Home page
Haber Menüsü


Şifreniz ne kadar güvenli?  
  Pek çok siteye birden üye olmak durumunda kaldığımız günümüzde, şifre seçiminde dikkat edilecek önemli noktalar var.

NTV-MSNBC  
   11 Mayıs —  Bilgisayar ağlarına, online bankalara ya da e - posta hesaplarına ulaşmak için pek çok kullanıcı adı ve şifre kullanmak zorundasınız. Her sanal ortamda hangi ismi kullandığınızı ve şifrenizin ne olduğunu her zaman hatırlamanız gerekiyor. Bütün sitelere aynı kullanıcı adı ve şifreyle kayıt olmak ise potansiyel bir güvenlik açığı oluşturuyor. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  İnternetin insanların kendilerini olduklarından farklı kimliklerde göstermelerine fazlasıyla imkan tanıdığı yolundaki eleştiriler temel bir noktayı gözardı ediyor: online olduğumuzda hepimiz gerçek kimliğimizin yanında güvenliğimiz için bir de kullanıcı adı ve şifre sahibi oluyoruz. Farklı amaçlar için kullandığımız farklı hesaplarımızı farklı kullanıcı adlarıyla ve şifrelerle kullanmakta fayda var. Yüksek güvenlik gerektirmeyen ve güvenli web sunucularıyla korunmayan bir web sitesine üye olmak için bütün birikimlerinizi sakladığınız online bankada kullandığınız kullanıcı adı ve şifreyi veriyorsanız, büyük bir risk alıyorsunuz demektir.
       İnternet kullanıcılarının tek bir şifreyle bütün sitelere üye olmaları güvenlikleri açısından bir açık oluştururken, diğer bir açık da bu kullanıcıların şifreyle korudukları hesapların finansal ve kişisel olarak önemli ve özel bilgiler olmasına karşılık, kullanılan şifrelerin büyük çoğunluğunun genel ve tahmin edilmesi kolay şifreler olması.
       Birisi hakkında biraz bir bilgiye sahipseniz, mesela ailesindeki isimleri ve ya dostlarının isimlerini, en sevdikleri kitapları ve filmleri, hangi takımı tuttuğunu, nerede yaşadığını biliyorsanız büyük ihtimalle şifresini tahmin etmeye yarayacak temel bilgilere sahipsiniz demektir. İş yerinde ya da evde, bilgisayar monitörlerinin üzerindeki post - it’ler de hassas bilgilere erişmek için etkili bir yol olabilir. Ve en çok kullanılan şifrelerden biri ise “password” kelimesinin kendisi.
       
DİKKAT EDİLECEK KONULAR
       Piyasada güvenli şifreler yaratan programlar olmasına karşın, kullanıcılar her zaman için öncelikle kolay hatırlayabilecekleri şifreler kullanmak istiyorlar. Bu noktada kullanıcı adı ve şifreleri mümkün olduğunca güvenli hale getirmek için alınacak bir kaç önlem bulunuyor. Bir kısmını zaten uyguluyor olabileceğiniz önlemlere işte bir kaç örnek:
* Şifrenizi tek bir cümleden oluşmasını istiyorsanız en azından sonuna bazı semboller ya da sayılar ekleyin. (Şifrenizi “can” olarak seçmek yerine “can99” olarak seçmek gibi.)
* Şifrenizi mümkün olduğu kadar hızlı girin. Şifrelerin önemli bir kısmı elektronik programlarla değil, sizi gözleyen kişiler tarafından çalınıyor.
* Mümkünse şifrenizi tek bir kelimeden değil, unutmamanız için, geçmişinizden size anlamlı gelen, ancak normal hayatta bağlantılı olmayan iki kelimeyi birleştirerek seçin.
* Şifrenizdeki bir harfi bir sayıyla değiştirin, mesela e yerine 3 kullanın. (“edirne” yerine “3dirn3” yazmak gibi)
* Bütün bu uğraşlara neden girdiğinize gelince; şifre kırıcıların bir şifreyi elde etmek için ilk yaptıkları şey, sözlük taraması denen ve sözlüklerde yer alan kelimeleri tek tek deneyerek bir şifreyi çözmeyi deneyen sitemi kullanmaktan ibaret. Siz unutmamak için bulunduğunuz kenti, mesela Ankara, ya da kızınızın ya da kız arkadaşınızın adını, mesela Özlem, şifre olarak seçtiğinizde ve bu kelimeyi yukarıda anlatılan metoldarla değiştirmediğinizde şifrenizin çözülmesi çok daha kolay olacaktır.
       
ŞİFRENİZ KİŞİLİĞİNİZİ YANSITIYOR
       Şifrenizi nasıl seçtiğiniz kişiliğiniz konusunda da ip uçları veriyor. İngiltere’de gerçekleştirilen bir araştırma, kullanıcıların şifrelerini özel hayatlarından ilham alarakeçtiklerini gösteriyor. Araştırmaya katılanların dörtte biri kendi isimlerini ya da lakaplarını kullanırken, neredeyse üçte biri en sevdikleri yıldızı ya da tuttukları takımın adını ya da lakabını kullanıcı adı olarak kullanıyorlar. Yani ofisinizde çalışan bir arkadaşınız işe her gün Fenerbahçe atkısıyla geliyorsa kullanıcı adı ya da şifresi kolaylıkla “fener”, “rüştü”, “revivo” ya da “kanarya” olabilir.
       Şifre kullanımı konusundaki araştırma, internet kullanıcılarının seçtikleri şifrelere göre farklı gruplara ayrılabileceğini de gösteriyor.
       Bu kategorilerin başında kullanıcıların yüzde 48’inin dahil olduğu “aile” kategorisi geliyor. Aile kategorisindeki kullanıcılar ailelerinin ya da yakınlarının doğum tarihlerini, isimlerini, takma isimlerin şifre olarak seçiyorlar.
       Psikolog Helen Petrie aile kategorisindeki kullanıcıları, “genelde işleri bilgisayarla olmayan, bilgisayarı günlük hayatlarında zaman zaman kullanan” bir grup olarak tanımlıyor.
       En çok kullanıcıya sahip ikinci kategori “eğlence” kategorisi. Yüzde 32’lik bir orana sahip bu kategoride kullanıclar şifre olarak sevdikleri, filmlerin, çizgi filmlerin, spor takımlarının ya da bunların yıldızlarının isimlerini şifre olarak kullanıyorlar. İngilterdeki araştırmada en çok tercih edilen şifreler David Beckham, Madonna, Homer Simpson ve George Clooney. Türkiye’deki şifreleri tahmin etmek de çok zor olmasa gerek.
       Üçüncü kategoride “fantaziciler” yer alıyor. Sadece yüzde 11 oranında kullanıcıya hitap eden bu kategroide şifreler daha çok cinsellik içeren isimlerden seçiliyor: sexy, damızlık vs...
       Dördüncü ve en az kullanıcıya sahip grup ise “şifreciler”. Hayatları daha çok bilgisayar başında geçen bu grup, yukarıda bahsedildiği üzere şifrelerine genellikle harf ve kelimeleri bir araya getirierek oluşturuyorlar. Onlara göre şifrenin güvenliği anlamından önce geliyor. Her sabah bilgisayarı sevdiği birinin ismiyle açmaktansa, hard disklerindeki verilerin güvende olduğunu bilmek bu grubu daha çok mutlu ediyor.
       Yukardaki verilerin geçen yıl içerisinde, CentralNic isimli bir firma tarafından 30 İngiliz firmasında çalışan 1.200 kişi üzerinde yapıldığını belirtmekte fayda var. Ancak çevrenize bakacak olursanız Türkiye’deki kullanıcıların da benzer eğilimler içinde olduğunu görmekte zorlanmayacaksınız.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları