Home page
Haber Menüsü


 
ABD, Saddam’ı devirmeye kararlı
ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’in Başbakan Bülent Ecevit ile görüşmesi sırasında, Irak lideri Saddam Hüseyin’i devirme konusunda kararlı olduklarını çok net bir şekilde ifade ettiği bildirildi.
Ankara
AA
 
    16 Temmuz —  Wolfowitz, görüşme sırasında Saddam rejiminin bölge için tehlikeli olduğunu ve bunu değiştirme konusunda kararlı olduklarını belirterek, Türkiye’den müttefik olarak kendilerine bu konuda doğru yol tavsiyesinde bulunmasını istedi. Türk tarafı görüşmede, Irak’taki rejim değişikliği konusunda Türkiye’nin kaygılarını sıralayarak bölgede bağımsız bir Kürt devletinin kabul edilemeyeceği, Irak’ın yönetim yapısının Irak halkı tarafından belirlenmesi ve Türkmenlerin yeni yönetimde haklarının güvence altına alınması gerektiği mesajını verdi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Başbakan Bülent Ecevit, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve beraberindeki heyeti Başbakanlık Konutu’nda kabul etti. Görüşmede, Wolfowitz’in, Irak’taki rejimi değiştirme konusunda ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney’den çok daha net ifadeler kullandığını kaydedildi. Görüşmede Ecevit’in, Irak’a yönelik bir operasyonun zaten zor durumda olan Türkiye ekonomisini “allak bullak” edeceğini ve ekonomide bir kargaşaya neden olabileceğini ifade ettiği belirtildi.
       Ecevit’in ayrıca, böyle bir operasyon sonucunda Türkiye’nin hemen dibinde bağımsız bir Kürt devleti çıkma tehlikesi konusundaki kaygılarını ilettiği bildirildi. Wolfowitz’in ise Türkiye katılsın katılmasın Irak’a yönelik bir operasyonun düzenleneceğini söylediği kaydedildi.
       Görüşmede ayrıca, Filistin, Afganistan’daki son durum ve ekonomik işbirliği konuları ele alındı. Türk tarafı, 6 milyar doları bulan askeri borçlarının silinmesini veya ertelenmesini isterken, Wolfowitz bu talebi başını sallayarak dinlemekle yetindi. Türk tarafı ayrıca, İSAF’ın komutanlığını devralan Türkiye’ye verilmesi kararlaştırılan 228 milyon doların ABD Kongresi’nden geçmemiş olmasından duyduğunu rahatsızlığı iletti. Türkiye’nin yeni dönemde de İSAF’ın komutasını üstlenmesi konusu Amerikalılar tarafından gündeme getirilmediği öğrenildi.
       
“ABD, TÜRKİYE’YE YARDIMA HAZIR”
       Başbakan Ecevit’le görüşmesinin ardından bir basın açıklaması yapan Paul Wolfowitz, Afganistan’a yaptığı ziyaretle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin ABD’nin önemli bir müttefiki olduğunun altını çizen Wolfowitz, şunları söyledi:
       “Türkiye ekonomik zorlukların yoğun olduğu bir dönemden geçiyor. ABD Türkiye’nin bu zorlukları aşmasında yardımcı olmaya hazır. Türkiye’nin AB’ye girmesine tam destek veriyoruz. Bunun sadece Türkiye için değil, AB için de çok yararlı olacağını inancını taşıyoruz.”
       
“TÜRKİYE’NİN PERSPEKTİFİ ÖNEMLİ”
       Türkiye hakkında daha iyi bir perspektif edinmek ve Türkiye’nin perspektifini öğremek amacıyla Türkiye’ye geldiğini belirten ABD Savunma Bakan Yardımcısı, “Türkiye komşuları arasında önemli tek demokrasi konumunda. Bizim değerlerimizi paylaşıyor. Gelişmelerden etkileniyor. Türkiye’nin perspektifi bizim açımızdan çok önemli” diye konuştu.
       Kuzey Irak’ta bir Kürt devletinin kurulmasına karşı olduklarını yineleyen Paul Wolfowitz, şöyle konuştu:
       “Her zaman dile getirdim. Kuzey Irak’ta bir Kürt devleti kurulmasına karşıyız. Irak’ta ne olursa Türkiye’yi yakından ilgilendiriyor. Türkiye’nin Irak perspektifi önemli. ABD’nin elinde bütün yanıtlar yok. Türkiye’nin görüşlerini ABD’ye götüreceğim.”
       
MİLLİ SAVUNMA BAKANI’NIN KABULÜ
       ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, Başbakan Bülent Ecevit ile yaptığı görüşme öncesinde Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu tarafından kabul edildi. Basın mensuplarının sadece görüntü almalarına izin verilen kabulde, açıklama yapılmadı.
       Wolfowitz’in Milli Savunma Bakanlığı’na yaptığı ziyaretine, Dışişleri Bakan Yardımcısı Mark Grossman ile NATO Kuvvetleri ve ABD Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Joseph Ralston da eşlik etti.
       Wolfowitz, Milli Savunma Bakanı Çakmakoğlu ile görüşmesinden önce, Genelkurmay Başkanlığı’nda da görüşmelerde bulundu. ABD Savunma Bakan Yardımcısı Wolfowitz’in, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hüseyin Kıvrıkoğlu ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile görüştüğü öğrenildi.
       
ECEVİT VE ÇAKMAKOĞLU GÖRÜŞMESİ
       Öte yandan Başbakan Bülent Ecevit ve Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu da Wolfowitz görüşmesi öncesinde, Başbakanlık Resmi Konutu’nda biraraya geldi. Bu görüşme 20 dakika sürdü.
       Çakmakoğlu’nun, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz’i kabul eden Başbakan Ecevit’e, bu görüşme öncesi bilgi verdiği öğrenildi.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları