Home page
Haber Menüsü


Orhan Peker sergisi
 
Milli Reasürans Sanat Galerisi, yeni yılı, 50. sergisi olan Orhan Peker ile karşılıyor.  
Orhan Peker
 
NTV-MSNBC
11 Şubat—  İlk sergisini 1994 yılında Orhan Peker’le açan Milli Reasürans Sanat Galerisi, Ara Güler’in 1940-78 yılları arasında çektiği sanatçıya ait 40 adet fotoğrafın da dahil edildiği geniş kapsamlı bir sergi hazırladı. Sergi, 6 Şubat-24 Mart 2002 tarihleri arasında görülebilir.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 

       Milli Reasürans Sanat Galerisi, 2002 yılını 50. sergisini Orhan Peker ile açıyor. 1994 yılında açılan Milli Reasürans Sanat Galerisi açılışını Orhan Peker sergisiyle yapmıştı. Galeri yöneticisi ve serginin küratörü Amelie Edgü, yeni Orhan Peker sergisinin yedi yıllık araştırmaların sonunda belirlenen ve aralarında sanatçının bugüne kadar hiç sergilenmemiş yapıtlarının da bulunduğu 300’den fazla resim içinde seçilerek oluşturulduğunu belirtti. Ayrıca sergide Ara Güler’in 1940-78 yılları arasında çektiği Orhan Peker’e ait fotoğraflarda yer alacaktır. Sergi nedeniyle hazırlanan kitapta Turan Erol’un, Orhan Peker’i değerlendiren ve Türk resmi içindeki yerini tartışan bir yazısı ile Ferit Edgü’nün sanatçının üç resmi için yazılmış yazılarınında bulunduğu yeni bir kitap yayınlandı.
       
       “Önce İçtenliğe İnanırım”
       Türk resminin özgün sanatçıları arasında yer alan Orhan Peker 1927 yılında Trabzon’da doğdu. Resim eğitimine 1944 yılında Akademi’ye girerek başladı ve Bedri Rahmi atölyesine devam etti. Yakın arkadaşı Turan Erol, “O Akademi’ye başlarken bir ressamdı” diyor. Bu yıllar Türk resminde sanatçıların biçim kaygılarının ötesinde kendi üsluplarını, özgün anlatımlarını aramaya başladıkları bir dönemdi. Yeni gruplar kuruluyordu. Orhan Peker de, henüz öğrenciyken arkadaşlarıyla “Onlar Grubu”nu kurdu, sergiler açtı.

       1951 yılında Akademi’den mezun olan Orhan Peker askerlikten sonra İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda yönetmen Max Meinecke’nin yanında çalışmaya başladı. Buradaki görevi nedeniyle çeşitli Avrupa kentlerini gitti, müzeleri gezdi, çok ilgi duyduğu bir çok yapıtın orijinallerini gördü. 1954’de İstanbul’da ilk kişisel sergisini açtı. Günlük yaşamdan aldığı ve özgün bir biçimde yorumladığı resimleriyle dikkati çekti. 1956 yılında Adnan Benk’in yazısıyla “Orhan Peker” kitabı yayınlandı.
       
       Aynı yıl Viyana’da Kokoschka’nın “Yaz Akademisi”ne devam etti. Paris, Hamburg ve Münih’te çalıştı. 1959’da Ankara’ya yerleşti ve Turizm Bakanlığı’nda çalışmaya başladı. 1963’de Turizm Bakanlığı tarafından bir yıllığına İspanya’ya gönderildi. Buradaki izlenimlerini “İspanya Defteri”nde topladı. 1965’de “Beyaz Atlar” resmi ile 26. Devlet Resim ve Heykel Sergisi Birincilik Ödülü’nü aldı ve 1972’de “Yılın Ressamı” seçildi. Bu arada kişisel sergiler açan, toplu sergilere katılan sanatçı 1969’da Japonya’da EXPO 70 fuarı için mimar Ragıp Uluç’la hazırladığı afişle birinci seçildi ve Japonya’ya gitti. 1970 yılında “TRT Resim ve Heykel Yarışması Ödülü”nü aldı. 1971’de yurt dışındaki ilk sergisini Brüksel’de Galerie sans Frontières’de açtı. 1972’de tekrar Avrupa’ya gitti, Paris, Brüksel, Köln ve Münih’te çalıştı. 1975’de İstanbul’a taşındı. Daha sonra Ayvalık’ta yaşamaya başladı. 1978’de Bedri Rahmi Sanat Galerisi’nde açtığı sergisi, Türk resminin bu seçkin isminin son sanatsal etkinliği oldu, 29 Mayıs 1978 yılında 51 yaşında yaşama veda etti.

       
       Resimle ilişkisini “içten olmak” sözcükleriyle açıklayan Orhan Peker, sanat anlayışı konusunda şunları belirtmişti: “Resim sanatında her şeyden önce içtenliğe inanırım. Sanatçı topluma bu yoldan varabilir. Sanatçı her şeyden önce içinden geldiği gibi çalışmalıdır. Sürekli ve içtenlikli bir çalışma sanatçının dilini yapar. Gerçi üslup bir tutsaklıktır. Üstelik günümüzde fabrikasyon yapan patent ressamları da alabildiğine çoğalmıştır. Bunların ünlerinden ileriye fazla bir şey kalacağını sanmıyorum. Ben değişmeyi, ana görüşlerden sapmadan doğal buluyorum.”
       
       Orhan Peker sergisi, Milli Reasürans Sanat Galerisi’nde 6 Şubat-24 Mart 2002 tarihleri arasında görülebilir.
       
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları