, Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai’nin uğradığı suikastten sağ kurtulmasına sevindiği bildirildi.
       Beyaz Saray Sözcüsü Sean McCormack, Karzai’nin Kandahar kentinde vali konağından konvoyuyla ayrılırken suikaste uğradığına ilişkin Bush’a bilgi verildiğini ve Başkan’ın, Karzai’nin sağ kurtulmasına sevindiğini belirtti.
       Sözcü, Başkan Bush’un New York’ta gelecek hafta yapılacak BM Genel Kurulu özel oturumunda Karzai ile biraraya gelmeyi dört gözle beklediğini ifade etti.
       
       
 
       
    TOP5 İsrail hücum botu Gazze kıyısını vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları