Home page
Haber Menüsü


Bölgede, bugüne kadar, tarım alanlarına 30 kilometrelik yol yapıldı ve ayrıca mera ıslahı çalışmaları gerçekleştiriliyor.
Bayburt’ta erozyonla mücadele
Bayburt Valiliği, TEMA Vakfı ve Federal Almanya Kalkınma ve Gelişme Bakanlığı Teknik İşbirliği Kurumu (GTZ) tarafından Bayburt’un 5 köyünde başlatılan erozyonla mücadele projesi basına tanıtıldı.
Bayburt
AA
    29 Eylül—  Kop ve Burnazdere Havzaları’nda bulunan Sığırcı, Kop, Demirtaş, Örence ve Çalıdere köylerinde toplam 14 bin 700 hektar alanı kapsayan projenin teknik destekle birlikte yaklaşık 5 milyon marka varan finansmanın tamamı, GTZ tarafından karşılanacak. Ağustos 2005 yılında tamamlanması hedeflenen projede planlanan aktivitilerin başında yem bitkileri ve tohum üretimi, mera ıslahı, yol inşası ve eğitim çalışmaları geliyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Bayburt İl Özel İdare Salonu’nda gerçekleştirilen tanıtım toplantısında konuşan Bayburt Valisi Osman Dıraçoğlu, ilin en büyük sorununun işsizlik ve göç olduğunu belirterek, “Bayburt İli Kop ve Burnazdere Havzaları Doğal Kaynakların Yönetimi, Kırsal Kalkınma ve Erozyonla Mücadele Projesi” ile vatandaşlara alternatif ürün gelir kaynakları yaratılacağını ve bu sayede ildeki işsizlik ve göçün önleneceğini söyledi. Dıraçoğlu, bu projenin sadece illerine değil, Türkiye’ye de örnek olması dileğinde bulunarak, Valilik olarak sonuna kadar projeye destek vereceklerini bildirdi.
       Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Kaynakları Koruma Vakfı (TEMA) Başkanı Hayrettin Karaca da, Türkiye’nin yüzde 86’sının şiddetli erozyon tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Karaca, projenin yürütüleceği Burnazdere’de toprakların yüzde 79’unun, Kop Havzası’nda ise yüzde 86’sının erozyona maruz kaldığını kaydederek, erozyonla mücadele konusunda dünyada yapılan çalışmalardan örnekler anlattı. Atatürk’ün “Türkiye’nin gerçek sahibi ve efendisi hakiki üreticisi olan köylüsüdür” sözlerini hatırlatan Karaca, şöyle konuştu:
       “Bugünkü felaket ve yoksulluğun tek nedeni bu hakikatı görmemiş olmamızdır. Atatürk ve cumhuriyetin köylüye verdiği değer bu. ‘Kalkınma köyden başlar’ diye ne nutuklar dinledim. Başlatın o zaman. Ayıp mı, Günah mı, yoksa yasak mı?... Bayburt’ta başlatılan bu proje, bize kalkınmanın köyden başlayacağını gösterecek. Toprak en değerli varlığımızdır. Bugün toprağı hor gören, yarını zor görür. Herşeyi toprağa borçluyuz.”
       
3 MİLYON MARKLIK PROJE...
       TEMA Vakfı Genel Müdür Yardımcısı Gülay Yaşın da, TEMA’nın, projeyle ilgili hazırlıklara 1998 yılında başladığını ve aynı yılın ikinci yarısında proje taslağını GTZ’ye sunduğunu belirterek, GTZ kurumunun da, yaptığı incelemeler sonucunda proje bütçesi olan 3 milyon mark ve teknik destek sağlama konusundaki raporunu Federal Almanya Kalkınma ve Gelişme Bakanlığı’na sunduğunu anlattı. Projenin, Alman hükümetince kabul edildiğini ve koordinatörlüğüne de TEMA Vakfı’nın getirildiğini ifade eden Yaşın, proje ile elde edilmesi öngörülen hedefleri ise, şöyle sıraladı:
       “Kırsal köy topluluklarının erozyonla etkili bir biçimde mücadele edebilme durumuna getirilmesi, tarımsal ürünlere yönelik üretim koşulları ve bu ürünlerin pazarlanması için gereken yapının iyileştirilmesi, resmi ve gayriresmi kuruluşların doğal kaynakları koruma ve kırsal kalkınmaya yönelik planlama ve uygulama kabiliyetinin güçlendirilmesi, projede kazanılan tecrübelerden Türkiye’nin diğer bölgelerinde de yararlanılması.”
       
BİR YILLIK HEDEF TAMAM
       Aynı zamanda projenin koordinatörü olan Yaşın, bu hedeflere ulaşmak için yapılması planlanan aktivitelerin başında yem bitkileri ve tohum üretimi, mera ıslahı, yol inşası ve eğitim çalışmaları geldiğini belirterek, ayrıca köylülere alternatif geçim kaynakları sağlamak amacıyla meyvecilik, arıcılık ve balıkçılık konularında destek sağlanacağını bildirdi. Gülay Yaşın, projede bu yıl yapılması planlanan aktivitelerin tamamının gerçekleştirildiğini de sözlerine ekledi. Bayburt’un Sığırcı, Kop, Demirtaş, Örence ve Çalıdere köylerinde toplam 14 bin 700 hektar alanı kapsayan “Kop ve Burnazdere Havzaları Doğal Kaynakların Yönetimi, Kırsal Kalkınma ve Erozyonla Mücadele Projesi” nin teknik destekle birlikte yaklaşık 5 milyon marka varan finansmanın tamamı, GTZ tarafından karşılanacak. Proje, Ağustos 2005 yılında tamamlanacak. Bugüne kadar bölgede, proje organizasyonu ve iletişimi sağlayacak bir büro açıldı, tarım alanlarına 30 kilometrelik yol yapıldı, ayrıca mera ıslahı çalışmaları gerçekleştiriliyor.
       
 
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları