Home page
Haber Menüsü


Ehliyet sınavını MEB yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), usulsüz yollardan ehliyet alınmasına son vermek amacıyla sürücü adaylarına merkezi sınava girme koşulu getirdi.
Ankara
AA
16 Temmuz — MEB, daha önce illerde oluşturulan sınav yürütme kurullarınca gerçekleştirilen sürücü sınavlarını “direksiyon sınavı” ve “teorik sınav” olarak ikiye ayırdı ve teorik sınavın Milli Eğitim Bakanlığı’nca, merkezi olarak yapılmasını kararlaştırdı. Merkezi sınav, 2 ayda bir Milli Eğitim Bakanlığı’nca gerçekleştirilecek. Teorik sınavı başarmak için 100 üzerinden 70 almak gerekiyor Direksiyon sınavını ise, illerde oluşturulacak sınav yürütme kurulları yapacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  MEB, “Sınav soruları özel matbaalarda basıldığı için sınav sorularının önceden bilinmesine”, “Bazı kişilerin önceden sınav yürütme kurulu üyelerinin ayarladığı sınav salonlarında sınava girmelerine”, “Kursiyerlerin cevap kağıtlarında düzeltme yapılmasına”, “İl milli eğitim müdürlüklerindeki görevlilere baskı yapılmasına” ve “Ehliyet almak isteyen sürücü adaylarının kursa devamsızlık yapmalarına” son vermek amacıyla, sürücü adaylarının girdiği sınavlarla ve sürücü kurslarıyla ilgili bazı esasları yeniden belirledi.
       
TEORİK DERSLERDEN MERKEZİ SINAV
       Buna göre, sürücü adayları Trafik ve Çevre Bilgisi, Motor ve Araç Tekniği ile İlkyardım’dan oluşan teorik derslerden merkezi sınava girecekler.
       Sürücü kurslarının müdürleri, her sınav tarihinden 25 gün önce, teorik derslerin sınavına girecek kursiyerlerin onaylı listesini ve kursiyerin sınav ücretini yatırdığına dair banka makbuzunu, il milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan sınavdan sorumlu birime teslim edecek. Bu birime teslim edilen kursiyer listelerine hiçbir şekilde ekleme yapılmayacak. Sınavdan sorumlu birim, kursiyerlerin onaylı listesini, bilgisayar ortamında MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’ne gönderecek.
       Teorik sınav, MEB Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü’nce gerçekleştirilecek ve 2 ayda bir yapılacak. İlk sınavın hangi tarihte gerçekleştirileceğine ilişkin çalışmalar sürüyor.
       Kursiyerler teorik sınava, isimlerine düzenlenecek sınava giriş kimlik kartı ve nüfus cüzdanı ile girecekler.
       Her teorik dersin sınavı 100 puan üzerinden değerlendirilecek ve 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacak. Adaylar, sınav sonucuna itiraz edebilecekler.
       
DİREKSİYON SINAVI
       Kurslarda verilen teorik dersleri başaran adaylar, direksiyon sınavına alınacak. Teorik derslerin bir veya birkaçından başarısız olanlar, direksiyon eğitimi sınavına giremeyecek.
       Direksiyon sınavı için büyükşehir statüsündeki illerde ilçe, bu statüde olmayan illerde ise il ve ilçe bazında sınav yürütme kurulları oluşturulacak. Sınav, bu kurullar aracılığıyla gerçekleştirilecek.
       Direksiyon sınavı, teorik derslerin sınavının tarihine bağlı kalmaksızın, gerekli planlama yapılarak, cumartesi-pazar günleri gerçekleştirilecek.
       Her kursiyere uygulanacak direksiyon sınavı, 15 dakikadan az olamayacak.
       
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK
       Teorik veya direksiyon sınavlarında başkasının yerine sınava girenler ya da teşebbüs edenler, başkasını sınava sokmaya çalışanlar hakkında sınav yürütme kurulunca cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu konuda kusuru veya ihmali bulunan yetkililer hakkında da idari ve adli işlem yapılacak.
       Sınava girmeyen kursiyerler sınav hakkını kullanmış ve başarısız olmuş sayılacak. Sınavlarda başarısız olanlar ile sınava girmeyenler hakkında Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği’nin 20. maddesi uygulanacak. Bu madde, her kursiyerin teorik dersler ile direksiyon eğitimi dersi için 5’er kere sınava girme hakkı bulunduğunu hükme bağlıyor.
DİREKSİYON EĞİTİM ALANLARI
       MEB, sürücü kurslarıyla ilgili bazı yeni düzenlemeler de yaptı. Bu çerçevede direksiyon eğitim alanlarıyla ilgili yeni kurallar getirildi.
       Büyükşehir statüsündeki illerde faaliyette bulunan kurumların direksiyon eğitim alanı, kurumun bulunduğu büyükşehir belediye sınırları içinde bulunabilecek. Bu durumda kurum binası ile direksiyon eğitim alanı, büyükşehir belediyesi sınırları içinde farklı ilçelerde olabilecek.
       Ancak, İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan kursların direksiyon eğitim alanlarının Anadolu yakasında, Avrupa yakasında olan kursların direksiyon eğitim alanlarının ise Avrupa yakasında bulunması gerekiyor. Bu ilde faaliyet gösteren sürücü kursları, en geç 6 ay içinde direksiyon eğitim alanlarını buna göre düzenleyecekler.
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları