Home page
Haber Menüsü


Turistik uzay istasyonu 2004’te hazır
Rusya’nın, 2004’e kadar Dünya yörüngesinde turistlere açık uzay istasyonunu tamamlayacağı, ilk ticari modülün 15 yıl hizmet vereceği bildirildi.
Moskova
AA
4 Eylül— Rus Energiya ve ortağı MirCorp uzay kurumları, “Mini İstasyon 1” adlı yörünge modülünü 2004 yılına kadar inşa edecek. Eskidiği için atmosfere sokularak eritilen ve atmosferde yanan parçaları Büyük Okyanus’a düşürülen emektar Mir Rus uzay istasyonunun ismini taşışan MirCorp ile Energiya, Amerikalı milyarder Dennis Tito’nun ilkbaharda dünyanın ilk uzay turisti seyahatinin başarılı geçmesi üzerine projeyi başlatıyor.

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  MirCorp’un Başkanı Jeffrey Manber, ilk planda “üç turist uzay adamı” için hazırlanacak modülün turistlere yörüngede 20 gün mekan olacağını bildirdi.
       Başkan Manber, “Projemiz, dünyanın ilk ticari uzay seyahatini geniş ölçeğe oturtacak. Yer’den tam kontrollü geniş imkanlı yörünge uçuşu sağlayacak. İlk ticari modül 15 yıl hizmet verecek” dedi.
       Bu büyük proje için Energiya ve MirCorp şirketleri anlaşma imzaladı. Mir, Rusça’da dünya ya da evren anlamına geliyor.
       
ULUSLARARASI UZAY İSTASYONU PARA KAYNAĞI
       Dünya yörüngesinde ortalama 380 km yükseltide yapımı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’na (UUİ) ortak olan Rusya, son yıllarda ABD’nin Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA ile işbirliğini iyice geliştirdi.
       Rusya, Mayıs ayında Amerikalı milyarder Dennis Tito’yu UUİ’ye taşıdı. Tito, bu seyahat için (söylendiğine göre) 20 milyon dolar ödedi. Bu yoldan, mali kaynak sıkıntısı içindeki Rus uzay sanayii uzay turizminden eseslı gelir damarı açmayı hedefliyor.
       Dennis Tito, tarihin ilk uzay turisti olarak yörüngede 8 gün kaldı ve çok iyi vakit geçirdi.
       
NASA, TİTO’NUN UZAYA GİDİŞİNE KARŞIYDI
       “UUİ’nin yapımı tamamlanmadan bir amatörü uzaya taşımak tehlikeli” diyen NASA, sonradan Ruslar’la anlaşma sağladı.
       MirCorp’un Başkanı Manber, uzay turizmini marjinallikten çıkarıp geliştirmek için daha yapılması gereken çok iş olduğunu hatırlattı. Manber, bu işi son derece ciddiye aldıklarını ve uzay programlarında en öncelikli sıraya oturttuklarını söyledi.
       Energiya, MirCorp’un hisselerinin yüzde 60’ına sahip. Energiya, eskiyen Mir’i kurtarmak amacıyla ticari kannaların açılması yolunda 2000 yılında kuruldu.
       Energiya’nın Mir’i yaşatmak için topladığı 30 milyon dolar yetmedi ve emektar istasyon Mart 2001’de okyanusa gömüldü.
       Manber, Rus Soyuz (Birlik) roketi ve aracının uzay turistlerini alarak Mini İstasyon 1’E taşıyacağını, oradan UUİ’ye gideceğini aktardı.
       UUİ Soyuzlardan birini kendine daimi kenetli olarak bulunduruyor ve kullanıma hazır “kurtarma kapsülü” olarak muhafaza ediyor.
       Mini İstasyon 1’e yönelek bir Soyuz, oradan UUİ’ye geçerek daimi kapsül nöbet değişimini yerine getirebilecek. İnterfaks, ticari uçuşlar için UUİ projesiyle yakın irtibatın sürdürüleceğini bildirdi.
       
BAYKONUR HALA SOYUZ ROKETLERİNİ YOLLUYOR
       Eski SSCB’nin gizliliği gereği adını Kazakistan çölünde gerçek yerinden yüzlerce kilometre uzakta bir köyden alan köklü uzay merkezi Baykonur Kozmodromu, 44 yıl önce olduğu gibi bugün de Soyuz roketlerini yörüngeye yolluyor.
       Baykonur, 44 yıl önce uzaydaki ilk uydu Sputnik (Yol Arkadaşı) ve uzaydaki ilk insan Yuri Gagarin’i (1934-1968) 40 yıl önce yörüngeye gönderme onuruyla yaşıyor. Gagarin’in, Vostok-1 (Doğu-1) aracıyla uzaya yükseldiği Baykonur Üssü 1 Numaralı Fırlatma Rampası’ndan, geçen yıl 31 Ekim’de, Soyuz (Birlik) TM-31 roketiyle, Yer yörüngesinde inşaatı süren Uluslararası Uzay İstasyonu’nun (UUİ) 4 ay süreli ilk inşaat mürettebatı yola çıktı.
       Kaptan Pilot kozmonot Yuri Gidzenko, uçuş mühendisi kozmonot Sergey Krikalyov ve Amerikalı astronot William Shepherd, Gagarin’in göğe yükseldiği aynı rampayı kullanarak, ABD ile Rusya arasındaki çok verimli işbirliğinin mutluluğunu yansıttı.
       Dennis Tito, aynı tarihi üsten Soyuz TM-32 roketiyle ilkbaharda göğe yükselerek tarihin ilk uzay turisti oldu.
       
       
    TOP5 Türk Telekom’dan ücretsiz masal ve müzik servisi  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları