Home page
Haber Menüsü


Derviş’in istifası kabul edilmedi
 
Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş görevinden istifa etti. Ancak Derviş, Cumhurbaşkanı ve Başbakan’dan gelen istek üzerine istifasının işleme konulmamasını kabul etti.  

 
Ankara
NTV
11 Temmuz —  Devlet Bakanı Kemal Derviş, Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in istifasının ardından saat 16:35 sıralarında bakanlık görevinden istifa ettiğine dair dilekçesini Başbakanlığa gönderdi. Bu dakikalardan sonra yoğun bir telefon trafiği yaşanmaya başlandı.

   
 
       
    MSNBC News Ecevit: Derviş hatırımızı kırmadı
MSNBC News Ecevit DSP'lileri birleşmeye çağırdı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Çankaya Köşkü, Hazine, Başbakanlık konutu arasında yaşanan bu trafiğin ardından Sezer, Derviş’e “İstifa etmeyin” dedi. Derviş de artık yapılacak bir şey olmadığını istifa dilekçesini Başbakanlığa gönderdiğini söyledi.
       Bu trafiğin hemen ardından önce kulislere Başbakan Ecevit’in istifayı işleme koymadığı haberleri yayıldı. Derviş’in yoğun baskılar sonucu istifasını geri çekme kararı aldığı ortaya çıktı.
       
DERVİŞ’DEN AÇIKLAMA
       Kemal Derviş de yaptığı yazılı açıklamada, Başbakan Bülent Ecevit’in daveti üzerinde kendisini Başbakanlık konutunda ziyaret ettiğini ve görüşme sonrasında Türkiye’deki siyasi gelişmeler çerçevesinde istifa ettiğini bildirdi. Derviş, “Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın talepleri üzerine istifamın işleme konulmamasını kabul ettim” dedi.
       
IMF HEYETİNE BİLGİ VERDİ
       Derviş’in istifasına ilişkin ilk sinyal, Uluslararası Para Fonu (IMF) heyeti ile yaptığı görüşmede geldi. önceki gözden geçirme ziyaretlerinin aksine, Türkiye Masası Kahkonen ile Türkiye temsilcisi Odd Per Brekk başkanlığındaki heyetle sadece 15 dakika görüşen Derviş’in bu toplantıda istifasına ilişkin bilgi verdiği ifade ediliyor. Görüşmeye Hazine Müsteşarı Faik Öztrak da katıldı.
       
KEMAL DERVİŞ UMUT OLARAK GELMİŞTİ
       19 Şubat krizinin ardından Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevini bırakarak Türkiye’ye gelen Derviş, krizin aşılması için umut bağlanan isim olmuştu.
       
ECEVİT DAVET ETMİŞTİ
       Başbakan Bülent Ecevit’in, Şubat 2001 krizi sonrası görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye’ye çağırdığı Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş, Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanlığı görevine, 3 Mart 2001 tarihli mükerer Resmi Gazete’de yayımlanan atama kararı ile getirilmişti. Derviş, 14 Mart 2001 tarihinde ise dönemin Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Recep Önal’dan görevi devraldı. Buna göre Derviş, yaklaşık 17 ay bakanlık görevinde bulundu.
       
DERVİŞ’İN ÖZGEÇMİŞİ
       53 yaşındaki
  Siyasette kriz
DSP’de istifa depremi
Özkan-Cem-Derviş anlaştı
Cem: Hedef, sosyal demokrasi ekseninde iktidar
Derviş’ten Cem’e destek
Gürel: İstifalar, uluslararası planın parçası
Yeni oluşum partileşiyor
Çakmakoğlu, istifacıları eleştirdi
Erdoğan: Yeni oluşum sanal
Bahçeli: Belirsizlik yaratılmasın
Kemal Derviş, İngiltere’de ekonomi alanında dünyanın sayılı üniversitelerinden olan London School of Economics’den mezun olduktan sonra ABD’de Princeton Üniversitesi’nde de yüksek lisans ve doktorasını yaptı.
       Derviş, Bülent Ecevit’in 1973-1976 yıllarında ekonomi ve uluslararası ilişkilerden sorumlu danışmanlığını yaptı. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nin yanı sıra Princeton Üniversitesi’nde ekonomi ve uluslararası ilişkiler alanında öğretim üyeliği görevinde bulunan Derviş, Dünya Bankası’na 1978 yılında katıldı.
       
KRİZİN ARDINDAN DAVET EDİLDİ
       Son olarak Dünya Bankası Başkan Yardımcılığı görevine getirilen Derviş, Şubat 2001’de yaşanan ikinci ekonomik krizin ardından 1 Mart 2001’de Türkiye’ye geldi.
Dışişleri Bakanı İsmail Cem istifa etti
Koalisyon liderleri, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Kemal Derviş’in, dışardan devlet bakanı olarak atanmasına karar verdi.
       
SİYASİ MESAJLAR VERMİŞTİ
       Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Derviş, 16 aylık bakanlık görevi süresince sık sık bakanlıklar arasında eşgüdümsüzlük sorunundan şikayet etti. Derviş, siyaseti seveceğini tahmin etmediğini, ancak dünya görüşüne yakın bir siyasi partiyi destekleyebileceğini söylemişti. Derviş, mayıs ayı başlarında “Seçim tarihi belirlenmeli” deyince hükümet ortakları tarafından eleştirilmişti.
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları