Home page
Haber Menüsü


PC’leri değiştirecek 20 teknoloji  
  Yeni yılla birlikte yaygınlaşarak, ev ve işyerindeki bilgisayar kullanımına önemli etki yapması beklenen teknolojiler.

NTV-MSNBC  
   31 Aralık —  Dünya ekonomilerindeki durgunluk ve internet firmalarının kapanmasına rağmen, teknoloji ışık hızında ilerlemeye devam ediyor. Dijital oyuncaklar giderek küçülür ve hızlanırken fiyatları da ucuzluyor. Masaüstünde görmeye alıştığımız teknolojiler hızla cebimize girmeye başladı. Mobil internet kavramı bilişim dünyasının odak noktasına oturdu. IDG.net’in endüstri analistleri, teknoloji uzmanları ve editörlerin tercihleri doğrultusunda değerlendirmeye aldığı bu 20 teknoloji, masaüstü ve mobil cihazların geleceğine ışık tutuyor. Her bir teknolojiye, bilgisayarların gelişimi ve kullanıcılar üzerindeki etkisine göre 10 üzerinden not da verildi. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

 
       
ARAPAHOE 3G INTPUT/OUTPUT BUS
       PCI bus’un yerini alması beklenen daha hızlı veri yolu.
        Günümüzde, gigahertz’lik çiplerde çok daha fazla veri akışı olduğu için PCI ve AGP bus standartları PC bileşenleri arasındaki veri akışı için yetersiz kalıyor. Bu yüzden Intel, 3. nesil input/output iç bağlantı standardını geliştiriyor. Kod adı Arapahoe olan bu standart, PCI-X bus’tan 10 kat daha hızlı.
       PCI-X, veriyi paralel 64 kablo arasında en fazla 1 gbps hızında dolaştırabiliyor. Arapahoe ise her biri bir çift kablodan oluşan 1-32 şerit arasında saniyede 200 MB veri iletebiliyor.Yeni bus standardının 2004’in ilk çeyreğinde kullanılmaya başlanması bekleniyor.
       Etkisi: 9
       
       
SERIAL ATA DEPOLAMA
       Disk sürücüleri için daha hızlı bir arabirim.
       Serial ATA arabirimi, saniyede 600 MB veriyi transfer edebiliyor. Bir başka deyişle mevcut paralel ATA’dan 6 kat daha hızlı. Ayrıca Serial ATA, düşük voltajda çalışabildiği için düşük voltajlı çiplerin standart haline gelmesini sağlayabilir. Yeni standart daha ince ve uzun kablolar kullandığı için kasa içinde kablo karmaşıklığına yol açmıyor ve sistemin daha soğuk çalışmasını sağlıyor. 2002’nin ilk yarısında kullanıma girecek olan Serial ATA, paralel ATA’ya oranla daha fazla anakart elektroniği gerektirdiği için sistem maliyetini artırıyor.
       Etkisi: 9
       
       
HERŞEY İÇİN XML DİLİ
       Extensible Markup Language sayesinde bir programcı, basit metin etiketleri kullanarak, bir bilgisayarın nerede olursa olsun kurumsal veriye ulaşmasını ve tarayıcı da göstermesini sağlayabiliyor. XML arama motorlarının da daha doğru ve ayırd edici arama yapmasını sağlayacak.
       XML’in en büyük özelliği bu dille yazılmış sayfaların kablosuz teknoloji ürünleri gibi internet dışındaki platformlardan da kolaylıkla okunabilmesi. XML’i Web’in evrensel dili olmaya aday yapan özelliklerden bir diğeri ise ileri düzeyde programlama tecrübesi olmayanların bile kullanabileceği kadar esnek olması. Ayrıca, özel bir yazılım gerektirmemesi (karışık kodlara gerek olmadan bir metin editöründe bile yazılarak Web’e aktarılabiliyor) ve daha fazla kod içermesi de XML’i diğer dillerden farklı kılıyor.
       Etkisi: 9
       
       

Web’in yeni dili: XML

       

       
MANYETİK RAM (MRAM)
       Bilgisayarı kapattığınız halde verileri tutabilen hızlı bellekler.
        MRAM veriler saklamak için elektrik yerine manyetik şarjları kullanıyor. Bu sayede akşam bilgisayarınızı kapattığınızda ertesi gün tüm verileriniz bıraktığınız gibi bulmanız mümkün olacak.
        Manyetik belleğin bir çok potansiyel avantajı var: DRAM olarak bilinen standart bilgisayar belleklerinden daha ucuz ve hızlı. Daha da önemlisi cep telefonları ve dijital kameralarda kullanılan flash belleklerinde olduğu gibi, elektrik kaynağıyla ilişkisi kesildiği an içindeki bilgiler silinmeyecek. Bu sayede MRAM’ler bilgisayarların ve elektronik sistemlerin açılış-kapanma zamanlarını önemli derecede azaltmış olacak.
       MRAM daha az güçle, daha fazla veri depolayarak ve daha hızlı erişim imkanı sunduğu için, bilgisayar, mobil cihaz ve oyunlar gibi elektronik ürünlerin performansını artıracak.
       Etkisi: 8
       
       
IBM’den radikal bellek teknolojisi

       
       
400 GB VE AFC SABİT DİSKLERİ
       IBM’in geliştirdiği ‘antiferromagnetik kaplama ortamı’ (AFC).
        Bu kaplama tekniği sayesinde masaüstü bilgisayarlarda 400 GB sabit diskler üretmek mümkün olacak. ‘Pixie dust’ olarak da adlandırılan yeni kaplama tekniğinin esası atom inceliğinde üç rutenyum plakasının iki manyetik tabaka arasına sıkıştırılmasına dayanıyor.
       AFC ile sabit diskler inç² (6.4 cm²) başına 100 milyar bit veri depolayabilecek. Mevcut yöntemlerde bu oranlar inç² başına 20-40 milyar bit veri. Yeni tasarım mobil cihazlara da çok daha fazla depolama alanı sağlayacak.
       Diskin manyetik bölgeleri küçüldükçe verilerin kaybolmasına yol açan ‘süper paramanyetik etki’yi de ortadan kaldıran AFC sabit diskleri hazır olmasına karşın, 400 GB’lik sürücüler 2003’ten önce piyasaya sürülmeyecek.
       Etkisi: 8
       
       

Sabit disk devrimi

       
       

EUVL ÇİPLERİ: 10 GHZ ÖTESİ:
       İşlemcileri bugünkü çiplerden 100 kat daha hızlı hale getirebilecek üretim tekniği.
        Yakın bir gelecekte, mevcut üretim koşullarıyla bir çipte yer alabilecek transistör sayısı maksimum düzeye ulaşacak. Bu da çiplerin belirli bir hız sınırına takılı kalması anlamına geliyor. Ancak ‘extreme ultraviolet litography’ adı verilen yeni teknoloji bu hız duvarını kırabilir.
       Intel’e göre EUVL çiplerinde 400 milyon transistör yer alabilecek. Pentium 4’lerde bu rakam 42 milyon. Bu çiplerin 3-5 yıl içinde kullanıma gireceği tahmin ediliyor, ancak EUVL çipleriyle uyumlu yazılım alanında şu anda önemli bir gelişme yok.
       Etkisi: 8
       
       
ELEKTRONİK CÜZDAN
       Finansal ve kişisel bilgiler için veri depolama ortamı.
        Bütün bilgilerinizin tek bir yerde toplanmasıyla birlikte, tek bir tıklamayla internetten herhangi bir şeyi satın alabileceksiniz. Ancak bunun için önce ‘pasaport’unuzu göstermeniz gerekli. Microsoft’un kimlik onaylama için geliştirdiği Passport servisi firmanın ‘.Net’ stratejisinin odak noktasını oluşturuyor.
       Online kimlik uygulamaları yeni olmasa da Windows XP ile bu uygulamaların yeni bir boyut kazanması bekleniyor. ‘.Net’ servisleri ve diğer rakip hizmetlerin 2002 ile birlikte hız kazanması bekleniyor.
       Etkisi: 8
       
       
802.11 KABLOSUZ AĞLARI
       Yüksek hızlı kablosuz ağ protokolü.
        Kablosuz ağlar, ister evde ister işte olun, internette özgürce dolaşmanızı sağlayacak. 802.11b ev ağı sayesinde tüketiciler kablolara gerek kalmadan laptop ya da PDA’lerini kullanarak internetten dosya indirebilecek, çıkış alabilecek. ABD’de Wayport ve MobileStar gibi firmalar 802.11b’yi otel, kafe, havaalanları gibi mekanlara yerleştirmeye başladı bile. Kurumsal kullanıcılar ise 54 mbps 802.11a standardının keyfini çıkaracak. Kablosuz 802.11a ve 802.11b ağları hizmete girdi, ancak bu protokolün geniş kullanımının 2002’de başlaması bekleniyor.
       Etkisi: 7
       
       
İŞLEMCİLER İÇİN HYPER-THREADING
       Intel’in işlemci gücünü daha etkin kullanmak için geliştirdiği teknoloji.
        Hyperthreading yöntemi ile işlemcinin atıl kalan devreleri kullanması ve görev dağılımı yapması sağlanıyor. Aynı anda birden fazla işlemi yapabilen çip, sanki bilgisayarda iki çip varmış gibi davranıyor. Bir başka deyişle hyperthreading yöntemi çiplerin daha etkin kullanılmasını sağlıyor.
       Bu yöntemle performans artışının yüzde 30’ları bulduğu belirtiliyor. Aynı anda birden fazla işlem yapılan bilgisayarlarda bu artış daha fazla oluyor. Yeni teknoloji 2002’nin 2. yarısından itibaren sunucularda, 2003’ten ise masaüstü sistemlerde kullanılmaya başlanacak. Windows XP ve Linux hyperthreading’i destekliyor, ancak bu yöntemi destekleyen uygulamalar biraz daha zaman alacak gibi gözüküyor.
       Etkisi: 7
       
       
Tek çipte çifte performans

       
       
PRESENCE TEKNOLOJİSİ
       İnsanları ağ üzerinde bulmanın yeni yolu, belki de telefon döneminin sonu.
        Presence (varlık) teknolojisi arkadaşlarınızın ne zaman internete girdiğini ve hangi internet cihazının size yakın olduğunu (PDA-PC ya da cep telefonu) bildiriyor. Bazı presence uygulamaları kullandığınız cihaza göre en uygun mesaj formatını belirleyebiliyor. Örneğin PC’deyseniz video, Palm kullanıyorsanız metin ya da arabadaysanız ses gibi. Bazı mobil cihazlardaki GPS teknolojisi ise yaklaşık 10 metrelik bir sapmayla bir kişinin konumunu söyleyebiliyor.
       Etkisi: 7
       
       
GELECEK NESİL ANINDA MESAJLAŞMA
       Instant Messaging (anında mesajlaşma) gençler için bir ‘oyuncak’ olarak ortaya çıkmış görünse de, 21 Yüzyıl’ın önemli bir kitle ileşitim aracı haline gelmesi bekleniyor. Microsoft IM’i Windows XP’nin önemli bir bileşeni haline getirdi. Basit metin tabanlı mesajlar göndermenin yanı sıra, Windows Messenger ile dosya değiş tokuşu, sesli ve görüntülü konferans yapılabiliyor. America Online, Sun ve Lotus kendi IM yazılımlarını birbirleriyle uyumlu hale getirmek için çalışıyor.
       Etkisi: 7
       

       
TFT: CAMDAN BİLGİSAYARLAR
       
Cam parçası üzerine aktarılmış bilgisayarlar.
        İnce-film transistörler için yeni bir üretim tekniği geliştiren Japonya’daki Fujitsu Laboraturları mühendisleri avuçiçi bilgisayarları doğrudan bir cam parçası üzerine aktarma konusunda önemli bir adım attı. Eğer uzmanlar işlemcileri, küçük bir cam yüzey üzerine taşımayı başarırsa, bilgisayarlar 2003 yılından itibaren sadece küçük bir cam panel biçiminde olabilir.
       Şimdiye kadar kullanılan teknoloji ancak basit devrelerin küçük bir cam panel üzerinde üretilebilmesine olanak sağlıyordu. Bunun nedeni, elektronların cam üzerinde yavaş hareket etmesi. Fujitsu, 2003 yılından itibaren cam panel üzerinde bütünleşik işlemci ve bellekleri 2003 yılından itibaren piyasaya çıkarmayı hedefliyor.
       Etkisi: 6
       
       

Camdan bilgisayar devri

       
       
YAKIT PİLLERİ
       
Taşınabilir cihazlar için sonsuz yenilenebilir enerji kaynağı.
        Yakıt pili alanındaki gelişmeler sayesinde gelecekte, 20 saat boyunca çalışan dizüstü bilgisayarlar ya da şarjı hiç bitmeyen cep telefonları mümkün olacak.
       Almanya’daki Fraunhofer Enstitüsü küçük hidrojen yakıt pilini şarj etmek için solar paneller kullanan avuçiçi prototipi geliştirdi. New York’lu Medis Technologies ise laptop ve cep telefonları için alkol ve su kullanan bir yakıt pili geliştirdi. (Hidrojene göre daha ucuz ve güvenli bir yöntem) Mobil devi Motorola da bir pul büyüklüğündeki metanol yakıt pili üzerinde çalışıyor. İlk yakıt pili ürünlerinin 1-3 yıl içinde piyasada olması bekleniyor. Ancak ilk ürünler pahalı olmalarının yanı sıra yakıtı da periodik olarak yenilenmek zorunda.
       Etkisi: 6
       
       
YENİ CEP TELEFONU AĞI
       
Mobil telefonlar internete yüksek hızlarda erişim sağlayabilecek.
        3. nesil (3G) cep telefonu şebekesinin 384 kbps’den 2 mbps’ye kadar değişen veri hızı sunacağı söyleniyor. (mevcut cep telefonu ağlarından 100 kat daha hızlı). Bu hız artışı, cep telefonu ve PDA’ler için gerçek zamanlı veri akışından ses ve görüntü uygulamalarına kadar bir çok seçenek sunacak. İlk olarak Japonya’da ticari kullanımı başlayan 3G’nin 3-5 yıl içinde yaygınlaşması bekleniyor.
       Etkisi: 6
       
       
SES PORTALLARI
       
Sesle yönlendirilen Web siteleri.
        Gelecekte, bankanızı veya seyahat acentanızı aradığınızda karşınıza çıkan kadın sesi bir Web sunucusu olabilir. Ses tanıma ve metinden sese yazılımı kullanan ses portalları internette gezinmenizi ve telefon aracılığıyla e-postalarınızı kontrol etmenizi sağlayacak.
       AT&T’nin Naturel Voices gibi yazılımlarıyla bilgisayar sesleri insan sesine daha fazla benzeyecek. Bu tür yazılımların ses fontları farklı dilleri, aksanları hatta mimikleri daha başarılı uygulayabilecek.
        Bu teknoloji kullanılmaya başlandı, ancak yaygınlaşması 3-5 yılı bulacak. Dezavantajı ise ses tanıma teknolojisinin yüzde 100 doğru olmaması.
       Etkisi: 6
       
       
IŞIK YAYAN ORGANİK DİOTLAR
       
Organic light-emitting diode (OLED) teknolojisi, günümüzde özellikle dizüstü bilgisayarlarda kullanılan LCD ekran teknolojisinin yerini almaya aday.
       OLED teknolojisinin püf noktası, kendi kendine parlama özelliğine sahip organik bir madde kullanması. Ekranın arka panelinin aydınlatılmasında kullanılan ışığı (backlight) ortadan kaldıran bu yöntem, az enerji harcayan, daha ince ekranlar üretilmesini sağlıyor.
       Plastik gibi esnek plafformlar üzerine de basılabilen OLED’ler LCD’lere göre daha ucuz. Uzun vadede, OLED’Lerin daha ucuz, daha parlak, daha ince olacağı ve LCD’lere göre daha kaliteli görüntü sunacağı söyleniyor. 2-3 yıl içinde cep telefonları ve PDA’lerde kullanılması beklenen OLED ekranların masa ve dizüstlerinde yaygınlaşmasının 10 yılı bulacağı söyleniyor.
       Etkisi: 5
       
       

Gelecek nesil görüntü teknolojisi: OLED

       
       
P2P AĞLAR
       
Peer-to-Peer networking (bire bir ağ) kurumsal ağ ya da internet üzerinde özel ağlar yaratmaya yarıyor. Genelde MP3 değiş tokuşu ile birlikte anılsa da aslında P2P bundan çok daha fazlasını sunuyor. Örneğin kurumsal sistemlerde, çalışanların bilgisayarlarında anti virüs firmalarının son virüs güncellemeleri saklanabilir, ya da yerel cache’e atılan dosyalar çok daha çabuk indirilebilir. Veriler çalışanların bilgisayarlarına dağıtıldığı için sunucudan ve paradan tasarruf edilebilir. P2P’ye yönelik çok sayıda uygulama halen kullanımda, ancak P2P ağlarının yaygınlaşması bir kaç yılı alacak.
       Etkisi: 5
       
       
1 GHZ’LİK PDA’LER
       
250 MHz-1 GHz hızları arasında çalışan avuçiçi cihaz işlemcileri.
        Avuçiçi cihazlardaki Bluetooth ve diğer kablosuz teknolojilerin standart haline gelmesini sağlayacak işlem gücü için gerekli. Bu tür hızlı işlemciler sayesinde, kurumsal veri tabanına ulaşmak, MP3 indirmek, kısa videolar izlemek, el yazısı tanıma özelliğini kullanmak gibi işlemler için yeterli güç kaynağı yaratılabilecek. İlk 250-400 MHz avuçiçlerinin 2002’nin ilk yarısından itibaren piyasada olması bekleniyor.
       Etkisi: 5
       
       
DİJİTAL KAMERALAR
       
Kamera üreticileri çözünürlülüğü artırmaya devam ederken, fotoğraflar daha keskin ve daha ayrıntılı olacak. Sony ve Minolta gibi firmalar bit derinliğini da artıracak. 5 megapiksel çözünürlüklü kameralar zaten piyasada, ve üreticiler bit derinliğini 32 bit ötesine taşımaya başladı bile. 4-5 megapiksellik makinaların fiyatlarının da düşmesi bekleniyor. Ancak insanların çoğu 3.3 megapikselden fazlasına ihtiyaç duymuyor.
       Etkisi: 5
       

       
DISTRIBUTED COMPUTING
       İletişim kanallarından birbirlerine bağlanmış, farklı bilgisayarlar arasında bilgilerin işlenme biçiminin dağıtılmasına distributed computing deniyor. Bu yöntemde verilerin analizi gibi belirli görevler, çok sayıda bilgisayar arasında paylaşılıyor. Bu yönteme başvurulan projelerde internete bağlı kullanılmayan milyonlarca bilgisayar birbirine bağlanarak, dünyanın en hızlı süper bilgisayarından bile çok daha güçlü sanal bir makine yaratılması hedefleniyor.
       Özellikle bilimsel araştırmalarda bu yöntemin önemi büyük. Örneğin SETI@Home projesiyle, dünya dışı yaratıkları bulmak için radyo sinyalleri analiz ediliyor. Projeye katılan gönüllüler, binlerce farklı kombinasyonu deniyor. Seti@HOME’un dışında başka projelerde var, ancak geniş ölçekli ağların kurulması bir kaç yıl daha alacak gözüküyor.
       Etkisi: 3
       
       

Küresel işlem gücü
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları