Home page
Haber Menüsü


YİD projelerinde çözüm yaklaştı
Enerji Bakanı Zeki Çakan, 29 Yap-İşlet-Devret projesi ve işletme hakkı devirlerinde son durumu aysonu Derviş’le yapacakları toplantıda açıklayacaklarını bildirdi.
Ankara
CNBC-E
16 Ekim— Enerji Bakanı Zeki Çakan, 29 Yap-İşlet-Devret projesi ile işletme hakkı devri ve termik santral devirleri ile ilgili son durumun 31 Ekim tarihine kadar Devlet Bakanı Kemal Derviş ile yapacakları ortak basın toplantısıyla duyurulacağını açıkladı. Çakan, halen atamaları gerçekleştirilmeyen Enerji Piyasası Üst Kurulu içinse kendisinin gerekeni yaptığını, ancak kararı Bakanlar Kurulu’nun vereceğini belirtti.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  TEDAŞ üst düzey yöneticileri, 7 bağlı ortaklık genel müdürü ile 64 müessese müdürüyle sabah 5’e dek süren bir toplantı yapan Enerji Bakanı Zeki Çakan alınan kararları basın toplantısıyla açıkladı.
       
TAHSİLAT YÜZDE 9 ARTTI
       Müessese müdürlüklerine alacakların tahsilinde her türlü yaptırımın uygulanması hususunda tam yetki verdiğini açıklayan Çakan, şu anda tahsilatta yüzde 9’luk bir artış olduğunu bunun da yılsonunda 200-250 trilyonluk bir girdi anlamına geleceğini söyledi.
       Yüzde 14.6’lık kayıp-kaçak oranlarınına da dikkat çeken çakan, bu kaçağın giderilmesi halinde tedaş’tan ülke ekonomisine 1 milyar 400 milyon dolarlık girdi sağlanacağının altını çizdi.
       Toplantıda alınan bir başka karar ise emekliliğini doldurmuş personelin emekliye sevk edilmesi. Bu statüde yaklaşık 4000 personel olduğunu belirten çakan, devletin küçülmesinden yana olduklarını ancak işlerin aksamadan yürütülmesi için personel açığının kapatılması gerektiğini söyledi.
       
PETROL STOĞU GENELGESİ
       Gündeme ilişkin soruları da yanıtlayan Çakan, dün yayınlanan Petrol Stoğu Genelgesi’nin ardından Enerji Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Bayındırlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı ile bir çalışma grubu oluşturulacağını, petrol ve ürünlerinin stoklanması konusunda gerekli hazırlıkların yapılacağını belirtti. Çakan, ABD ile Afganistan’da yaşanan olayların ardından böyle bir karara ihtiyaç duyulduğunu da sözlerine ekledi.
       Çakan, Cumhurbaşkanı Sezer’in reforandum kararını ise “kendi takdiri” olarak değerlendirdi.
       
DOĞALGAZ SIKINTISI OLMAYACAK
       Çakan, bu kış Türkiye’de bir doğalgaz sıkıntısı olacağının düşünülmediğini, bununla ilgili tedbirlerin alındığını söyledi. Bakan Çakan, enerji kısıtlamasına gitmeden bir arz talebi dengeyi muhafaza etmeyi ve bu konuda çalışmalar yapmaya devam ettiklerini bildirdi.
       Bakan Çakan, bir sorusu üzerine, kurumda yaklaşık 4 bin kişinin emekliliğini doldurmuş durumda olduğunu, bunların emekli edilebilmesi için gerekli girişimlerde bulunacaklarını söyledi. Söz konusu personelin 1,670’inin işçi, 2,300’ünün ise sözleşmeli olduğuna işaret eden Bakan Çakan, karşılıklı diyalogla, iyi niyetle, ikna ederek bu konuyu çözmeye çalışacaklarını vurguladı.
       İçinde bulunulan ortamda devletin küçülmesini her fırsatta söylediklerini hatırlatan Bakan Çakan, fakat mevcut görevlerinin sürdürülmesi sırasında personel açıklarının bulunması durumunda bu durumun giderilmesi gerektiğini bildirdi. Bakan Çakan, bakanlık bünyesinde mümkün olduğunca küçülmeye gideceklerini ifade ederek, bazı genel müdürlüklerin birleştirilebileceğini bununla ilgili olarak gerekli talimatı verdiğini belirtti.
       
İRAN DOĞALGAZI
       Çakan bu arada, İran doğalgaz projesi çerçevesinde, Türkiye’nin bu yıl 3 milyar metreküp doğalgaz almasının söz konusu olduğunu hatırlatırken, proje çerçevesinde İran’ın sınırda yapmak zorunda olduğu Bezirgan istasyonunda yapılan çalışmaların henüz istenilen noktaya gelmediğini bildirdi.
       Botaş görevlilerinin halen bölgede olduğunu belirten Bakan Çakan, şöyle devam etti: “Hatta onların orada uzun süreli görevde kalmalarıyla ilgili olarak, gereken işlemleri tamamladık. Kesin bir tarih veremiyorum. Ama Türkiye olarak, anlaşmalar gereği boru hattımızı tamamen tamamladık. Sınırda gazı aldığımız an, Ankara’ya kadar olan boru hattımızda en ufak yapılacak bir işlem kalmadı. Bazargan’daki aletlerin normlara, standartlara uygun olarak yapıldığını her iki taraf mutabakat zaptı ile belirledikden sonra gazı almaya hazırız.”
       
ENERJİ BORÇLARI
       Enerji borçlarının tahsilatının yapabilmesi konusunda gerekenin yapıldığını belirten Bakan Çakan, yapılan bütün ikazlara, gönderilen ihbarnamelere rağmen, borcunu ödemeyenlere dönük enerji kesilmesi yoluna gittiklerini bildirdi. Bakan Çakan, şunları kaydetti:
       “ Bizim niyetimiz, ekonomik krizi de dikkate alarak üzümü yiyip bağcıyı dövmek değil. Vatandaşlarımıza, sanayicimize yardımcı olmak. Ödeyebileceği plan konusunda arkadaşlarımız, kendilerine yardımcı olacak. Ödeme planlarında taksitlendirmeye işlemine gitme konusunda yararlar var.” Çakan, tahakkuka göre tahsilatın yüzde 90 olduğunu da belirtti.
       
       
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları