Home page
Haber Menüsü


Memur zammında uzlaşma zora girdi
Yüzbinlerce memurun toplu görüşmesinde sona yaklaşılırken, Perşembe günü sendika ve hükümet temsilcileri arasındaki görüşmeden sonuç beklenmiyor. Devlet Bakanı Keçeciler, sendikaların toplu görüşmeleri yeni hükümetle yapma önerisi getirdiğini söyledi.
Ankara
CNBC-E
28 Ağustos— Yüzbinlerce memuru ilgilendiren toplu görüşmelerde üçüncü raundun yapılacağı Perşembe gününden de uzlaşma çıkması beklenmiyor. Memurlar, 250 milyon liralık seyyanen zam talep ederken, hükümet bütçeye yaklaşık 2-3 katrilyon liralık yük getirecek bu talebe sıcak bakmıyor. Görüşme öncesinde dün Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler başkanlığında toplanan alt komisyonda, sendikaların önerileri ele alındı. Keçeciler, sendikalardan bütçenin kadük olma ihtimaline karşın toplu görüşmelerin yeni hükümetle yapılması önerisi geldiğini söyledi.

   
 
       
   
MSNBC News Memurun zam bekleyişi bitmedi
MSNBC News Memur zammı için komisyon kuruluyor
MSNBC News Memurlar 250 milyon zam istedi
MSNBC News Bakan Türker: Memur zammı seçim yatırımı değil
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
TARAFLAR İLK KEZ GÖRÜŞME MASASINDA
       Hükümet ile memur sendikaları arasında toplu görüşmeler, Cumhuriyet tarihi boyunca ilk defa bu yıl başlatıldı. Kamu-Sen ve Kamu Emekçileri Konfederasyonu yetkilileriyle Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler arasında sürdürülen görüşmelerin birincisi, 15 Ağustos’ta; ikincisi ise 26 Ağustos’ta yapıldı.
       İlk iki görüşmede taraflar arasında uzlaşma sağlanamadı.
       Memur temsilcileri, 250 milyon liralık seyyanen zam isteğinin “olmazsa olmaz” nitelik taşıdığını dile getirdiler; hükümetinse somut bir proje hazırlamadığını belirttiler.
       
KEÇECİLER: SENDİKALAR YENİ HÜKÜMETLE ANLAŞMA ÖNERDİ
       Bu aşamada, görüşmeleri yürüten Devlet Bakanı Mehmet Keçeciler başkanlığında, bakanlardan oluşan alt komite dün Başbakanlık’ta iki buçuk saat süren bir toplantıda sendikaların taleplerini ele aldı.
       Keçeciler, toplantı sonrası soruları yanıtlarken, sendikaların yeni hükümetle anlaşma önerdiğini belirtti. Keçeciler, şöyle konuştu:
       “17 Kasım’da sevkedeceğimiz bütçenin 3 Kasım’da yapılacak seçimler nedeniyle kadük olması ihtimali var. Bu noktada yapılacak geçici bütçeye sendikalar tabi olmayacak. Sendikalar, bu aşamada, kadük olacak bir bütçe için görüşme istemezken, ‘Gelecek sene görüşelim kadük olacak bir bütçe için hakkımızı kullanmayalım’ diyorlar.”
       Bu önerinin alt komite toplantısında değerlendirildiğini anlatan Keçeciler, Çarşamba günü yapılacak Bakanlar Kurulu’na hem bu konu, hem de toplu görüşmelerin seyri hakkında bilgi sunacağını, Perşembe günü de sendikalarla nihai görüşmeyi yapacaklarını söyledi.
       
250 MİLYON LİRAYA ELEŞTİRİ
       Devlet bakanı Keçeciler, memurların 250 milyon lira iyileştirme istemesini eleştirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
       “Bunu beraber görüşelim. Yoksa toplu görüşme masasından kalkarız demek yalnış. Sendikalarla aynı görüşü paylaşmıyoruz. Hükümet bir seçim hükümetine dönüştü. Seçime kadar dengeleri bozmadan, enflasyonu yükseltmeden meselenin sonuca ulaştırılmasını istiyoruz.”
       Keçeciler, Eylül ayında “Eşit İşe Eşit Ücret Kararnamesi” doğrultusunda yapılacak iyileştirmenin Maliye Bakanlığı’nın yetkisinde olduğunu da sözlerine ekledi.
       
UZLAŞTIRMA KURULU DEVREYE GİREBİLİR
       Yasaya göre, görüşmelerin 30 Ağustos’a kadar bitirilmesi gerekiyor. Bu çerçevede üçüncü görüşme Perşembe günü yapılacak.
       Bu görüşmeden de uzlaşma çıkmaması halinde Uzlaştırma kurulu devreye girecek. Yüksek Hakem Kurulu Başkanı’nın liderliğindeki kurula üniversitelerden 4 öğretim üyesi atanacak.
       Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların da katılması halinde söz konusu metin Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Bu görüşmelerden uzlaşma çıkmaması durumundaysa çekinceler bir tutanakla Bakanlar Kurulu’na iletilecek.
       
ZAM TALEBİNDE ISRAR EDİLECEK
       Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da, düzenlediği basın toplantısında geçen yıl çıkarılan kararnameyle maaşı en düşük 750 milyon lira olan memurlara seyyanen 250-450 milyon liralık zam yapıldığını hatırlatarak, bütün memurlar için 250 milyon liralık zam talebinde ısrarlı olduklarını bildirdi. akyıldız aksi takdirde 2.2 milyon memuru meydanlara indireceklerini söyledi.
       Memurların ısrarına karşın 250 milyon liralık zam talebinin bütçe sınırları nedeniyle uygulanmasına pek ihtimal verilmiyor. Zammın bu yılın son dört ayında yaratacağı maliyetin 1.8 ile 3 katrilyon arasında olduğu belirtiliyor.
       Yasaya göre, toplu görüşme tarafları arasında ne yönde karara varılırsa varılsın son sözü Bakanlar Kurulu söyleyecek. Bu açıdan Perşembe günkü görüşmeler ve Uzlaştırma Kurulu’nun çalışmaları sadece bir tavsiye niteliği taşıyor.
       
BÜTÇE GERÇEKLEŞMELERİ DİKKATE ALINACAK
       Bakanlar Kurulu, bu yılın ilk dört ayı için geçerli olacak zammı belirlerken bu yılki bütçe gerçekleşmelerini dikkate alacak. Seyyanen zammın yıllık hedefin üzerinde gerçekleşen gelir tahsilatıyla finanse edilmesine çalışılacak.
       Öte yandan, 2003 yılında geçerli olacak memur zammının 2002 bütçesindeki kamu personel ödeneği tutarıyla 2003 bütçe taslağı arasındaki fark olan yüzde 24-25 arasında olması bekleniyor.
       Yüzde 24’lük zammın 2003 hedef enflasyonu olan yüzde 20 ile yüzde 4’lük refah payından oluştuğu belirtiliyor.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları