Home page
Haber Menüsü


Ev PC’lerinden “Süper Bilgisayar”a
 
Sayıları 3.5 milyonu bulan ev bilgisayarları SETI@home projesinde bir araya gelince devasa bir güce kavuştu.  
Kullanıcılar, indirdikleri bir yazılımla uzaydan alınan sesleri analiz ediyorlar.
 
NTV-MSNBC
25 Nisan —  Her şey planlandığı gibi giderse, ilkbaharın son günlerinde, dünya dışı yaşamları araştıran SETI projesi, insanoğluna uzaydan gelebilecek mesajların tespiti amacıyla elektromanyetik sesleri dinleme projesinde, bir milyon yıllık bilgisayar zamanını harcamış olacak. Projenin başarısı biyoloji, matematik ve çevre gibi konularda onlarca yeni projenin doğmasına neden oldu.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  SETI, 3.5 milyon internet kullanıcısının, bilgisayarlarının kullanmadıkları işlemci gücünü web üzerinden kullandırma izni vermesiyle, bir milyon yıllık bilgisayar zamanına denk bilgisayar gücünü sadece üç yılda elde etti. Şu ana kadar dış yaşamlardan ses çıkmasa da, projenin interneti gönüllü katılımcıların oluşturduğu süper bilgisayar ağları oluşturmadaki başarısı, çözüm geliştirmede yüksek bilgisayar gücüne ihtiyaç duyan kurumları benzer uygulamalara gitme konusunda cesaretlendiriyor.
       Folding@home ve Genome@home gibi projeler, başta insanın gen haritası ve proteinlerin bir araya gelip hayat formları yaratması gibi biyoloji biliminin bugüne kadar “teorik olarak çözülebilir, ancak bunu çözecek güçte hesaplama yapacak bilgisayar yok” dediği konularda gönüllü bilgisayarların işlemci gücünü kullanarak yol alıyorlar. Evolution@home projesi, genetik mutasyonların cinsler üzerinde ne gibi değişiklikler yaratacağını test ederken, Fightaids@home AIDS hastalığına karşı yeni ilaçlar geliştirilebilmesi için internetten faydalanıyor.
       İsimlerinde @ işareti geçmeyen onlarca farklı proje de ev kullanıcılarının işbirliği sayesinde matematik, cripotografi ve hava durumu, küresel ısınma araştırmaları gibi konularda hesaplama yapıyorlar.
       
SÜPER BİLGİSAYARLARDAN BİLE GÜÇLÜ
       Biyoloji alanında çalışmalar yürüten Folding@home projesini yöneten Stanford Universitesi biyolojisti Vijay Pande elde ettikleri gücü “ABD Ulusal Bilim Kurulu’nun bütün süper bilgisayar merkezlerini bir kaç aylığına emrimize verilmesi durumunda bile şimdikinden daha düşük bir hesaplama gücümüz olurdu” sözleriyle açıklıyor.
       Geçen yıl Dr. Pande’nin araştırma grubu gönüllü ağları kullanarak beta - hairpin adı verilen bir protein parçacığının oluşumunun 38 mikrosaniyelik kısmınının simulasyonunu oluşturmayı başarmıştı. Bu konuyla ilgilenmeyenlere çok önemli gelmese de, bundan önceki en önemli başarının 1 mikrosaniye olduğu ve bir araştırma merkezinde süper bilgisayarla aylar süren bir çalışmayla gerçekleştirildiği göz önüne alındığında ortadaki güç hakkında ciddi bir bilgi veriyor.
       
EN BÜYÜK ASAL SAYIYI BULDU
       Geçen kasım ayı içerisinde farklı bir proejede, başka bir dönüm noktası yaşandı. Matematik alanındaki “Great Internet Mersenne Project” (Büyük İnternet Mersenne Projesi) adı verilen çalışmada bugüne kadar bilinen en büyük asal sayı tespit edildi. Dört milyon basamaktan büyük olan bu sayı daha önce, onbinlerce bilgisayarın katılımıyla iki yılda bulunan “Don Kişot” adı verilen asal sayıdan iki katı fazla basamağa sahipti.
       Bütün bu hesaplama maratonları dünya üzerindeki fazladan hesaplama gücünün ortaya çıkmasıyla mümkün oldu. Siz bilgisayarınızda çalışırken bir an arkanıza yaslandığınızda, içindeki Pentium işlemci saniyede yüzmilyonlarca hesaplama yapmayı sürdürüyor. Bilgisayar bilimcilerine göre bu bir dükkana girdiğinizde arabanızı çalışır halde bırakmak gibi bir israf oluşturuyor. Bu israfa yol açmamanın yolu ise, bilgisayarınızın kullanmadığınız işlemci gücünü bilim dünyasına hediye etmek.
       
PUERTO RİCO’YLA KONUŞUYOR
       SETI@home, bu alandaki ilk proje olmamakla birlikte, gönüllü katılımı popüler hale getiren ilk örnek oldu. Kullanıcıların, bilgisayarlarına indirip kurmalarıyla arka planda çalışmaya başlayan ücretsiz bir yazılım, Puerto Rico’daki Arecibo Radyo Gözlemevi’nden gelen 107 saniyelik radyo mesajlarını 10 ile 50 saat arasında analiz ederek sonuçları gözlemevine geri gönderiyor.
       Dünyada tek bir bina içerisinde bulunan en güçlü bilgisayar, yine bu sayfalarda okuduğunuz gib, Japon hükümeti tarafından geçen haftalarda gerçekleştirildi. Yokohama’daki Dünya Simulatör Araştırmaları Merkezi’ndeki bir basketbol sahası büyüklüğünde yer kaplayan süper bilgisayar, iklim değişikliklernin tespiti için kullanılıyor ve 35.6 teraflop hızında. 35.6 teraflop ne demek derseniz, bu bilgisayar saniyede 35.6 trilyon hesap yapabiliyor anlamına geliyor.
       
KENDİ KENDİNİ YENİLİYOR
       SETI’nin gönüllüler ağı, en az yarım milyon kullanıcısı her an bağlı olmak üzere, sahip olduğu 3.5 milyon kullanıcıyla, Yokohama’daki bilgisayarın gücünü yakalıyor. Dünya’nın dört bir yanındaki bilgisayarlar bu güçte rol alıyorlar. Öyleki dünyada en az bilgisayara sahip kıta olan Antartika’dan sisteme bağlanan 194 bilgisayar geçen seneler boyunca sisteme 300 CPU yılı katkıda bulunmuşlar.
       SETI@home projesinin yöneticisi Dr. David P. Anderson “İnsanlar süper bilgisayar denen şeye kiltlenmiş durumdalar. Bu devasa şeyi bir yerde bir kutu içerisinde tutmak istiyorlar. İnanıyorum ki, bu yaklaşım sonuçta dinozorların yanında yerini alacak.Gönüllülerden oluşan ağların bir avantajı daha var, kullanıcılar kendi bilgisayarlarını ve işlemcilerini ihtiyaçalarına paralel olarak değiştirdiklerinde ağın işlemci gücü de kendiliğinden artmış oluyor.” diyor.
       “Moor’s yasasından faydalanıyoruz,” diyen Dr. Anderson, her yıl bilgisayar işlemci hızlarının iki katına çıktığını böylece ağında iki kat hızlandığını, buna ek olarak yeni kullanıcıların da performansı arttırdığını açıklıyor.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları