Home page
Haber Menüsü


BT, “hiperlink”e sahip çıktı
İnternette bir sayfadan diğerine geçmeyi sağlayan hiperlink teknolojisinin 1976 yılında İngiliz Posta İdaresi tarafından patentlendiği ortaya çıktı.
NTV-MSNBC
14 Mart — ABD patent numarası 4873662. İngiliz Posta İdaresi’nden Desmond Sargent adına 2006 yılına kadar patentli. İngiliz Telekom (BT) tarafından 1997 yılında farkedilene kadar Sargent dışında kimsenin bilmediği ve aslında pek de umursamadığı bu patent, BT’ye milyarlarca dolar kazanma şansı veriyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  International Herald Tribune gazetesinde Tim Phillips imzasıyla yayınlanan habere göre, BT, elinde bulundurduğu patentin internet üzerinde yazılı ya da görsel linklere tıklayarak bir siteden diğerine gitmeye yarayan hiperlink teknolojisinin kendi buluşu olduğunu kanıtlıyor. Ve daha da önemlisi bu buluşun haklarını korumak için bundan sonra mahkemeye gitmekten çekinmeyecek.
       Her web sayfasının üzerinde bulunan temel teknolojilerden biri olan hiperlinkler, internetin yayılmasıyla birlikte milyarlarca web sayfasında kullanılıyor. BT 2000 yılından bu yana elinde bulundurduğu patente dayanarak önde gelen internet servis sağlayıclardan tazminat istemeyi planlıyor. BT’nin iki yıldır beklemesindeki temel neden ise, patentlenmemekle birlikte 60’lı yıllarda hiperlink teknolojisinin farklı bilimadamları tarafından sergilenmiş olması.
       
UZUN BİR GEÇMİŞİ VAR
       İnternet protoklünün yaratıcısı ve pek çok kişi tarafındna “internetin babası” olarak adlandırılan Vinton Cerf, BT’nin hiperlink hakkında hak iddia etmesinin anlamsız olduğunu belirterek “Sanırım BT’nin açtığı davalar düşecek. Bunun için 1960’larda Douglas Engelbart’ın kuruduğu sisteme bakmak ve bu fikrin uzun süredir ortada olduğunu görmek yeterli olacaktır.” diyor.
       Engelbart’ın NLS adı verilen sistemi, bilgisayarın oluşturulmuş bir listeyi görüntülemesi ve bu listedeki isimlere linkli bilgilere gitmesi prensibine dayanıyordu. 1968 yılında ABD’nin San Francisco kentindeki 1000 kadar biligsayar uzmanına konuyla ilgili yapılan tanıtımın filmini hala internetten izlemek mümkün ( sloan.stanford.edu/MouseSite/1968Demo.html )
        Bazı internet uzmanları ise daha gerilere giderek 1963 yılında “hipertekst” ve “hiperlink” kelimelerini ilk kez olarak kullanan Ted Nelson’u kavramın bulucusu olarak adlandırıyorlar.
       Vannevar Bush isimli bir yazar, 1945 yılında The Atlantic Monthly dergisinde “birleştirici endeksleme” mantığıyla “Memex” adını verdiği bir projeden söz etmişti. Bazıları bu yazıya referans vererek hiperlink’in fikir babasının Bush olduğunu savunuyorlar.
       Bütün bu fikirler, makaleler ve tanıtımlar, açtığı davalarda BT aleyhine kullanılacak ve BT’nin elinde bulundurduğu patentin bir buluşa değil, önceden bilinen bir tekniğe dayandığı ve dolayısıyla geçersiz olduğu savına destek verecek.
       
PRODİGY’İ MAHKEMEYE VERDİ
       Cerf, Engelbart, Nelson ve Bush’un öncelikli çalışmalarına karşın, BT , 26 yıl aradan sonra ABD’nin en eski internet servis sağlayıcılarında Prodigy’yi mahkemeyue veriyor. NewYork, White Plains Bölge Mahkemesi’nin bakacağı mahkemede BT, daha önceki çalışmalara çürüterek, kurumsal ve yasal sahipliğin, entellektüel telif haklarından daha güçlü olduğunu kanıtlamaya çalışacak.
       Prodigy, BT’nin 2000 yılından bu yana ödeme talebinde bulunarak temasa geçtiği 17 ABD’li servis sağlayıcısından biri. Bu şirketlerin tamamı ödeme yapmayı reddetmişti. BT, açılacak davaları kaybetmenin doğuracağı potansiyel halkla ilişkiler rezaletinin, davanın kazanılması durumunda elde edilebilecek servet karşısında hafif kalacağı kararına varmasının ardından, servis sağlayıcı şirketlere dava açma kararı almıştı.
       ABD’deki 180 milyon internet kullanıcısını, ya da web üzerindeki 1.5 milyar web sayfasının sahiplerini dava etmenin zorluklarını göz önünde bulunduran BT, bu nedenle web sayfalarına ulaşımı sağlayan servis sağlayıclara yöneldi. Prodigy, 3.6 milyon kullanıcısı ile ABD’nin en büyük servis sağlayaıcıları arasında yer almıyor. Uzmanlar, BT’nin orta büyüklükteki bir servis sağlayıcıyı dava ederek, şanslarını denediklerini, davayı kazanmaları durumunda elde edecekleri finansal gücü, başta AOL olmak üzere büyük servis sağlayıclarla mücadele için harcamayı planladığını belirtiyorlar.
       
       
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları