Home page
Haber Menüsü


İhracat ilk yarıda yüzde 5.9 arttı
Türkiye İhracatçı Meclisi verilerine göre, Ocak-Haziran döneminde ihracat yüzde 5.9 artışla 16.1 milyar dolara çıktı.
İstanbul
CNBC-E
1 Temmuz— Ocak-Haziran döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5.9 artarak 16.1 milyar dolara ulaştı. Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin kayıtlarına göre, ihracat, 2001 yılının ilk yarısında ise 15.2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Geçtiğimiz Haziran ayında da ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.1 artarak 2.7 milyar dolar oldu.

   
 
       
   
MSNBC News İhracat Mayıs'ta rekor kırdı
MSNBC News Otomotivde ihracat yüzde 6 arttı
MSNBC News TİM: İhracatta gerileme olacak
MSNBC News Satıcı: Milli Takım örnek olmalı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Madencilik yüzde 14.2 ve sanayi ürünleri ihracatı yüzde 9.9 artarken, tarım ürünleri ihracatı ise yüzde 24.2 azaldı. Bu yılın ilk altı ayı dikkate alıdığında ise toplam ihracat artışı yüzde 5.9 düzeyinde oldu. Geçen yılın Ocak-Haziran döneminde 15 milyar 237 milyon 589 bin dolar olan ihracat, bu yılın yarısında 16 milyar 129 milyon 470 bin dolara çıktı.
       
EN BÜYÜK ARTIŞ OTOMOTİVDE
       2002 yılının ilk yarısında sektör bazında en büyük artışlar, taşıt araçlar ve yan sanayinde yüzde 21.1, ağaç mamulleri ve orman ürünlerinde yüzde 19, çimento ve toprak ürünlerinde yüzde 16.3, elektrik elektronik ve makinada yüzde 13.3 olarak görülürken, en büyük düşüşler ise tarım sektöründe yaşandı.


       Zeytin ve zeytinyağı sektöründe yüzde 63.9, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamüllerinde yüzde 49.9, fındık ve mamüllerinde yüzde 32.8 ve tütün de yüzde 29.3 oranında ihracatçının yüzünü güldürdü.
       Öte yandan, 30 Haziran itibariyle 1 yıllık dönem kıyaslandığında ihracattaki artış yüzde 10.5 oldu.
       1 Temmuz 2000-30 Haziran 2001’i kapsayan bir yıllık döneminde 28 milyar 906 milyon 107 bin dolarlık ihracat yapılırken, bu rakam, 1 Temmuz 2001-30 Haziran 2002 döneminde 31 milyar 941 milyon 290 dolara yükseldi.
       
SATICI: MÜZAKERE OLUMLU ETKİ YAPACAK
       Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, yaptığı açıklamada, ihracatta bu yılın başından beri kaydedilen artışın sevindirici olduğuna belirterek, şöyle dedi:
       “Ancak, Türkiye ekonomisi bugünlerde zorlu bir virajdan geçmektedir. Özellikle, Haziran ayında iç borç faizlerinin beklenilenin aksine yukarı doğru tırmanması, uygulanan istikrar programının geleceği hakkında endişeler yaratmaktadır. Enflasyonun hızla düşmesine rağmen faizlerin tırmanışı, fiyatlar genel seviyesindeki olumlu gelişmenin kalıcı olmadığı izlenimini vermektedir.”
       Satıcı, Mayıs ayında yüzde 40 birleşik seviyesine indirilmesi beklenen faiz oranlarının, belirsizliğin etkisiyle yüzde 70’lerin üzerine çıktığına, bir ay içinde döviz kurlarının söz konusu belirsizlik sebebiyle 1.3 milyon liradan 1.6 milyon seviyelerine çıktığına dikkat çekti.
       Doların, Euro karşısındaki hızlı değer kaybına işaret eden Satıcı, Avrupa ekonomisinin daha toparlanamadan pahalı Euro ile yüzyüze gelmesinin, daralma konusunda sinyal verdiğini ve özellikle ABD’ye ihracat yapan AB firmaların Euro’nun bu hızlı artışı karşısında olumsuz etkilenecekleri görüşlerinin olduğunu ifade etti.
       
EURO’DAKİ ARTIŞIN ETKİSİ
       Oğuz Satıcı, “Türkiye ihracatının her ne kadar başta belirtilen olumsuz şartların etkisine maruz kalacağı endişesi hakimse de, Euro’nun hızlı değer artışının yarattığı olumlu etkinin de önümüzdeki ayların ihracat rakamlarına yansıyacağı beklenmektedir” dedi.
       Ancak, Euro’nun değer artışının, TL’nin değer kaybı gibi ihracatı bire bir olumlu etkileyen bir faktör olmadığının bilinmesinin de büyük önem taşıdığını belirten Satıcı, Uzakdoğu’daki Türkiye’nin rakiplerinin de Euro’nun değer artışı ile birlikte aynı avantaja sahip olmasının, gelecek aylarda rekabetin emek yoğun sektörlerde daha da artacağının sinyallerini verdiğine işaret etti.
       Diğer yandan, AB üyeliğe geçiş müzakerelerinin başlamasının da ekonomiye pozitif etki yapacağı belirten Satıcı, en çok dış ticaret ilişkisinde bulunulan AB ülkeleri ile her konuda standardizasyona gidilmesinin ihracat açısından olumlu etkiler yaratmasının beklendiğini kaydetti.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları