Home page
Haber Menüsü


The Marmara’da Çeçen eylemi
 
İstanbul Taksim’deki The Marmara Oteli’ni basan silahlı saldırgan lobideki turistleri 1.5 saat rehin tuttu. Eylemci daha sonra polise teslim oldu.  

 
İstanbul
NTV-MSNBC
4 Mayıs—  Otel lobisine girerek elindeki Kalaşninkof marka otomatik silahla havaya ateş açan saldırgan aralarında turistlerin de olduğu bir grubu rehin alarak yere yatırdı. Saldırgan otel içinde havaya ateş açtı.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Sabah saatlerinde İstanbul Taksim’deki otele gelen eylemci, elindeki uzun namlulu silahla havaya bir kaç kez ateş etti. Lobide bulunan 13 kişiyi yere yatıran saldırgan elindeki bildiriyi okumak istediğini söyledi.


       Trafik haftası nedeniyle Taksim’de bulunan emniyet görevlileri hemen olaya müdahale etti. İsminin Mustafa Yıldırım olduğu öğrenilen saldırgan, Çeçenistan’la ilgili bir bildiriyi okumasına izin verilmesi halinde rehineleri serbest bırakacağını söyledi. Eylem sırasında The Marmara Oteli’nin üst katında bulunanlar odalarında bekletildi.
       Bu sırada çevrede güvenlik önlemleri alan polis Taksim Meydanı’nı trafiğe kapattı. Bölgeye özel harekat dairesi ekipleri sevkedildi. İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir’de otele girerek saldırganla yapılan pazarlık hakkında bilgi aldı.
       Daha sonra kar maskeli özel harekat dairesine bağlı polisler otele girdiler. Mustafa Yıldırım, yapılan görüşmeler sonucu teslim olmaya ikna edildi. Olayda ölen ya da yaralanan olmadı.
       Gözaltına alınan Yıldırım, sorgulanmak üzere terörle mücadele şubesine götürüldü. Yıldırım’ın 1997 yılında savaşmak amacıyla çeçenistan’a gittiği ve 6 ay süreyle burada kaldığı belirlendi. Yıldırım’ın dün akşam saatlerinde de eylem için İstanbul’a geldiği öğrenildi.
       
ÖZDEMİR: SALDIRGAN ÇEÇEN UYRUKLU

        İstanbul Emniyet Müdürü Hasan Özdemir, otelin cafe bölümünde rehin alma eylemini gerçekleştiren silahlı kişinin, “ilk belirlemelere göre ‘Çeçen’ uyruklu olduğunu” bildirdi. Olay yerinde basın mensuplarına bir açıklama yapan Özdemir, The Marmara Oteli’ne gelen ve Çeçen uyruklu olduğu belirlenen silahlı kişinin otelin cafe bölümünde oturan 8-10 kişiyi rehin aldığını ve etrafa rastgele ateş ettiğini söyledi.
        Özdemir olay çevresinde aldıkları güvenlik önlemleri ve saldırganla yaptıkları görüşme sonucunda kişinin, kaleşnikof marka silahı ve şarjörüyle teslim alındığını bildirdi. Özdemir, olay sırasında ölen ya da yaralanan olmadığını da vurguladı.


       Terörle mücadele şubesine götürülerek sorgusuna başlanan saldırganın Karaman’da kebapçılık yapan Yıldırım’ın, bir süre önce İstanbul’a geldiği anlaşıldı. Yıldırım’ın 1997 yılında Çeçenistan’daki savaşa 6 ay katıldığını belirtiliyor.
       
YILDIRIM’IN İFADESİ
       Yıldırım’ın ifadesinde eylemi Çeçen halkının sesini dünyaya duyurmak için gerçekleştirdiğini söylediği öğrenildi. Yıldırım eylemde kullandığı silahı Pakistan’dan temin ettiğini, rehin alma olayını tek başına ve kendi kararıyla gerçekleştirdiğini anlattığı belirtildi.
  Çeçenlerin Türkiye'deki eylemleri
Türkiye Çeçenistan yanlısı eylemlere bundan önce de sahne oldu.
16 ocak 1996'da Trabzon'dan Rusya'nın Soçi Limanı'na hareket eden Avrasya Feribotu'na 9 kişi silahlı baskın yaptı. Eylemciler, 177 yolcu ve 55 mürettebatı rehin aldı. Eylemcilerin lideri Muhammed Tokcan, Çeçenistan'da Rus askerlerinin kuşatması altındaki 250 kişiyi kurtarmak için eylemi yaptıklarını duyurdu. Pazarlıklar sonucu Muhammed Tokcan, 4 arkadaşıyla birlikte teslim oldu. Tokcan 6 Ekim, 1997'de Dalaman Açık Tarım Cezaevi'nden kaçtı. 2 yıl sonra yakananan Tokcan, şartla salıverilme yasasından yararlanarak tahliye oldu.
15 Mart 2001'de ise Rus Tupolev tipi yolcu uçağı, Moskova seferini yapmak üzere Atatürk Havalimanı'ndan kalktıktan sonra kaçırıldı. Üç kişi olan hava korsanları yine Çeçen'di. Uçak Suudi Arabistan'ın Medine kentine indi. Kaçırma eylemi 23 saat sonra Suudi özel timlerinin düzenlediği bir operasyonla sona erdi. Operasyon sırasında bir Türk yolcu ve bir hostesle, korsanlardan biri öldü.
Bu eylemden yaklaşık 1 ay sonra Nisan 2001'de Çeçen eylemci Tokcan 12 arkadaşıyla birlikte Swiss Otel'i basarak içeridekileri rehin aldı. Pazarlıklar sonucu teslim olan Tokcan ve arkadaşları tutuklandı. Sanıklar halen bu suçlamayla ilgili olarak yargılanıyor.

       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları