Home page
Haber Menüsü


Yıldızgemisine doğru
 
Güneş enerjisiyle çalışan ilk uzay aracının gelecek sonbaharda uzaya fırlatılması bekleniyor.  
Güneş enerjisiyle çalışacak yelkenler evrenin sınırlarını zorlayacak.
 
NTV-MSNBC
14 Mayıs —  Özel sektör desteğiyle ABD’deki Planetary Society kurumu tarafından oldukça düşük bir bütçeyle gerçekleştirilen proje, NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’ndaki uzmanlar tarafından dikkatle takip ediliyor. Projenin başarıya ulaşması durumunda Planetary Society, Dünya’nın yörüngesinde dolaşacak ve tamamen güneş enerjisi kullanacak ilk uzay aracını üretmiş olacak.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Güneş enerjisi kullanımının başarılı olması durumunda, yelkenin keşfiyle gemilerin denizde rüzgarla ilerlemesinin mümkün olması gibi, uzay seyahatlerinde de yeni bir devir açılacak. Yeni teknoloji, ultra ince, ayna benzeri hücreciklerden oluşan yelkenlerin güneş ışığı partiküllerini sıkıştırması prensibine dayanıyor. Teorik olarak, fotonların sıkıştırılan enerjiyi yelkenlere göndererek, uzay aracının hareketini sağlaması bekleniyor.
       
HEDEF YILDIZLAR
       Bilim kurgu meraklılarının yıldızların keşfi için uzun yıllardır hayal ettikleri metodlardan biri olan güneş enerjisiyle çalışan uzay aracı projesi, insanoğlunun geleneksel yakıtlarla ulaştığı sınırların aşılması için ihtiyaç duyduğu anahtar olabilir. Geleneksel yakıtlarla, güneş sistemi içerisindeki bazı gezegenlere ulaşılabiliyor, daha uzağ gitmek istendiğinde ise kimyasal ateşleme metodları ve insanoğlunun hayalgücünün limitlerinin artırılması gerekiyor.
       Güneş sisteminin dışına seyahat edecek ve güneş enerjisiyle çalışacak uzay gemisinin en büyük sorunu ise, geminin güneşten uzaklaştıkça daha az enerji alacak olması. Uzay gemisinin Jüpiter’in aylarının ötesine kadar seyahat edebilmesi durumunda, güneşe olan uzaklık, uzay gemisinin güneşten enerji almasına imakn verecek uzaklığın sınırlarına ulaşmış olacak. Bilim adamları bu noktadan sonra hareketi sürdürmek için yelkenlere
       
UZAY LAZERLERİ YÖNLENDİRMENİN BİR ÇÖZÜM OLACAĞINA İNANIYORLAR. HAYALLERDEKİ TEKNOLOJİ
       Cosmos 1 seferi, uzayın derinliklerine gerçekleştirilecek seyahatlerin ilk adımını oluşturacak. Proje Planetary Society ve bilimadamı ve yazar Carl Sagan’ın dul eşi tarafından kurulan ve bir grup film yapımcısı ve yazarın üyesi olduğu Cosmos Stüdyoları’nın ortak girişimiyle finanse ediliyor.
       Uzay aracı yolculuğuna Rus karasularında bulunan bir denizaltıdan fırlatılmasıyla başlayacak. Her şey planlandığı gibi giderse, güneş enerjisi yelkeni roketten ayrılarak güneş enerjisi depolamak için dünya çevresindeki haftalar sürecek turuna başlayacak.
       Planetary Society’nin genel müdürü Dr. Louis Friedman, Londra’daki Kraliyet Astrnomi Derneği’nde yaptığı açıklamada, uzay aracının ön testleri başarıyla geçtiğini belirterek “Güneş enerjili yelken teknolojisi, bizi yıldızlara götürebilr. Bu güneş enerjisiyle seyahat rüyasıdır. Yolculuğumuza dünyanın yörüngesi olan bir limanda başlıoyurz” dedi. Friedman , dünya yörüngesi etrafında gerçekleştirilecek testlerde, uzay aracının güneş enerjisi kullanarak manevra kabiliyetine sahip olduğunu kanıtlayacaklarını belirtti.
       Eski bir NASA bilim adamı olan Friedman konuşmasını “Gelecek görevlerde, dünya yörüngesinin dışına çıkmayı başaracağız, daha sonra gezegenler arası ondan sonra da galaksiler arası seyahatlere imza atacağız” sözleriyle tamamladı.
       Güneş enerjili yelkenlerin bilimsel uygulamaları, Güneşin yörüngesinde dönecek bir uzay aracı üretilmesine ya da Dünya’yla çarpışma olasılığı olacak bir göktaşının yörüngesinin değiştirilmesi gibi görevlerde de kullanılma olasılığı taşıyor.
       Glasgow Üniversitesi profesörlerinden Dr. Colin McInnes, güneş enerjisiyle çalışan yelken teknolojisi üzerinde çalışmaların kendi üniversitesinde de sürdürüldüğünü belirterek, bu teknolojiyi kullanarak gerçekleştirilecek ilk bilimsel deneyin sanılandan daha da yakın olduğunu söyledi.
       
KOZMİK MESAJ
       Astreoidlerdem ve buzul halindeki kuyruklu yıldızlardan örnek toplamanın mümkün hale geleceğini belirten McInnes, “Güneş enerjili yelken teknolojisinin ucu açık olduğu için, aynı uzay aracını, içerisinde gerekli malzemeler bulunmak kaydıyla, bir asterodden diğerine mukayeseli bilim yapması için gönderebilirsiniz” dedi.
       Bilimsel devrim niteliği taşıyacak teknoloji konusunda, ticari olarak da, güneş enerjili yelkenlerle çalışan ticaret gemileri üretimi konusunda, çok büyük bir beklenti bulunuyor.
       Roket yakıtlara olan bağımlılığın ortadan kaldırılması, bugüne kadar insanlığın bulduğu en ucuz ulaşım şekli olan uzay seyahatlerinin büraz olsun ucuzlamasına neden olacak.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları