Home page
Haber Menüsü


Türkiye, Nitelikli Sanayi Bölgeleri Anlaşmasına katıldı
ABD ile yapılan Ortaklık Komisyonu toplantısında, ABD’ye vergisiz ihracat imkanı sağlayan ve İsrail’in de dahil olduğu Nitelikli Sanayi Bölgeleri Anlaşması’na Türkiye’nin de dahil edilmesi kararlaştırıldı.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
27 Şubat— Türkiye 1996 yılında ABD ile İsrail Serbest Ticaret Anlaşması gereğince oluşturulan Nitelikli Sanayi Bölgeleri (QIZ) kapsamına dahil ediliyor. Bu kapsamda, en az 4 adet bölge kurulması planlanıyor. Bununla ilgili olarak önümüzdeki 2 ay içinde çerçeve anlaşması çerçevesinde ABD’de toplantı yapılacak.

   
 
       
   
MSNBC News Türkiye, ABD-İsrail anlaşmasına katılacak
MSNBC News ABD-Türkiye ticari ilişkileri artacak
MSNBC News Cem: Hedef ticaretin geliştirilmesi
MSNBC News Ortaklık Komisyonu'nda geri sayım
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Türkiye-ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu’nun iki günlük toplantısı sonunda, alınan kararlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin, politika ve güvenlik konularında var olan stratejik ortaklıkla aynı düzeye yükseltilmesi için ilk adımın atıldığı bildirildi.
       Toplantı sonunda yayımlanan ortak basın açıklamasında, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Uğur Ziyal ve ABD Dışişleri Bakanlığı Ekonomi, Ticaret ve Tarımdan Sorumlu Bakan Yardımcısı Alan Larson başkanlığındaki heyetlerin toplantısında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi amacıyla çeşitli konuların ele alındığı belirtildi.
       
NİTELİKLİ SANAYİ BÖLGELERİ
       Açıklamada, Komisyon toplantısında Türkiye’nin ABD’ye vergisiz olarak çeşitli ürünleri ihraç edebilmesine ve üçüncü ülkelere yönelik ihracatını artırması için düşünülen Nitelikli Sanayi Bölgeleri’nin kuruluş esaslarının belirlenmesine ilişkin ilerleme sağlandığı kaydedildi.
       Tarafların, Türkiye’nin ABD’nin Genel Tercih Sistemi (GSP) kapsamında sağlanan fırsatlardan tümüyle yararlanması konusunda işbirliğini güçlendirmek konusunda da anlaştıkları ifade edildi.
       Komisyon, tekstil alanında da, GSP kolaylıklarının el dokuması Türk halı ve kilimlerine de tanınması yoluyla Türk tekstil ürünlerinin ABD pazarına erişiminin artırılmasına karar verdi. Savunma havacılık yapı malzemeleri ve çevre teknlojileri konusunda amerika ortak çalışma yapacak. Görüşmeler içinde fms borçları da gündeme geldi. Enerji alanında ortak çalışmalar konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.
       Toplantıda, turizm alanında iki ülke arasında ilişkilerin geliştirilmesi, gümrük alanında mal akışını kolaylaştırmak için karşılıklı yardımlaşma konusunda da görüş birliğine varıldı.
       
İKİLİ İLİŞKİLER GÜÇLENECEK
       Türkiye ABD Ekonomik Ortaklık Komisyonu toplantısında, söz konusu komisyon toplantılarına süreklilik kazandırılması konusunda görüş birliğine varılırken, iki ülkenin hükümetleri ve iş dünyası arasındaki temasların da sıklaştırılmasına karar verildi.
       
KARŞILIKLI BÜRO AÇILACAK
       Bu bağlamda, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile ABD Ticaret Odası arasındaki temasların teşvik edileceği ve destekleneceği belirtildi. Ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi kapsamında ABD’nin İzmir’de bir Daimi Ofis, Gaziantep’te de bir Enformasyon Merkezi açacağı kaydedildi.
       Aynı şekilde Türkiye’nin de ABD’de de büro kurması kararlaştırıldı. Mayıs ayında Amerikan Ticareti Geliştirme Ajansı’nın sponsorluğunda İstanbul’da büyük turizm yatırımcılarının katılacağı konferans düzenlenecek. Bu yılın sonbahar aylarında Ekonomik Ortaklık Komisyonu gelişmeleri değerlendirmek üzere tekrar toplanacak.
       
LARSON: HEDEF İHRACAT ARTIŞI
       Türk Amerikan İş Konseyi Toplantısı’nın sona ermesi nedeniyle düzenlenen ortak deklarasyonda konuşan, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Alan Larson, Türkiye’nin ABD’ye ihracatının artmasını amaçladıklarını söyledi.
       Larson, nitelikli sanayi bölgelerinin kurulmasını amaçladıklarını dile getirdi. Larson, bu bölgelerin Türk hükümetine bağlı kalacağını ifade etti. Türkiye’nin daha rekabetçi olmasını istediklerini dile getiren Larson, “Türkiye’ye yabancı yatırım gelmesi için yeni bir iş konseyi kuracağız” diye konuştu.
       Tekstil sektöründe kotaların kaldırılması konusunda çalışmaların sürdüğünü anlatan Larson, yıl sonunda Türk heyetinin de Washington’a geleceğini sözlerine ekledi.
       Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Uğur Ziyal ise yaptığı açıklamada, uzun vadeli bir sürecin ilk adımını attıklarını belirterek, ABD ile en verimli işbirliği alanlarını belirlemeye çalıştıklarını belirtti.
       
AFGANİSTAN’DA TÜRK-ABD İŞBİRLİĞİ
       Türk ve ABD’li işadamları toplantıda Afganistan’ın yeniden imarı konusunu da değerlendirdi. Bu çerçevede 4 ana konuda görüş birliğine varıldı. Buna göre;
       - Türk ve ABD’li işadamlarından oluşan bir heyet Afganistan’a giderek işbirliği yapılabilecek alanları inceleyecek ve bu konuda bir rapor hazırlayacak.
       - Türkiye ve ABD müşavirlikleri arasında işbirliği yapılacak. Bu müşavirlikler yapılacak işlerin fizibilitesini hazırlayacak.
       - Türk- ABD Eximbankları işbirliği yapacak. İki ülke işadamlarına yatırımları konusunda bu bankalar uygun koşullu kredi sağlayacak.
       - ABD, Afganistan’da iş yapacak Türk ve ABD’li yatırımcıların kendilerine ya da Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi’ne başvurmasını istedi. Bu konuda katılımcılar tarafından uygun bulundu.
       -Türk işadamları görüşmelerden çok olumlu izlenim aldıklarını, nisan ayından sonra bölgedeki mayınların temizlenmesinin ardından yatırımların hızlanmaya başlayacağını ifade ettiler.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları