Home page
Haber Menüsü


Borçlanma yasası disiplin getirecek
Kamu kurum ve kuruluşları, Bütçe Kanunu’nda belirtilen başlangıç ödenekleri toplamı ile tahmin edilen gelirler arasındaki miktar kadar net borç kullanılabilecek. Limit en fazla yüzde 5 artırılabilecek.
Ankara
AA
9 Nisan— Devletin borçlanma yoluyla kaynak yaratmasına belirli ilke ve limitler getiren “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkındaki Yasa”, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yasa’nın, İç borçlanmayı düzenleyen 6. maddesinin ikinci fıkrası 1 Ocak 2004 tarihinde, diğer maddeleri ise yayımıyla birlikte yürürlüğe girdi.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Yasaya göre, ilgili kamu kurum ve kuruluşları, belli ilkeler çerçevesinde, o yıl ki bütçe kanununda belirtilen başlangıç ödenekleri toplamı ile tahmin edilen gelirler arasındaki fark miktarı kadar net borç kullanabilecek.
       Bu limit, borç yönetiminin ihtiyaçları ve gelişimi dikkate alınarak, yıl içinde en fazla yüzde 5 oranında artırılabilecek. Bu miktarın yeterli olmadığı durumlarda, ilave yüzde 5’lik tutar, Hazine Müsteşarlığı’nın görüşü ve ilgili Bakan’ın teklifiyle Bakanlar Kurulu’nca artırılabilecek. Bütçenin denk olması durumunda da borçlanma, anapara ödemesinin en fazla yüzde 5’i kadar yükseltilebilecek. Borçlanma limiti değiştirilemeyecek.
       Vadesinde nakden ödenenler hariç, çeşitli kanunlara dayanılarak ikrazen ihraç olunan özel tertip devlet iç borçlanma senetleri, bu limitin hesaplanmasında dikkate alınmayacak.
       
İÇ VE DIŞ BORÇ ALMA YETKİSİ
       Türkiye adına iç ve dış borç almaya, Hazine garantisi verme ve verilen garantilerin koşullarında değişiklik yapmaya, hibe almaya, dış finansman imkanlarını, dış borcun devri, ikrazı, tahsisi yoluyla kullandırmaya ve yeni mali yükümlülük yaratmaya, bu borç yükümlülükleri ile bunlardan kaynaklanan Hazine alacaklarını yönetmeye, Hazine’den sorumlu Bakan yetkili olacak.
       Hazine, yatırım garantisi ve ülke garantisi vermeye ve verilen garantilerin şartlarında değişiklik yapmaya, hibe ve borç vermeye de Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
       Çıkarılacak devlet iç borçlanma senetlerinin çeşitleri, satış yöntemleri, faiz koşulları, vadeleri ile basım ve ödemelerine ilişkin esaslar da ilgili bakan tarafından belirlenecek.
       İkrazen ihraç edilenler hariç, özel tertip devlet iç borçlanma senetleri, ancak karşılığında ilgili yıl bütçe kanununda yeterli ödenek olması kaydıyla ihraç edilebilecek.
       İkrazen verilen senetlerden kaynaklanan Hazine alacaklarının ilgili mevzuat çerçevesinde silinmesi halinde bu tutarlar, yılı bütçesine ödenek konmak kaydıyla bütçeye gider olarak kaydedilecek.
       Türkiye Cumhuriyeti adına herhangi bir dış finansman kaynağından devlet dış borcu sağlamaya ve mali dış koşulları da dahil olmak üzere şartlarını tespit etmeye ve bu şartlar çerçevesinde mali yükümlülük altına girmeye Bakan yetkili olacak.
       Söz konusu dış borçlanma konusundaki her türlü hazırlık, temas ve görüşmeler, Hazine Müsteşarlığı’nca yürütülerek sonuçlandırılacak.
       Türkiye Cumhuriyeti’nin borçlu sıfatıyla taraf olduğu anlaşmaların şartlarında değişiklik yapmaya Bakan yetkili olacak.
       İkili işbirliği prosedürleri çerçevesinde sağlanan dış finansman ile gerçekleştirilecek projeler, protokol ve finansman anlaşmalarında, Kamu İhale Kanunu hükümleri dışında, rekabet esasları dahilinde olmak kaydıyla farklı ihale usul ve esasları uygulanacağının öngörülebilmesi için protokol imzalanmadan önce Maliye Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve DPT’nin uygun görüşlerinin, protokol imzalandıktan sonra ise Bakanlar Kurulu kararı alınması zorunlu olacak.
       
       HAZİNE GARANTİLERİ
       
       Hazine garantileri sağlanmasına ve sağlanan Hazine garantilerinin koşullarında değişiklik yapılmasına ilişkin her türlü hazırlık, temas ve görüşmeler Müsteşarlık tarafından yürütülecek.
       
       Hazine garantisi ile lehine garanti sağlanan taraftan verilecek her garanti için, bir defaya mahsus olmak üzere garanti edilen tutarın yüzde birine kadar garanti ücreti alınacak.
       
       Dış finansman ile gerçekleştirilecek projelerin yatırım programındaki yeri ve önceliği hususunda DPT Müsteşarlığı’nın görüşü alınacak.
       
       İl Özel İdareleri, Büyükşehir Belediyeleri ve Belediyeler, kendilerine ait tüzel kişiliğe haiz kuruluşlar ile belediye iktisadi kuruluşlarının, Hazine garantisi altında sağladıkları dış finansman imkanlarına ilişkin her türlü yükümlülüklerden ve bu yükümlülüklerin aksatılması sonucu doğan Hazine alacaklarının, geri ödenmesinden müteselsilen sorumlu olacak.
       
       Bu kapsamda akdedilen dış kredi anlaşmalarında, her türlü geri ödeme yükümlülüğü tamamlanıncaya kadar, borçlu kuruluş, borcun geri ödenmesinden sorumlu tutulacak.
       
       Kredi borçlusu kuruluşlar, Hazine garantisi altında sağlanan dış kredilere ilişkin geri ödemeler için gereken tutarı, yılı bütçelerinde yatırım harcamalarına kıyasla öncelikli olarak ayıracaklar. Dış borçların ödenmesinde aksamaya neden olanlara, bu aksamadan doğan zararlar rücu edilecek.
       
       Hazine, kamu ve/veya özel kurum ve kuruluşlarının yurt içi piyasalardan yapacağı borçlanmalarda garanti veya kefalet vermeyecek. Kamu bankaları ile yatırım ve kalkınma bankaları tarafından sağlanacak 1 yıla kadar ve 1 yıl vadeli her türlü dış imkan için ise Hazine izni aranmayacak.
       AB’den sağlanacak hibeler hariç olmak üzere, Türkiye adına herhangi bir dış finansman kaynağından hibe almaya ve bu anlaşmaların esas ve şartlarını belirlemeye ve bunları kullandırmaya Bakan yetkili olacak. Hibe anlaşmaları ile her türlü hazırlık, temas ve müzakereleri, Müsteşarlık tarafından yürütülüp, sonuçlandırılacak.
       Yabancı ülkeler, yabancı ülke kuruluşları, uluslararası kuruluşlar ve oluşturulacak uluslararası yardım konsorsiyumlarına nakdi hibe vermeye, Dışişleri Bakanlığı ile Hazine Müsteşarlığı’nın uygun görüşü alınmak kaydıyla ilgili bakanın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu yetkili olacak.
       Hibe vermeye ilişkin anlaşmalar, Bakanlar Kurulu kararı ile anlaşmada aksine bir hüküm bulunmadıkça imza tarihi itibarıyla yürürlüğe girecek. Bu hüküm, savunma ve güvenlik amaçlı hibeler hakkında uygulanmayacak.
       Devletin borçlanma yoluyla kaynak yaratmasına belirli ilke ve limitler getiren “Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi” Hakkındaki Yasayla, Türkiye adına borç vermeye, borcun esas ve koşularını belirlemeye, Bakanlar Kurulu yetkili kılındı.
       
       Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan yasa uyarınca, İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi’nin (Türk Eximbank) yabancı ülkelere ve bu ülkelerdeki kuruluşlara açılacak 2 yıl veya daha uzun vadeli mal ve hizmet satış sözleşmeleriyle ilgili resmi destekli ihracat kredilerinin esasları ve finansal hükümlerini düzenlemede ise ilgili Bakan yetkili olacak.
       İç ve dış borçlanmalar çerçevesinde vadesinde ödenmeyen Hazine alacaklarına, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümleri uygulanacak.
       Ancak, Türkiye İhracat Kredi Bankası tarafından verilen krediler Hazine alacağı kapsamında takip edilmeyecek.
       Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bunlara bağlı kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen projeler için, Müsteşarlığın garantisi altında sağlanan veya dış borcun ikrazı suretiyle kullandırılan krediler çerçevesinde, ilgili belediye veya bağlı kuruluşun geri ödeme yükümlülüklerini karşılamak üzere gelirlerinin bir kısmının aktarılması amacıyla proje uygulayıcı kuruluşun, yetkili organlarının kararı ile bir dış borç ödeme hesabı oluşturulacak. Ancak, doğal afet halleri nedeniyle getirilecek istisnalar bu hükmün dışında tutulacak.
       
RİSK YÖNETİMİNE AĞIRLIK VERİLECEK
       Nakit akışlarının yönetiminin gerektirdiği anapara ve faiz ödemeleri ile borç risk ve yönetimi kapsamındaki finansal tekniklerin kullanılmasından kaynaklanan ödemeler, Müsteşarlık bütçesine bu amaçla konulan ödeneklerden karşılanacak.
       Daha önce ihraç olunan devlet iç borçlanma senetleri, işlemiş faizleri ödenerek veya piyasa koşullarından geri alınabilecek, başka senetlerle değiştirilebilecek veya gerektiğinde söz konusu senetlerin ana paraları ödenmeksizin sadece işlemiş faiz tutarları, kupon ödeme tarihinden önce, erken itfaya tabi tutulabilecek.
       Hazine garantileri kapsamında Müsteşarlık tarafından ödenen tutarlar ile risk yönetimi kapsamında önceden öngörülmesi mümkün olmayan ödemeler, Merkez Bankası nezdinde Müsteşarlığa ait “Risk Hesabı”ndan karşılanacak. Hesaptaki tutarlar günlük bazda nemalandırılacak. Nemalandırmanın koşulları Merkez Bankası tarafından belirlenecek.
       
DEVLET BORÇLARININ BÜTÇELEŞTİRİLMESİ
       Mali yıl içinde, ödenecek devlet iç ve dış borç ana para ödemeleri ile iç ve dış borçlanma tutarlarını, hazinenin kısa vadeli nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla, para piyasalarından yapacağı borçlanma tutarlarını bütçe dışında özel hesaplarda izlemeye bakan yetkili olacak.
       Devlet borcunun muhasebesi ile ilgili esas ve usuller Maliye Bakanlığı ve Müsteşarlık tarafından hazırlanacak yönetmelikle belirlenecek.
       Devlet borcu ve Hazine garantilerinin uygulama sonuçları Müsteşarlıkça hazırlanarak ilgili yıl kesin hesap cetveli ile birlikte Hazine genel hesabına dahil edilmek üzere Maliye Bakanlığı’na gönderilecek. Kamu borç yönetimi raporu üçer aylık dönemler itibariyle, Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilmek üzere TBMM Başkanlığı’na; Bakanlar Kurulu’na sunulmak üzere Başbakanlığa, Maliye Bakanlığı’na, Sayıştay Başkanlığı’na ve DPT Müsteşarlığı’na gönderilecek. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu yılda bir defadan az olmamak üzere ilgili bakan tarafından bilgilendirilecek.
       Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle var olan Hazine alacakları karşılığında hesaplanmış gecikme faiz ve cezalarının miktarları, yürürlük tarihinden itibaren dördüncü ayın sonuna kadar ilgilisine bildirilecek. Bu bildirimin, tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde borçlu uzlaşma talebinde bulunabilecek.
       Uzlaşma komisyonu, bakan tarafından Hazine alacaklarının idaresi, takibi, tahsili ve denetimiyle ilgili görevli personel arasından tayin edilen bir başkan ve 3 üye ile Maliye Bakanlığı, DPT ve Sayıştay Başkanlığı’nın birer temsilcisinden oluşacak.
       
YÜRÜRLÜK MADDELERİ
       Yasanın, borçlanma ve garanti limitini düzenleyen 5., iç borçlanmaya ilişkin 6., dış borçlanmaya ilişkin 8., hibeye ilişkin 9., risk hesabına ilişkin 13. ve devlet borçların bütçeleştirilmesine ilişkin 14. maddesinin bazı hükümleri, 1 Ocak 2003 tarihinde yürürlüğe girecek.
       İç borçlanmayı düzenleyen 6., devlet iç borçlanma şartlarının ancak karşılığında ilgili yılın bütçe kanununda yeterli ödenek olması kaydıyla ihraç edilebileceğini öngören 2. fıkrası 1 Ocak 2004 tarihinde, diğer maddeleri yasanın yayımladığı tarihte yürürlüğe girecek.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları