Home page
Haber Menüsü


‘Kepenk eylemi’nde
ikinci gün
Eczacılar, Sağlık Bakanlığı’nın ilaçta kar oranını yüzde 10’a düşürmesi kararını protesto amacıyla dün Türkiye çapında kepenk indirme eylemi başlattı. Eylem bugün de sürüyor.
NTV
    16 Ocak—  Kapalı eczaneler camlarına, “Yaşamak ve Yaşatmak İçin Kapalıyız” yazılı afişler astı. Nöbetçi eczaneler ise “acil olanlar” dışındaki ilaçları satmıyorlar. Hiçbir hastanın mağdur edilmeyeceğini ifade eden nöbetçi eczacılar, eczanelerde bulunan ıtriyat ve parfümeri malzemelerini de satmıyorlar. Kepenk kapatan eczaneler ise tek tek belirleniyor.  

   
 
       
   
MSNBC News Eylemci eczacının ruhsatına iptal
MSNBC News Eczacıbaşı, eczanelere destek verdi
MSNBC News Eczacılar Birliği'ne suç duyurusu
MSNBC News Durmuş: Eczacı sıradan esnaf değil
MSNBC News İlaç fiyatlarında indirim başladı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
EYLEMDE İKİNCİ GÜN
       Kepenk kapatma kararına katılımın bugün de yüksek olacağının tahmin edildiğini söyleyen Türk Eczacıları Birliği Genel Başkanı (TEB) Mehmet Domaç, dün yapılan ilaç satışlarında hiçbir hastanın mağdur edilmediğini iddia etti.
       Bu arada, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, tüm yurtta eczanelerle ilgili denetimlerini sürdürüyor.
       İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, denetimler sonucu tutanak tutarak, açık olan eczanelerde vatandaşların mağdur edilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
       Eylemin ikinci gününde yalnızca nöbetçi eczaneler açık.
       
EYLEMİN BİRİNCİ GÜNÜ
       TEB Genel Başkanı Domaç, dün yapılan kepenk kapatma eyleminin birinci gününde, Ankara’daki 1800 eczaneden yaklaşık 50’sinin, İstanbul’da ise 4 bin 300 eczaneden yaklaşık 150’sinin hizmet verdiğini belirtti.
       Türkiye genelinde tüm eczanelerin kepenk kapatma kararına uyduklarını ifade eden Domaç, odalar tarafından hazırlanan afişlerin, tüm kapalı eczanelere asıldığını söyledi. Domaç, “Eczaneler bugün (dün) yaşamak ve yaşatmak için kapalılar. Yaşam kavgası veriyorlar” dedi. Domaç, Sağlık Bakanlığı’nın uygulamasını protesto amacıyla bugün de eczaneleri açmama kararı aldıklarını bildirdi.
       
“ECZANELER 1 AY KAPALI KALABİLİR”
       Sağlık Bakanlığı’nın, kepenk indiren eczanelerin ruhsatını iptal edemeyeceğini ve yasal işlem yapamayacağını savunan Domaç, 6197 sayılı Eczacılar ve Eczaneler Hakkındaki Kanun’a göre, eczacıların işyerlerini kapatabilme hakkına sahip olduklarını söyledi.
       Domaç, 18 Aralık 1953 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre, çok eczane bulunan yerlerde 30 gün, tek eczane bulunan yerlerde ise 10 gün süreyle eczanelerin kapatılabileceğini kaydetti.


       Söz konusu kanunun “cezalar” bölümünde yer alan 45. maddesi, “eczaneyi işletmeye başladıktan sonra mazeretsiz olarak ve mücbir sebepler dışında eczanesi olan yerlerde 30 gün, olmayan yerlerde 10 gün müddetle eczanesini kapalı bırakan veya teftiş sırasında görülen noksanların tamamlanması için yapılmış iki yazılı ihtara riayet etmeyen eczacıların 50 liradan 500 liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılmasını” öngörüyor.
       
İLAÇ KUYRUĞU
       Sağlık Bakanlığı’nın, ilaç satışında eczane kar payını yüzde 10 oranında düşürmesi kararını protesto etmek amacıyla iki gün sürecek kepenk kapatma eylemine İstanbul’da katılım yüksek olurken, nöbetçi eczaneler önünde kuyruklar meydana geldi.
       Özellikle İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa ve İstanbul Tıp fakülteleri hastanelerinin yer aldığı semtlerde çok sayıda bulunan eczanelerin nöbetçi olanların dışında kapalı oldukları görüldü.
        Kapalı bulunanların üzerinde de, “Eczaler kapanmasın”, “Kar değil meslek hakkımızı istiyoruz” şeklinde yazılı broşürlerin asıldığı gözlendi. Eylem nedeniyle nöbetçi eczaneler önünde kuyruklar oluşturan vatandaşlar, kapatma kararına tepki gösterdiler.
       
SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜNDEN DENETİM
       Bu arada İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri de, açık ve kapalı olan eczaneleri tespit amacıyla il genelinde denetimlere başladı. Çapa’daki denetimlere katılan İl Sağlık Müdürü Osman Karaaslan, denetimlerin Sağlık Grup Başkanlıkları tarafından iki gün boyunca sürdürüleceğini söyledi.
       Kapalı olanların tutanakla tespit edildiğini anlatan Karaaslan, Türk Eczacılar Birliği ve Genel Sağlık Hizmetleri kanunları ile Eczacılar Tüzüğü’ne göre eylemin yasal olmadığını ifade etti.
       Karaaslan, Eczacılar Birliği’nin, eczacıları eyleme katılmaları konusunda zorladığını iddia etti.
       
ZİNCİR ECZANE PROJESİ
       İstanbul Eczacılar Birliği, eylemden önce yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararla eczacıları, büyük kuruluşların “zincir eczane projesi” karşısında güçsüz bırakacağı görüşünü savundu.
Nöbetçi eczaneler için tıklayın
MHP’li Sağlık Bakanı Osman Durmuş ise, kepenk indiren eczaneler hakkında yasal işlem başlatılacağını ve bu eczanelerin kapatılabileceğini açıkladı. Durmuş, “Bir kalp hastası, acil ilaç bulunamaması halinde hayatını kaybederse, bunun faturasını tamamıyla Eczacılar Birliği’ne çıkartırım ve onları mahkemeye veririm” dedi.
       
BAHÇELİ’DEN DESTEK
       Türk Eczacılar Birliği Başkanı Mehmet Domaç, bu gelişmelerden sonra MHP lideri ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüştü.
Eczacıbaşı, eczanelere destek verdi

       Domaç, Bahçeli’nin kendisinden, yalnızca tek bir eczanenin bulunduğu bölgelerde eylemden vazgeçilmesini istediğini söyledi.
       
       
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları