Home page
Haber Menüsü


BDDK: Pamukbank’ın zararı 4 katrilyon lira
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, yayımladığı Pamukbank raporunda Aralık 2001 itibariyle zararın 4 katrilyon olduğunu açıkladı. Raporda, grup kredilerinin eklenmemesi halinde bankacılık sektöründe payın düşeceği kaydedildi.
Ankara
AA
27 Haziran— Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), grup kredilerinin hariç tutulması halinde Pamukbank’ın bilanço büyüklüğünün önemli ölçüde küçüldüğünü ve dolayısıyla bankacılık sektörü içindeki payının azaldığını bildirirken; Aralık 2001 itibariyle zararın 4 katrilyon lira olduğunu açıkladı.

   
 
       
   
MSNBC News TMSF: Pamukbank'ta endişe yersiz
MSNBC News BDDK: Pamukbank'ın sermaye yeterlilik oranı % -46.2
MSNBC News Pamukbank'ın YKB'de payı % 9.9
MSNBC News Turkcell: Pamukbank'ın devri faaliyetleri etkilemeyecek
MSNBC News Pamukbank Fon'a devredildi
MSNBC News Yapı Kredi'den 896 trilyonluk zarar
MSNBC News BDDK: YKB Fon'a devredilmedi
MSNBC News Sığın: YKB hedeflerini değiştirmedi
MSNBC News IMF'den bankacılık kararına övgü
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Raporda, Pamukbank’ın, bankacılık sektörü toplam aktiflerinin yüzde 5,5’ine, kredilerinin yüzde 12,7’sine, mevduatın ise yüzde 6,2’sine sahip olduğu hatırlatılarak, ancak grup kredilerinin hariç tutulması halinde bankanın kullandırdığı kredilerin sektör içindeki payı yüzde 3,9’a düştüğü belirtildi.
       Raporda, “Görüldüğü gibi, grup kredilerinin hariç tutulması halinde Pamukbank’ın bilanço büyüklüğü önemli ölçüde küçülmekte, dolayısıyla bankacılık sektörü içindeki payı azalmaktadır” denildi.
       Aralık 2001 itibariyle Pamukbank’ın dönem zararının 4 katrilyon 24 trilyon lira tutarında olup, yüzde 8 asgari sermaye yeterliliğine erişmek için gereken kaynak ihtiyacının 2 katrilyon 963 trilyon lira olarak hesaplandığı ifade edilen raporda, bankanın mali durumundaki gelişmeler yer aldı.
       
EN ÖNEMLİ SORUN GRUP KREDİLERİ
       Bankanın en önemli sorununun Grup firmalarına kullandırılan ve tahsil edilemeyen krediler olarak ifade edilen raporda, Grup şirketlerine verilen kredilerin vadesinde ödenmediği ve vadeleri Banka tarafından sürekli temdit edildiği belirtildi. Raporda, banka yönetiminin sorunların giderilmesi için, 1989’dan beri defalarca yazılı ve sözlü olarak uyarıldığını açıkladı.
       BDDK’ya göre, Aralık 2001 itibariyle 3 katrilyon 813 trilyon Lira olan grup kredileri toplam kredi portföyünün yüzde 69’u ve toplam aktiflerin yüzde 40,5’i büyüklüğünde bulunuyor.
       Raporda ‘‘Pamukbank, 1989 yılından bu yana yakın izleme kapsamında olmasına, mali bünyesinin iyileştirilmesi hususunda pek çok talimat verilmesine ve mevzuat çerçevesinde mümkün olan kamu desteğinden yararlandırılmasına rağmen, mali yapısını güçlendirici önlemleri yeterince almamış, alınan önlemler ise Bankanın en büyük problemi olan grup kredilerinin azaltılması hususunda başarılı olamamıştır’’ denildi.
       Banka bu kredilere ilişkin olarak faiz tahakkuku ve tahsilatı yapmadığı, bunun yerine sadece faiz reeskontu yaptığı ve bu kredilerin kur farkı ve reeskontlarını Tek Düzen Hesap Planı ve İzahnamesine aykırı olarak krediler altında alt hesaplarda ve diğer aktifler içindegeçici hesaplarda izlediği kaydedilen raporda şöyle denildi:
       “Bu şekilde yaratılan gelirle Bankanın bilançosu kárlı gösterildi. Öte yandan, Bankalar Kanununun geçici maddesi gerekçe gösterilerek 23 Haziran 1999 tarihinden önce açılan grup kredileri Karşılık mevzuatına aykırı şekilde canlı krediler arasında izlenmiş ve gerekli kaşılıklar ayrılmayarak Bankanın özkaynakları olduğundan dahaiyi gösterildi. Banka beyanı ile Bankalar Yeminli Murakıpları raporları arasındakifarklılıkların temel nedeni grup risklerinin değerlendirilmesi hususunda ortaya çıktı. İlgili mevzuat hükümleri çerçevesinde, Banka mali bünyesinde temel olarak grup risklerinden kaynaklanan sorunların giderilmesi için gerekli tedbirlerin alınması hususunda Banka yönetimine 19 Nisan 1989 tarihinden bu yana bir çok kez sözlü ve yazılı uyarı yapıldı.”
       Uzun yıllardır tahsilat sağlanamayan ve firmalara verilmiş bir çeşit sermayeye dönüşmüş durumda olan krediler nedeniyle, Banka aktifinin büyük bir kısmı donuk görünümde ve hiç bir getirisi bulunmadığı bildirilen açıklamada, bu kredilerin Bankanın mali bünyesini olumsuz etkilediği ve gelir-gider dengesini bozduğu belirtildi. Raporda şöyle denildi:
       “Aralık 2001 itibarıyla 1 katrilyon 665 trilyon Lira olan grup dışı kredilerin önemli bir bölümünü Fiskobirlik’e kullandırılmış olan kredi oluşturmaktadır. Banka bu alacağı ile ilgili olarak yürüttüğü faizi, 3’er aylık dönemler itibariyle ilgili dönemlerdeki fonlama maliyeti üzerine bir marj koyarak hesaplanmaktadır”.
       
SERMAYE YETERLİLİK ORANI 42.96
       BDDK, Pamukbank’ın asgari yüzde 8 olması gereken sermaye yeterliliği standart rasyosunun, birinci bağımsız denetçi tarafından negatif yüzde 36.97, ikinci bağımsız denetçi tarafından negatif yüzde 42.96 seviyesinde bulunduğunu bildirdi.
       Denetimler ile Bankalar Yeminli Murakıplarınca yapılan tespitlerin birlikte değerlendirilmesi sonucunda ise bu oranın negatif yüzde 46.15 olduğu tespit edildiği belirtildi.
       
İZİNSİZ, BİRLEŞME KARARI
       BDDK’nın raporunda, Pamukbank ve Yapı Kredi arasındaki birleşme çalışmalarının 2001 yılından beri devam ettiği belirtilerek, şöyle devam edildi:
       “Bu çalışmalar devam ederken, Pamukbank’ın Yapı ve Kredi Bankası ile birleşmesine ilişkin planlar takip edilmiş ve banka tarafından BDDK’ya gönderilen muhtelif yazılarda, 11 Eylül olaylarının piyasaya etkilerinden bahisle birleşme sürecinini zaman alacağı belirtilmiştir. Birleşmeye yönelik yapılan tüm yazışmalara karşılık, Yapı ve Kredi’nin halka açık olması ve alınacak kararın banka hisse değerini etkileyeceği gerekçe gösterilerek, Yönetim Kurulu kararı alınmamıştır. Bankalara sermaye ihtiyaçları konusunda bildirimlerin yapılmasına çok az bir süre kala, 10 Haziren 2002’de bu karar alınarak gerekli izinler alınmadan kamuoyuna duyurulmuştur.”
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları