Home page
Haber Menüsü


Devlet Bakanı Kemal Derviş
Derviş: Büyüme önündeki engel ağır borç yükü
Devlet Bakanı Derviş, büyümenin önündeki en büyük engelin yüksek borç yükü olduğunu söyledi. Derviş, yüksek enflasyonun hakim olduğu ortamda, sermaye piyasasının sağlıklı işlemesinin üç olduğunu bildirdi.
İstanbul
AA
    29 Nisan—  Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş, Türkiye’nin büyümesinin ve sermaye piyasasının gelişmesinin önündeki en büyük engelin ağır borç yükü olduğunu söyledi. Kemal Derviş, Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği’nce düzenlenen “Sermaye Piyasasının Geliştirilmesinde Vergi Politikalarının Rolü” konulu panelde yaptığı konuşmada, borç milli gelir oranının geçen yılın son çeyreğinde yüzde 94’e kadar yükseldiğini ifade ederek, 2002’nin ilk çeyreğinde aynı oranın yüzde 85’lere gerilediğini belirtti.  

   
 
       
   
MSNBC News Derviş: Enflasyonu yenemezsek kriz olur
MSNBC News Derviş'ten G-7'nin planına tepki
MSNBC News Derviş: Reformlar geri dönülmez nitelikte
MSNBC News Derviş: Yatırımı canlandıracak düzenlemeler hızlanacak
MSNBC News Derviş: 2-3 ay içinde büyümeye geçiyoruz
MSNBC News Krizin aile başına maliyeti 9 bin $
MSNBC News MB: Döviz alım ihalelerine devam
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bakan Derviş, “Amacımız borç milli gelir oranını her yıl yüzde 8-10 düşürerek, önce yüzde 70’lere, sonra da Avrupa’daki ortalama oran olan yüzde 60’la düşürebilmek” dedi.
       
BORÇ YÜKÜNDEN KURTULMAK ZOR
       Borcun vade yapısının kısa olduğunu, ancak 2001’de yapılan çalışmalarla vadenin uzatıldığını vurgulayan Derviş, “Borç yükünden kurtulma yolu zor. İsrafı önleyip etkin şekilde devleti ne kadar küçültebilersek, hem borç yükünü, hem de vergi yükünü o kadar çabuk indirebiliriz” dedi.
       Kemal Derviş, kaynakların dağılımında sermaye piyasası olmaması durumunda, günlük hizmet ve mal satımlarında piyasa hakim olsa bile orta ve uzun vadeli yatırım kararlarında, sektörel önceliklerde, ekonominin büyümesini, gidişatını belirleyecek, belirleyen esas yatırım kararlarında piyasanın işleyemediğini kaydetti.
       
BORÇ YÜKÜ % 85’E İNDİ
       Derviş, borç yükünün 2001 yılının 3. çeyreğinde doruk noktasına ulaştığını, Eylül-Ekim aylarında yüzde 94 gibi bir rakama çıktığını belirterek, “Bundan sonra yavaş yavaş düşmeye başladı. Şu anda rakamlara baktığımız zaman, 2001 ve 2002 yılının ilk çeyreğine baktığımız zaman yüzde 94’e ulaşmış kamu borç oranı bugün yüzde 85 gibi bir orana yaklaşmış” diye konuştu.
       Borç-milli gelir oranındaki ilişkinin nihayet sağlıklı olarak başladığını ifade eden Derviş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
        “Bankacılık sisteminin içindeki gizli borçları da hesaba kattığımızda iniş başladı. Kamu bankalarının şu anda durumu kara geçti. Özel bankalar temizlendi. Büyük ölçüde güçlendi. Kendi sermayeleri de biraz daha güçlenecek. Kamu sermayesi gerekiyorsa da bir miktar konacak. Dolayısıyla o kamu sermayesinin yansıttığı borç belki bu oranda değil, az bir artış... Milli gelire oranında 2-3 puanı geçmeyecek tahmin ediyorum. Dolayısıyla bundan sonra artık borç milli gelir oranını da her yıl düşürmemiz mümkün ve gerekir”
       Borcun milli gelire oranında, programda her yıl yüzde 8-10’a yakın bir puanla düşmesinin hedeflendiğini bildiren Derviş, bu rakamın gelecek yıl yüzde 78, ondan sonra yüzde 70, daha sonraki yıl ise yüzde 60’a düşmesinin amaçlandığını kaydetti.
        AB’de standart kabul edilen oranın yüzde 60 civarı olduğunu açıklayan Derviş, “Bizim de 3-4 yıl içersinde yüzde 60’a ulaşmamız, hatta daha da altına inmemiz büyümemiz açısından zorunlu ve de mümkündür”
       
GELİR DAĞILIMI DÜZENLENMELİ
       Devletin sermaye piyasasını ortadan kaldırmadan gelir dağılımı dengesizliklerine ve sosyal adalet eksiklerine başka yollardan çare bulup, hem mal ve hizmet piyasasına dayalı bir düzenin, hem sermaye piyasasının işleyebileceği bir düzende gelir dağılımını diğer araçlarla düzenlemesi gereğinin kabul edildiğini ve 21. asra bu şekilde girildiğini vurgulayan Derviş, şunları kaydetti:
       “Sanıyorum ilk başta sermaye piyasasının ideolojik veya felsefik yerini tayin etmekte, görmekte yarar var. Çünkü halen sermaye piyasası dediğimiz zaman gelir dağılımı, sosyal adaletle, hakça bir ekonomiyle bağdaşır mı, bağdaşmaz mı tartışması tamamen yurdumuzda bitmedi. Ve gene tekrarlıyor. Bu sorun ciddi bir sorun. Üretim araçlarının özel mülkiyette olması, gelir dağılımı açısından birçok sorunu yaratabiliyor, birçok eşitsizliğin kaynağı olabiliyor. Fakat bu eşitsizlikleri, haksızlıkları, dengesizlikleri düzeltmenin yolu sermaye piyasasını ortadan kaldırmak değil, eğitim, sağlık, vergi politikası gibi devletin gelir dağılımına, piyasayı bozmadan müdahale edebileceği araçları kullanmasıyla gerçekleşebilir diye düşünüyorum. Türkiye’de de sanıyorum bu yola çıktık. Bu yolda ilerliyoruz. Sermaye piyasasına gerçekten ihtiyacımız var.”
       
İSTİKRARSIZLIK ÇOK BÜYÜK BİR ENGEL
       Derviş, kaynakların en verimli, en hızlı büyümeyi yaratabilecek sektörlere akabilmesi, o sektörlerde yeterli kaynakların birikebilmesi, bu kaynakların istihdam, dış satım ve birikim yaratabilmesi için sermaye piyasasının derinleşmesine, yaygınlaşmasına, bu kaynakları daha güçlü bir şekilde dağıtılmasına izin vermek gerektiğini ifade etti.
       Makro ekonomik istikrarsızlığın sermaye piyasasının bu şekilde işlemesinin önünde büyük bir engel teşkil ettiğine dikkati çeken Derviş, çok yüksek enflasyonlu bir ortamda sermaye piyasasının iyi işletilebilmesinin, nominal değerler arasındaki farkın görülmesinin ve vergileri hakça toplayabilmenin çok zor olduğunu dile getirdi.
       Devlet Bakanı Kemal Derviş, “Diğer taraftan 80’li yılların sonuna kadar Türkiye’de devlet bir bakıma sermaye piyasalarını keşfetti. Ama bu keşfetmeyle birlikte sermaye piyasasında, özellikle bono, tahvil piyasasıyla toplanan kaynağın yüzde 90-95’ini kendine yöneltti” diye konuştu.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları