Home page
Haber Menüsü


Güncelleme: 14:17 TS 25 Ağu., 2000
 
Mars'ın Noachis Terra bölgesinde su yatağı olduğu sanılan görüntüler
NASA: Mars’ta yeraltı suları olabilir
NASA’nın açıklamasına göre, Mars’ta yeraltı sularının olma ihtimali var.
AA
 
    22 Haziran —  ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), “Mars’ta su bulundu” yolundaki haberlerle ilgili açıklama yaptı. NASA’da görevli bilim adamı Dr. Michael Malin, yaptığı açıklamada, “Mars’tan gelen fotoğraflarda suyun şekillendirdiği kanalları ve akan suyun taşıyarak biriktirdiği kaya ve toprak artıklarını görebiliyoruz” dedi.  

   
 
       
    MSNBC News Mars'ta su izlerine rastlandı
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Malin, elde edilen fotoğraflarda, su kanallarının çok genç olduğunun ve sanki bugün şekillenmiş gibi gözüktüğünü söyledi. “Yeraltı sularıyla ilgili delili gördüğümüzü düşünüyoruz” diye konuşan Malin, görünen şekillerin, dünyada su akan arazileri anımsattığını kaydetti.
        Malin, Mars Global Surveyor’un Mars’tan çektiği fotoğraflarda gözüken arazi şekillerinin, Mars’ta daha önce görülmemiş olduğunu da belirtti.
        Bilim adamları, fotoğraflarda, yamaçlarda gözüken kanallardan, sürekli kuru birşeylerin aktığını, bunun kuru toz, kayalar ve kum olabileceğini açıkladılar.
        Mars’ta gözüken kanallarının ve arazi yapısının, Colorado Platosunda gözüken arazi şeklini hatırlattığı belirtiliyor. NASA araştırmacıları, 60 bin Mars fotoğrafı içinden, yüksek kalitede elde edilmiş 250 fotoğrafı seçerek üzerinde araştırmalarını sürdürdüklerini söylediler.
        Dr. Ken Edgett de, 28 yıl önce “Mariner 9” uzay aracının, Mars’ta milyarlarca yıl önce su bulunduğuna dair delilleri saptadığına, o zamandan bu yana gökbilimcilerin, suların nasıl kaybolduğuyla ilgili bilmeceyi çözmeye çalıştıklarına işaret etti.
        “Yeni görüntüler, bizim sorumuzun bir bölümüne cevap verebiliyor “ diye konuşan Edgett, Mars’ta yeraltında suların olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi.
        Dr. Ed Weiler de, Mars’ta bugün bulunduğu sanılan su işaretlerinin, Mars’ta sadece geçmişte değil, bugün de yaşam bulunup bulunmadığını tartışma konusu yapabileceğini kaydetti.
        Weiler, “Eğer Mars’ta yaşam var olduysa ve yaşam bugüne kadar sürmüşse, elde ettiğimiz yüzey görüntüleri, araştırma yapmak için olağanüstü bir kaynak olacak” dedi.
       
       NASA yetkilileri, konuyla ilgili son iki gündür medyada yer alan haberlerin, bilimsel olarak yanlış aktarıldığına dikkati çekerek, yapacakları basın toplantısında, elde ettikleri bilimsel gerçeği aktaracaklarını kaydettimişlerdi.
       Haberin bu ay sonunda yayınlanacak Journal Science’de yer alacağına değinen NASA araştırmacıları, basına haber sızması üzerine, açıklamak zorunda kaldıklarını belirttiler. Haberin bilimsel kanıtlardan uzak olarak açıklanmasını kınayan NASA yetkililerinin, aynı zamanda, elde ettikleri sonucun yaşamın dünyadan önce var olduğunu ortaya koyacak bir tartışmayı başlatacağına da işaret ettikleri, NASA’ya yakın çevreler tarafından belirtiliyor.
       
Mars’taki insan yüzü bilmecesi

       Journal Science’de yer alan raporda, Mars’ta gözle görülür şekilde saptanan suyun, gelecekte astronotlar için Mars’ta yapılacak araştırmalarda önemli bir kaynak oluşturacağı ve Mars’ta daha önce var olduğu düşünülen yaşam ile ilgili araştırmaların sağlıklı şekilde saptanabileceğinin açıklandığı ileri sürülüyor.
       Mars’ta su bulunduğu ile ilgili olarak ilk kez 1877 yılında İtalyan gökbilimci Giovanni Schiaparelli’nin nehir kanalları ile ilgili saptaması gösteriliyor. İtalyan gökbilimci, Mars’ta su kanallarının bulunduğunu ortaya atmış, gökbilimcinin söyledikleri, kanalların canlılar tarafından yapılmış olduğu şeklinde yorumlanmıştı. Daha sonra Mariner 4 aracıyla yapılan araştırmalarda sözü edilen kanalların gerçek olmadığı açıklanmıştı.
       Mars’ta su bulunduğunu ortaya koyan nehir ve eski okyanus yatakları ile ilgili saptamalar yapan gökbilimciler, Mars’ın kuzey kutbunda buz olduğunun saptandığını ve bir zamanlar kayalardan sızan suların buz haline dönüşmüş olduğuna dikkati çekmişlerdi. 1997 yılında Mars’ın güney kesimindeki bir volkanın içinde su bulunduğu iddiaları, Mars Globel Surveyor’ün gönderdiği bir imajda saptanmıştı. Gökbilimciler, su imajının volkan aktivitesi ile ilgili görüntü olabileceğini belirtmişlerdi.
       
‘MARS’IN OKYANUSLARI DA TUZLUYDU’
       Amerikalı bilim adamları, Mars’taki okyanusların sularının da Dünya’nınki gibi tuzlu olduğuna dair deliller bulduklarını bildirdiler.
        Arizona Devlet Üniversitesi ve Los Amos Ulusal Laboratuvarı’ndan bir ekip, Mars’tan düşen meteorların incelenmesiyle, Mars’taki okyanusların yapısı hakkında fikir edinebildiklerini söylediler.
        Bulguları hakkında Meteoritics and Planetery Science adlı derginin Temmuz sayısına yazan Carleton Moore ve ekibi, 1911’de Mısır’a düşen 1.2 milyon yaşındaki Nakhla meteorunu incelediklerini ve meteorda muhtemelen buharlaşmış tuzlu sudan arta kalan, suda çözülebilen iyonlar bulduklarını belirttiler.
        Moore, bu incelemeden, önceleri Mars’ta bulunan sudaki tuzun Dünya’nın okyanuslarındakine çok benzediğini saptadıklarını söyledi. Moore, “Muhtemelen gezegenler arasında benzerlik var” dedi.
        Bilim adamları, Mars’ın milyarlarca yıl önce sıcak olduğu, gezegende su bulunduğu, ancak su kaynaklarının çok uzun zaman önce kuruduğu konusunda görüş birliği içindeler.
        ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nde (NASA) görevli bilim adamı Michael Malin, dün “Mars’ta su bulundu” yolundaki haberlerle ilgili açıklama yapmıştı. Malin, “Mars’tan gelen fotoğraflarda suyun şekillendirdiği kanalları ve akan suyun taşıyarak biriktirdiği kaya ve toprak artıklarını görebiliyoruz” demişti.
        Malin, elde edilen fotoğraflarda, su kanallarının çok genç olduğunu ve sanki bugün şekillenmiş gibi gözüktüğünü söylemişti.
       
       
       
       
       
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları