Home page

Haber Menüsü


Ne kadar ‘boy’, o kadar ‘para’!  
  Dünya Basketbolu’ndaki uzun pivot sıkıntısı NBA’de de yaşanıyor. Yetersiz oyunculara olağanüstü meblağlar ödeyen takımlar, bu konuda “Yeter ki boyu olsun” mantığı içine girmiş durumdalar.
Tabi bütün uzunlar, Shaq gibi hem ürkütücü hem de yetenekli olamıyorlar.
Derleyen: Cem Durak
NTV-MSNBC
 
   5 Eylül—  Son yıllarda NBA’e göz attığımızda büyük bir dolandırılma hikayesiyle karşı karşıya olduğumuza tanıklık edebiliriz. NBA takımları tarafından adeta ‘yavru kediler gibi’ ağaçlardan kurtarılıp, önlerine milyon dolarlar sunulan pivotların çoğu, takımları için kötü bir kuradan başka bir şey olmadılar aslında. Ödenen büyük meblağlara bakıldığında, eğer uzun boyluysanız ve bir de NBA’de oynuyorsanız, bu sizin için en büyük avantalardan biri olarak görülüyor. NBA takımlarının bu bonkörlüğü ise kulüp yapısı içinde bir anlaşılmazlık ve uyuşmazlığa sebep oluyor. 

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Şu anki takım kadroları bütün bu saçma uygulamanın kanıtı gibi görünüyor. Bu sezon ortalama bir pivotun fiyatı 7 milyon dolar ediyor. Pivotun göstereceği en ufak bir başarı ise çok orantısızca ödüllendiriliyor.
       Bu konuda örnek var mı? Bir iki örneğe çok kısa göz atalım:
       Bryant Reeves, Grizzlies: 16.2 sayı ve 8.1 ribaund ortalamasıyla oynadığı 1997 sezonundan sonra 65 milyon dolar karşılığında sözleşmesi 6 yıl uzatıldı. Reeves, son sezonda ise 8.3 sayı ve 6.3 ribaund ortalamasıyla oynadı ve bu sezon 11 milyon dolar kazandı.
       Greg Ostertag, Utah Jazz: 1997 play-off’larında Hakeem Olajuwon’a karşı iyi mücadele ettikten sonra, kulübü tarafından sözleşmesi 30 milyon dolar karşılığı 6 yıl uzatıldı. Son iki sezonunda ise 5.7 sayı ve 5.5 ribaund ortalamasıyla oynadı. Ostertag bu sezon 6.9 milyor dolar alacak ve büyük ihtimalle de John Amaechi’nin yedeği olacak.


Greg Ostertag, NBA'in hayal kırıklığı yaratan pivotlarından biri olarak gösteriliyor.
       Kelvin Cato, Rockets: Korkunç bir sezon öncesi geçirdikten sonra, 1999 Ekim ayında Rockets’a gelen Cato’ya 6 yıllığına 42 milyon dolar verildi. Rockets, onun atletik yapısına güvenerek, fazla tecrübesi olmamasına rağmen, deyim yerindeyse kumar oynadı. Tabii ki onlar da kaybettiler bu kumarı. Cato iki sezondur 6.2 sayı ve 5.3 ribaund ortalamasıyla oynayarak herkesi hayal kırıklığına uğrattı.
       Michael Stewart, Raptors: Stewart, 1997-98 sezonunda Kings formasıyla oldukça yararlı bir sezon geçirdikten (4.6 sayı ve 6.6 ribaund) sonra, kendisiyle altı yıllığına 26 milyon dolarlık bir anlaşma yapıldı. Stewart, Toronto forması altında ise üç sezonda 152 sayı attı.
       Tabii ki Jim McIlvaine, Isaac Austin ve Erick Dampier’i de bu oyuncuların arasına katabiliriz.
       
HEM UZUN, HEM YETENEKLİ
       Bunun yanında Hawks’lı Theo Ratliff gibi uzun olduğu için ve iyi oynamaya devam ettiği için ödüllendirilenler de bulunuyor. Hemen her yanıyla uzun adamlara büyük kontratlar sunmak tartışılır bir güven belgesi olarak pek de ideal bir olgu olmasa da, bu NBA’in en çok kullanılan uygulamalarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
       Bu uygulamaların neden olduğunu da anlamak gerekiyor aslında. Dünyada yetenekli uzun pivot sayısı oldukça az. NBA’de de Shaquille O’Neal, Dikembe Mutombo ve David Robinson gibi üç muhteşem adamın dışında bu sıkıntı yaşanıyor. Ve durum böyle olunca da yüksek adam az da olsa yetenek gösterdiğinde çok değerli bir oyuncu olabiliyor.
       Sonics’li Rick Sund, bu konuda, “Takım olarak ilk dört-beş isimden birine sahip değilseniz, çok kötüyseniz ama şansınız yaver giderse bir şeyler yapabilirsiniz” yorumunu yapıyor.
       ‘Stewart-Cato-Reeves-Ostertag’ dosyalarına Sonics’in ‘ağaçtan kurtardığı kedileri’ de eklemek gerekiyor. Sonics de pivotlar konusunda çaresizlikler yaşadı. Son bir kaç yıldır Patrick Ewing, Horace Grant ve Olden Polynice’e sahipler. Bundan önce ise büyük bir kontrat yaptıkları McIlvaine’den verim alamadan New Jersey’e yolladılar. Ayrıca uluslararası alanda da şansını deneyen Seattle, Arjantinli Ruben Wolkowsky, Nijeryalı Olumide Oyedeji ve Gürcü Vladimir Stepania ile de aradığını bulamadı.
       
HERKES AYNI SORUNU YAŞIYOR
       Tabi ki diğer takımlar Seattle’ı yaşadığı bu sıkıntıda yalnız bırakmadılar. Örneğin Sixers, oynadığı iki sezonda 3.9 sayı ve 2.6 ribaund ortalamasıyla oynayan Todd MacCulloch’a büyük meblağlar ödedi. Defansif yeteneği olmayan MacCulloch, Haziran ayındaki finalin ikinci oyununda 16 dakikada 13 sayı atınca piyasası yükseldi ve kendini New Jersey’de buldu.
       Bu yaz yapılan transferlerde de pivotlara büyük paralar harcandı. Mavericks, Evan Eschmeyer’e altı yıllığına 20 milyon dolarlık bir anlaşma imzalattı. Pistons, Yugoslav Zeljko Rebreca’ya bu sezon için 3.5 milyon dolar ödeyecek. Bunların sayısı, gelecek yaz, Mark Blount, Michael Doleac, Bruno Sundov, Rasho Nesterovic ve Keon Clark serbest kalınca daha da artacak.
       
 
 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Spor Kapak | Futbol | EURO2000 | World2000 | Basketbol | NBA | Formula1 | Motor Sporları
Tenis | Olimpiyat | Diğer | Foto Galeri | Yardım | Araçlar | Arama |Bize Yazın
Reklam | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları