Home page
Haber Menüsü


Eski Star Wars kahramanları nerede?
 
Luke, Leila, Chewbacca ve diğerleri...Dünyanın en sevilen filmlerinden birinin kahramanlarıydılar. Peki şimdi neredeler?  

 
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
11 Haziran—  Mark Hamill, Carrie Fisher, Antony Daniles ve Peter Mayhew gibi aktörlerin filmle ilgili anılarını ve yaşamlarında neyi değiştirdiğini merak ediyorsanız bu yazıyı okuyun...

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
MARK HAMILL (LUKE SKYWALKER)


       
       Mark Hamill, Star Wars efsanesinin ilk filmi için keşfedilmeden önce önemsiz TV şovlarında ufak tefek roller üstleniyordu. 25 yaşındayken George Lucas’dan aldığı teklifin onu sinema dünyasınınn kült karakterlerinden biri haline getireceğini hiç düşünmediğini söyleyen aktör, o dönemki popülaritesinin altında ezilmemek için çok çaba gösterdiğini söylüyor. Nitekim aktör yıldızı parladıktan sonra dahi filmle ilgili fazla yorum yapmayışıyla hatırlanıyor.
       Hamill, 1977 yılında ilk filmin premierinden önce geçirdiği bir trafik kazasının ardından sol yanağında yara izi kaldı. Bu nedenle diğer iki filmde yara izinin belli olmaması için makyaj hileleri yapıldı.
       Star Wars’un ardından 1978 yapımı “Corvette Summer”, 1979 yapımı “Skatetown U.S.A” ve 1981 yapımı “The Night the Lights Went Out in Georgia” gibi filmlerde rol adı. Scooby Doo gibi sevilen çizgi filmlerde dublaj yapan aktör, “Batman”de de karanlık güçlere hizmet etti ve Joker’i seslendirdi. Bu deneyimim ardından “The Black Pearl” (Siyah İnci) adlı çizgi roman serisinin hikayelerini kaleme aldı.
       Aktör son olarak da Kevin Smith’in yönettiği ve önümüzdeki aylarda ülkemizde de vizyona girecek olan “Jay and Silent Bob Strice Back” adlı filmde rol aldı.
       
CARRIE FISHER (PRENSES LEILA)


       
       Ünlü şarkıcı ve aktris Debbie Reynolds’un kızı olan Carrie Fisher’ın neredeyse tüm çocukluğu ve gençliği spotların altında geçti. 1975 yapımı “Shampoo” adlı flimin ardından, 20 yaşındayken “Star Wars”da rol aldı ve dünyanın en ünlü yüzlerinden biri haline geldi. Yaşadıklarıyla ilgili olarak “Bu kadar büyük bir çıkışı beklemiyordum hatta zaman zaman tüm bunların saçmalık olduğunu düşünüyordum” diyor.
       O dönemde Dan Aykroyd ile yaşadığı ilişkiyle gündeme gelen ve şöhretinin altında ezilen aktris uyuşturucu hap bağımlılığı ve depresyonlarla dolu zor bir dönem geçirdi. Ardından da bir süre rehabilitasyon merkezlerinde kaldı.
       Uyuşturucudan uzak kalmaya çalıştığı dönemlerde kendini ciddi şekilde yazmaya veren aktris 1987 yılında “Postcards” adlı kitabını yayımladı. Birkaç yıl sonra kitabının, Meryl Streep ve Shirley McLaine’ın rol aldığı sinema uyarlamasını kaleme aldı. 1990 yılında “Surrender the Pink”, 1994 yılında da “Delusions of Grandma” adlı kitaplarını yayımladı.
       “Hiçbir zaman oyuncu olmak istemedim. Bakışlarımı beğenmiyordum. Düşüncelirimi ifade etmenin en iyi yolu yazmaktı” diyor.
       Şarkıcı Paul Simon ile evli olan Fisher’ın 9 yaşında bir kızı var. 1986 yapımı “Hannah and Her Sisters” ve 1989 yapımı “When Harry Met Sally” adlı filmlerde rol alan aktris yazmaya devam ediyor. Akademi Ödül Törenleri için replikler yazan aktris şu sıralar Oxygen adlı bir TV kanalında çalışıyor ve “Conversations from the Edge” adlı bir program sunuyor.
       
BILLY DEE WILLIAMS (GEN. LANDO CALRISSIAN)


       
       Star Wars efsanesindeki rolü onu ne yazık ki sevilen bir kahraman yapmadı. Kızının bile Han Solo’ya ihanet ettiği için kendisine tavır aldığı aktörün profosyonel yaşamı iniş çıkışlarla dolu.
       1989 yılında Batman filminde bölge avukatı Harvey Dent’i canlandıran aktör devam filmleri için teklif almadı. Daha sonra da rol yapımcılar tarafından Tommy Lee Jones’a verildi. Birkaç önemsiz TV yapımında rol aldı ve aktör olarak başarı çizgisini yükseltemedi. Aslında Star Wars çekilmeden önce hayli başarılı bir kariyeri vardı. Hatta 1972 yılında Diana Ross ile birlikte rol aldığı “Lady Sings the Blues” adlı filmin çekimleri sırasında resme ilgi duymuş ve bu konuda eğitim almıştı. Ancak film kariyerini ön planda tutmuştu. Zira Richard Pryor gibi ünlü isimlerle çalışmaya devam etmişti.
       Sinema kariyeri düşüşe geçince kendini resme veren aktör özlediği başarıyı bu dalda yakaladı ve 1996 Atlanta Yaz Olimpiyatları için çizimler yaptı. Star Wars macerası içinse içinse “her saniyesinin benim için özel bir yeri var” diyor.
       
ANTONY DANIELS (C-3PO)


       
       George Lucas’a Star wars için ilham veren şeylerden biri Japon yöneten Akira Kurosawa’nın “The Hidden Fortess” adlı filmiymiş. Hatta filmde yer alan biri uzun biri kısa iki köylü arkadaşın uzay versiyonunu yapmaya karar vermiş. Sonuçta ortaya altı maceranın altısında da yer alan tek Star Wars kahramanları C-3PO ve kadim dostu R2-D2 çıkmış.
       1946 yılında İngiltere’de doğan Daniels’in çocukluğu boyunca tek hayali oyuncu olarak kariyer yapmakmış. Tiyatro eğitimi aldığı sırada pandomim ve radyo yayıncılığı dersleri de alan aktör Star Wars’un çekimleri boyunca öğrendiği herşeyi kulandığını söylüyor. Aktör ilk filmin ardından filmle ilgili işler yapmaya devam etmiş. Öneğin video oyunlarında ya da animasyon serilerinde seslendirme yapmış. Bu arada Lucas’ın bir başka projesi olan “The Young Indiana Jones Chronicals”da rol almış. Hala Lucas’la çalışıyor.
       
KENNY BAKER (R2-D2)


       
       Bu küçük insan R2-D2’nun ta kendisi. “Yaptığım tek şey beni içine koydukları uzaktan kumandalı teneke kutuya farklı hareketler vermek. Örneğin arada bir sallamak ve titretmek gibi” diyen aktör serinin tüm filmlerinde görünen ikinci karakter.
       Baker’ın Star Wars ekibine dahil olması 1960’lı yıllarda Londra’da çalıştığı sirkte tanıştığı ve Star Wars’da Chief Jawa’yı canlandıran aktör Jack Purvis sayesinde olmuş.
       1980 yılında “The Elephant Man”, 1981 yılında “The Bandits”, 1984 yılında “Amadeus” ve 1988 yılında “Willow” filmlerinde rol alan aktörün yer aldığı son film bu yıl Cannes Film Festivali’nde de gösterilen “24 Hour Party People”.
       
DAVE PROWSE (DARTH VADER)


       
       Vücut geliştirme şampiyonu olan İngiliz aktör Star Wars’da oynamadan önce çeşitli canavar filmlerinde boy gösteriyormuş. Hatta Stanley Kubrick’in 1971 yapımı “Clock Work Orange” filminde ufak bir rolü var.
       Lucsa’dan gelen teklif Chewbacca ya da Darth Vader rolü içinmiş ama aktör konuşmasını gerektirmeyecek olan Darth Vader’i tercih etmiş. Karısı ve üç yetişkin çocuğuyla birlikte yaşayan aktör şu sıralar otobiyografisini kaleme alıyor.
       
PETER MAYHEW (CHEWBACCA)


       
       Uzun upuzun bir aktör olan Mayhew filmin sevimli kahramanı Chewbacca’yı ya da Prenses Leila’nın deyimiyle ‘yürüyen halı’yı canlandırıyor. Mayhew Star Wars’da oynamadan önce aktörlük yapmıyormuş.
       Londra’da bir hastanede çalıştığı sırada uzun boyundan ve büyük ayaklarından etkilenen bir ajans sahibi onu 1977 yapımı “Sinbad and the Eye of the Tiger” filminde bir canavarı canlandırması için işe almış. Aynı yıl Lucas’ın gönlünü fetheden aktör “O koca kostümün içine sığacak birini buldukları için çok sevinmişlerdi” diyor.
       Şu sıralar Teksas’da yaşayan aktör hiç evlenmedi vevaktinin büyük bölümünü golf oynayarak geçiriyor.
       
WARWICK DAVIS (WICKET THE EWOK)


       
       “Return of The Jedi”ın dönüşüyle ilk çıkışını yapan aktör, Lucas’ın yapımcılığını üstlendiği ve Ron Howard’ın yönettiği 1988 yapımı fantezi filmi “Wilow”da baş karakterlerden birini canlandırdı. Ardından İrlanda yapımı birkaç filmde daha oynadı.
       Aktör, Star Wars macerasına radyolarda yayınlanan çok kısa boylu insanlar aranıyor ilanını duyan büyükannesi sayesinde adım atmış. Ewok karakteriyle hayli ünlenen aktör son olarak “Harry Potter ve Felsefe Taşı” filminde Profesör Flitwick’i canlandırdı. Sinemanın dışında da çalışmalar yapan aktör İngiltere’deki Peterborough Hastanesinin Bebek Bakım Ünitesine gelir sağlamak için organizasyonlar düzenliyor.
       
       
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları