Home page
Haber Menüsü


AB yasaları adım adım geçiyor
 
TBMM Genel Kurulu, savaş ve yakın savaş tehdidi dışında idam cezasını kaldıran maddeyi kabul etti.  

 
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
2 Ağustos —  İdam cezasını kaldıran maddenin oylamasına 419 milletvekili katıldı. İdam, 162 red oyuna karşılık 256 milletvekilinin kabul oyuyla kaldırıldı. İdam cezasıyla başlayan Meclis’teki AB uyum yasaları üzerindeki görüşmeler teklif yasalaşıncaya kadar devam edecek.

   
 
       
    MSNBC News İdamın kaldırılışına MHP'den tepki
MSNBC News Avrupa Konseyi: Bravo Türkiye
MSNBC News İdamın tarihçesi
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türk Ceza Yasası’nda öngörülen değişiklikle terör suçlarında ölüm cezası kaldırılıyor ve bu ceza müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülüyor. Ancak savaş ve yakın savaş tehdidi hallerinde işlenmiş suçlara verilen ölüm cezaları korunuyor.
        İdam cezaları müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen terör suçluları ceza indirimlerinden ve şartla salıvermeye ilişkin hükümlerden yararlanamayacaklar. Bunlar hakkında müebbet ağır hapis cezası ölünceye kadar devam edecek.
       TBMM Genel Kurulu, idamın ardından AB uyum yasa teklifinin ikinci ve üçüncü maddeleri kabul edildi.
       Teklifin ikinci maddesi Türk Ceza Kanunu‘nun 159‘uncu maddesine bir fıkra eklenmesini öngörüyor. Buna göre, Türklüğü, Cumhuriyeti, hükümeti, TBMM‘yi, bakanlıkları, güvenlik güçlerini ve adliyeyi, küçük düşürme ya da alay amacı bulunmaksızın sadece eleştirmek maksadıyla yapılan yazılı, sözlü ve görüntülü yayınlar cezayı gerektirmeyecek.
       Bu düzenleme ile düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında kalan ve eleştiri niteliğini taşıyan düşünce açıklamaları suç olmaktan çıkarılıyor.
       
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞI
        İkinci maddede, TCK‘ya “göçmen kaçakçılığı“ tanımı ile cezai müeyyideler ekleniyor. Göçmen kaçakçılığı yapanlara veya bunlara yardım edenlere ayrıca 2 yıldan 5 yıla kadar ağır hapis ve 1 milyar liradan az olmamak üzere ağır para cezası verilecek. Suç işlenmesinde kullanılan taşıtlar ile elde edilecek maddi menfaatlere el konulacak.
        Yeni düzenlemeye göre, zorla çalıştırmak amacıyla insan kaçakçılığına da 5 yıldan 10 yıla kadar ağır hapis ve 1 milyar liradan az olmamak ağır para cezası verilecek.
       
DERNEKLERE İLİŞKİN DÜZENLEME
        Dernekler Kanunu‘nda değişiklikler öngören üçünce maddeyle, Türkiye‘de kurulu derneklerin yurt dışındaki, yurt dışında kurulu derneklerin Türkiye‘deki faaliyetlerine ilişkin usul ve esaslar yeniden düzenleniyor.
        Uluslararası alanda işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde uluslararası faaliyette bulunma amacı güden derneklerin kurulması, bu derneklerin yurtdışında şube açması, faaliyette bulunması Dışişleri Bakanlığı‘nın görüşü alınmak suretiyle İçişleri Bakanlığı‘nın önerisi üzerine, Bakanlar Kurulu‘nun iznine bağlı olacak.
       Türkiye‘deki derneklerin üye olduğu veya işbirliği yaptığı yabancı dernek veya kuruluşların kanunlara veya milli menfaatlere aykırı faaliyetlerde bulunması halinde Türkiye‘de kurulu bulunan derneğin, yabancı bir dernekle olan ilişkilerine yine Bakanlar Kurulu kararıyla son verilecek. Dernekler, askerliğe, milli savunma ve kolluk hizmetlerine hazırlayıcı öğretim ve eğitim faaliyetlerinde bulunamayacak. Bu amaçları gerçekleştirmek üzere kamp veya talim yeri açamayacak.
        Dernekler gerekli görülen hallerde İçişleri Bakanlığı veya bulundukları yerin en büyük mülki amiri tarafından her zaman denetlenebilecek. Dernekler, amaç ve faaliyetleri ile ilgili olarak ilgili bakanlıklarca da denetlenebilecek. Dernek kütüğü ve kayıt işlemleri, İçişleri Bakanlığı Dernekler Daire Başkanlığı ile valilikler tarafından denetlenecek. Derneklerce tutulacak defterler ile ilgili usul ve esaslar İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte çıkartılacak yönetmelikle düzenlenecek. Bu defterlerin noterden onaylı olması zorunlu olacak.
       
CEMAAT VAKIFLARINA İLİŞKİN MADDE
       TBMM Genel Kurulu’nda, AB uyum yasa teklifinin cemaat vakıflarına ilişkin dördüncü maddesi kabul edildi. Vakıflar Kanunu’nda değişlik yapan bu maddeye göre, Lozan Antlaşması’nda belirlenen azınlıklara ait cemaat vakıfları, Bakanlar Kurulu’nun izniyle ihtiyaçlarını karşılamak üzere taşınmaz mal edinebilecekler, bu malları üzerinde tasarrufta bulunabilecekler.
       Bu vakıfların tasarrufu altında bulunan taşınmaz mallar, düzenlemenin yürürlüğünden itibaren 6 ay içinde başvurulması halinde vakıf adına tescil olunacak. Türkiye’de kurulu vakıfların Bakanlar Kurulu’nun izniyle yurt dışında kurulmuş vakıf veya kuruluşlara üye olmasına da imkan sağlanıyor. Yabancı ülkelerde kurulmuş vakıflar ise uluslararası işbirliği yapılmasında yarar görülen hallerde karşılıklı olmak koşuluyla Bakanlar Kurulu’nun izniyle Türkiye’de faaliyette bulunabilecekler. Bunlar, Türk Medeni Kanunu’ndaki vakıflara ilişkin düzenlemeler tabi olacaklar.
       
MHP: VATAN TOPRAKALARI SATILACAK
       Madde üzerinde MHP Grubu adına konuşan Çankırı Milletvekili İrfan Keleş, getirilen düzenlemeyle “vatan topraklarının satılmasının yolunun açılacağını” öne sürdü. Devlet Bakanı Nejat Arseven, ANAP Grubu adına söz alarak, cemaat vakıflarının Lozan Antlaşması ve daha sonra çıkarılan yasayla bugünkü statüsüne kavuştuğunu söyledi.
       Bu cemaatlere mensup bir Türk vatandaşının ülkenin her yerinde mülk edinme hakkı bulunduğunu anlatan Arseven, getirilen düzenlemeyle vakıf malları konusunda Bakanlar Kurulu’na yetki verildiğini kaydetti.
       “Bu düzenlemenin ardından herhangi bir artniyet yoktur” diyen Arseven, yurt dışındaki vakıfların Türkiye’de şube açmasına ilişkin hükümlerin de bu konuya bir düzen getireceğini söyledi.
       Görüşmeler sırasında MHP’liler tarafından verilen maddenin teklif metninden çıkarılmasına ilişkin önerge reddedildi. Daha sonra yapılan oylamada dördüncü madde 118’e karşı 227 oyla kabul edildi.
       
TOPLANTI VE GÖSTERİ YÜRÜYÜŞÜ
       Teklifin, Toplantı ve GÖsteri Yürüyüşleri Kanunu’nda değişiklik yapan 5. maddesi kabul edildi. Buna göre, yabancılar, kanuna uygun toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenlemek için İçişleri Bakanlığı’ndan izin alacak. Yabancılar, toplantı ve gösteri yürüyüşünden 48 saat önce o yerin en büyük mülki idare amirliğine bildirimde bulunacak.
       Toplantı yapılabilmesi için, düzenleme kurulu üyelerinin tamamının imzalayacakları bildirim, toplantıdan en az 48 saat önce ve çalışma saatleri içinde toplantının yapılacağı yerin bağlı bulunduğu valilik veya kaymakamlığa verilecek.
       
6. VE 7. MADDELER
       Teklifin altıncı maddesiyle Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’na (HUMK) bir madde ekleniyor. Bu düzenlemeyle AİHM’in verdiği kararlarda, yargı kararının tazminatla giderilemeyecek sonuçlar doğurduğu anlaşılırsa AİHM kararının kesinleştiği tarihten itibaren 1 yıl içinde Yargıtay Birinci Başkanlığı’ndan, yargılamanın yenilenmesinin istenmesine imkan sağlanıyor.
       Yargılamanın yenilenmesi başvurusu Adalet Bakanı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, AİHM’ye başvuruda bulunan veya yasal temsilcisitarafından yapılabilecek. Başvuru, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nda incelenecek. Hukuk Genel Kurulu, AİHM’ce saptanan ihlalin sonuçları tazminatla giderilmiş veya istem süresi içinde yapılmamış ise başvuruyu reddedecek, aksi durumda davaya bakması için kararı veren mahkemeye gönderilmesine karar verecek.
       Hukuk Genel Kurulu’nun duruşmayapmaksızın verdiği gönderme kararı kesin olacak. Teklifin yedinci maddesi ise bu düzenlemeye paralel olarak Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’na (CMUK) bir madde eklenmesini öngörüyor. Görüşmeler sırasında, MHP’lilerin, bu maddelerin metinden çıkarılması yönünde verdiği önergeler reddedildi.
       
TÜRKÇE DIŞINDA YAYIN YAPILABİLECEK
       Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun’da değişiklik öngören 8. madde, Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerde de yayın yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bu yayınlar, “Cumhuriyet’in Anayasa’da belirtilen temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı” olamayacak.
       Yasada yapılması öngörülen bir başka değişiklikle de yayınlarda özel hayatın gizliliğine saygılı olunması kuralı getiriliyor, ayrıca şiddet kullanımını özendirici veya ırkçı nefret duygularını kışkırtıcı nitelikte yayın yapılamayacağı hükme bağlanıyor.
       Teklifte, ayrıca ilgili mevzuata aykırı olmamak koşuluyla yayınların yeniden iletimine serbestlik de getiriliyor. Görüşmeler sırasında MHP’lilerin “maddenin metinden çıkarılması”, DYP’lilerin bu yayınların “resmi dil ve eğitim dilinin Türkçe olması esasına aykırı olamayacağı” yönündeki önergeleri reddedildi.
       Daha sonra MHP’lilerin isteği üzerine açık oya sunulan madde 114’e karşılık 267 oyla kabul edildi.
       
BASIN KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK
       Basın Kanunu’nda yapılan değişikliklerle bazı durumlarda öngörülen hapis cezaları kaldırılarak, para cezasına dönüştürülüyor. Bazı para cezaları ise güncelleştirilerek 10-100 milyar arasında yeniden düzenleniyor.
       Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu’nda yapılan değişikliklerle de ilgili mevzuat AB müktesebatına uyumlu hale getiriliyor. Polis tarafından kapatılacak umuma açık yerler yeniden düzenlenirken internet kafeler de bu kapsama alınıyor.
       Eğlence ve oyun yerleri ile içkili yerler gibi umuma açık yerlere girme ve buralarda çalıştırma yaşı 18 olarak yeniden düzenleniyor. Sözkonusu düzenlemeyle polis tarafından konutlarda yapılacak aramalarda hakim kararı aranması koşulu getiriliyor.
       Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde en büyük mülki amirin yazılı emri konut aramaları için yeterli olacak.
       
11. MADDE: ANADİL ÖĞRENİMİ
       Madde ile yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi Kanunu’nun adı “Yabancı Dil Eğitimi ve Öğretimi ile Türk Vatandaşlarının Farklı Dil ve Lehçelerinin Öğrenilmesi Hakkında Kanun” şeklinde değiştiriliyor.
       Türk vatandaşlarının günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerin öğrenilmesi için Özel Öğretim Kurumları Kanunu hükümlerine tabi olmak üzere özel kurslar açılabileceği hükme bağlanıyor.
       Bu kurslar Cumhuriyet’in temel niteliklerine, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne aykırı olamayacak. Bu kursların açılması ve denetimine ilişkin esas ve usuller, Milli Eğitim Bakanlığı’nca çıkarılacak yönetmenlikle düzenlenecek.
       MHP’lilerin istemi üzerine yapılan açık oylama sonucu madde 113’e karşılık 235 oyla kabul edildi. 350 milletvekilinin katıldığı oylamada 2 üye çekimser kaldı.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları