Home page
Haber Menüsü


MGS'nin çektiği fotoğrafta (sol) silik izler varken, Viking'in aynı yerde çektiği görüntülerde insan yüzü daha belirgin.
Mars’taki insan yüzü bilmecesi
İnsan yüzüne benzeyen şekille ilgili iki görüş var: Doğal nedenlerle oluştu ya da uzaylılar tarafından yapıldı. Bilim adamı Peter Ford, bu şeklin neden uzaylılar tarafından yapılmış olamayacağını anlattı.
Peter Ford
    19 Haziran —  Kamuoyu Mars’ın Cydonia bölgesindeki insan yüzüne benzeyen figürden ilk olarak Viking uydusunun 1976 yılında çektiği fotoğraflar sayesinde haberdar oldu. Figür insan yüzüne gerçekten çok benziyordu ve çoğu insan bu benzerliğin ışık oyunu olduğuna ya da tesadüf eseri ortaya çıktığına inanmadı. İnsanlara göre bu uzaylıların işiydi.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Figürün fark edilmesinin üzerinden çeyrek yüzyıldan fazla zaman geçti, ama tartışmalar bugün bile son bulmadı. Çok sayıda kitapta ve Web sitesinde yüzün Mars ya da başka bir yere ait uzaylılar tarafından inşa edildiği iddia edildi.
       Bu görüşü savunanlar daha da ileri giderek NASA’nın 1976 yılından beri bu gerçeğin farkında olduğunu, ama gerçeği saklamaya çalıştığını öne sürdü. ‘Gerçeği’ açıkladığı takdirde NASA’nın küresel bir paniğin baş göstermesinden korktuğunu söyleyen bu insanlar ayrıca yeterince ciddiye alınmamaktan da şikayetçi.


Cydonia bölgesinin MGS (sol) ile Viking'den (sağ) çekilen farklı görüntüleri
       Mars’taki yüz hakkında resmi bir kanaati olmadığını belirten NASA şu açıklamayı yapmayı da ihmal etmiyor: Çoğu gezegen bilimci söz konusu figürü tam bir analizini yapacak veriden yoksun, buna rağmen figürün doğal bir rastlantı ya da olağandışı ışık koşullarından kaynaklandığı konusunda hem fikir.
       
ÇELİŞKİLİ SAVLAR
       Figürün uzaylılar tarafından inşa edildiği görüşünde bazı soru işaretleri var:
       
       * Eğer NASA, Cydonia’daki insan yüzüne benzeyen şeklin doğal nedenlerle ortaya çıkmadığının farkındaysa ya da en azından şüphe duyuyorsa, 1976’da bu görüntüleri neden hasır altı etmedi?
       * Uzaylılar neden Mars’ın yüzeyine insan yüzü koysunlar? Eğer amaçları insanların dikkatini çekmekse bunu neden Ay’da ya da Dünya’daki bir teleskoptan fark edilebilecek kadar büyük yapmadılar.
       * Viking uydusu fotoğrafları güneş çok alçakken çekmiş ve bu görüntüleri elde etmişti. Aynı yerde güneş ufuktan 25 derece yukarıdayken çekim yapan Mars Global Surveyor uzay aracının elde ettiği görüntülerdeki şekiller insan yüzüyle benzerlik taşımıyordu. Eğer birisi bu yüzü başka yerden görünmesi için inşa ettiyse o zaman neden sadece güneş alçaktayken görülebilecek şekilde yaptı?
       * Eğer NASA bu şekillerin birileri tarafından yapıldığını açıkladıysa insanlar gerçekten paniği kapılır mıydı? Bir kaç yıl önce ozon tabakasında bir delik tespit edilmiş ve kamuoyuna bu deliğin giderek büyüdüğü resmen açıklanmıştı. Daha da önemlisi bu deliğin deri kanserine yol açtığı ve bu tür vakaların giderek arttığının gözlendiği duyurulmuştu. İşte size önemli sonuçlar doğurabilecek gerçek bir tehlike. Her hangi birisi bu gerçeği saklamaya çalıştı mı? Kaç kişi paniğe kapıldı?
       * Başka bir örnek: Her geçen gün Jüpiter’in uydusu Europa’da yaşam olabileceği hakkında haberler duyuyoruz. Europa’da su olduğu tahmin ediliyor ve bilim adamları bazı somut yaşam belirtileri olduğunu düşünüyor. Hem bilim adamları hem de NASA bu ihtimali açıkça kabul ediyor. Hala paniğe kapılmadınız mı?
       * NASA ya da her hangi bir kamu kuruluşu dünya dışındaki yaşam hakkında bir bilgiyi 24 yıl boyunca koruyabilir mi? Ben bunu 24 yıl boyunca başarabileceklerini sanmıyorum. Bazı hükümet sırlarının ya da skandalların nasıl dışarı sızdığını düşünün.
       
NEDEN AKSİNİ İDDİA EDİYORLAR?
       Mars’taki yüz figürünün uzaylılar tarafından yapıldığına dair elde hiç bir kanıt yokken, neden aksini iddia eden çok sayıda kitap ve makale var? Akla ilk gelen bu iddiaları yazanların banka hesaplarını şişirmek için inkar etme yolunu seçtiği. İnkar üzerinden ticaret yaparak yeni kitapları garanti altına alıyorlar.
       Bir kaç yıl içinde Mars’a insanlı bir yolculuk yapılacağını umuyor ve buna inanıyorum. Sanıyorum kim giderse gitsin Cydonia’yı ziyaret edecek zamana ve kaynağa sahip olacaktır.
       Cydonia tartışmasına son vermenin en etkili yolu kamuoyu için standart bilimsel eğitim geliştirmek ve eleştirel düşünceyi bu eğitim bir parçası haline getirmektir. Böyle yapılırsa, muhtemelen odak noktası küresel ısınma gibi daha önemli konulara kayacaktır. Tüm ağaçların ‘Mars’taki Yüz’ konulu kitaplar için kesildiğini düşünün.
       
       ABD’de özel bir firmada program analizcisi olarak çalışan Ford, halen bir bilim kurgu romanı yazıyor ve bilim dergileri için makaleler kaleme alıyor.
       
 
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları