Home page
Haber Menüsü


Cep telefonu, ABS sistemini etkiliyor mu?  
  Ulusoy Teknik Müdürü Deniz Kolçak, “Yolcuların araçlara binerken cep telefonlarını kapatmasının, kendi can emniyetleri açısından uygun olacağı düşüncesindeyim” dedi.

NTV-MSNBC  
   23 Ağustos—  Dün Samsun’da meydana gelen, 8 kişinin ölümüne, 43 kişinin yaralanmasına neden olan trafik kazasına, otobüste kullanılan cep telefonunun ABS fren sistemini kilitlemesinin yolaçtığı iddiası tartışma yarattı. Sürücü Ferhat Karaaslan, kazaya “yolcuların cep telefonlarının fren sistemini kilitlemesinin neden olduğunu” iddia etmişti. Uzmanlar yeni model otobüs ve otomobillerdeki ABS fren sisteminin cep telefonları yüzünden kullanım dışı olmayacağını söylüyorlar. 

   
 
       
    MSNBC News Samsun'daki kazaya cep telefonunun yol açtığı iddia ediliyor
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Cep telefonlarının açık tutulmasının, seyahat sırasında tehlike oluşturup oluşturmadığı konusunda NTV’nin sorularını yanıtlayan Ulusoy Teknik Müdürü Deniz Kolçak, “cep telefonları kullanıldığı takdirde, klimaların ve elektronik sistemlerin devreden çıktığını tecrübelerle görmekteyiz. ancak, antiblokal sistemin tamamen kullanım dışı olmasını henüz yaşamadık” dedi. Kolçak şu bilgileri verdi:
       
ABS, SÜRÜŞ GÜVENLİĞİNİ ARTIRMAK İÇİN GELİŞTİRİLDİ
       “ABS denilen antiblokal sistemi, Avrupa Topluluğu ülkelerinde ağır taşıtlar için 1.10.1991’den beri zorunlu tutulmaktadır. ABS fren sırasında sürüş güvenliğini arttırmak için geliştirilmiştir. Kilitlenmiş bir tekerlek yanal kuvvet taşıyamaz. Kilitlenen tekerlek, arka dingildeyse, aracın arkası savrulur. Ön tekerleklerde ise aracın dümdüz kaymasına, dolayısıyla dönemece giriyorsa, direksiyon hakimiyetini ortadan kaldırarak, viraj dışına çıkmasına sebebiyet verir. ABS direksiyon hakimiyetini ve aracın stabilitesini korurken, aracın her türlü devirde mümkün olan en kısa mesafede durmasını sağlar. Fakat, cep telefonuyla ilgili olan kısmına gelince, bizim araçlarımız, Ulusoy otobüslerinin tamamı full elektronik, son sistemlerle donatılmış otobüslerdir. Cep telefonları kullanıldığı takdirde, klimaların ve elektronik sistemlerin devreden çıktığını tecrübelerle görmekteyiz. Ancak, antiblokal sistemin tamamen “out of order” olmasını yani kullanım dışı olmasını, böyle bir şeyi henüz yaşamadık. Kanımca ABS’nin cep telefonunun oluşturduğu manyetik alan nedeniyle devre dışı kalması pek mümkün gözükmüyor, teknik olarak. Çünkü bu birbirinden bağımsız iki işlemcinin yanısıra bunları da yanıtlayan, “watch road” denilen bekçi nedeniyle sürekli güvenlik denetimi sağlanıyor. Fakat, teknik olarak böyle kesin, bundan dolayı olmuştur gibi bir ibare kullanmadan, şüpheler dahilinde doğru olmayacağı kanaatindeyim. Benim tavsiyem, yolcuların araçlara binerken, bizim işletmemizde yaptığı gibi sürekli uyarılarla cep telefonlarını kapatmasının kendi can emniyeti açısından uygun olacağı düşüncesindeyim. Elektronik olmayan bir sistemde cep telefonun bir tehlike yaratması, yani düz dediğimiz arabalarda söz konusu değildir.”
       
KAZA İHTİMALİ YÜZDE 1’İN ALTINDA
       Öte yandan, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Elektronik Fakültesi Elektronik Haberleşme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Pazarcı, cep telefonunun araçlardaki ABS fren sistemini etkilemesi nedeniyle kaza yapılması ihtimalinin yüzde 1’in altında olduğunu söyledi. Cep telefonunda, konuşmanın yapıldığı noktayla, baz istasyonu arasındaki mesafenin ve konuşmanın aracın neresinde yapıldığının önemli olduğunu anlatan Doç. Dr. Pazarcı, ancak bu etkinin de sınırlı olduğunu ifade etti.
       Doç. Dr. Pazarcı, şunları kaydetti: “Cep telefonuyla görüşme yapan yolcu ön koltukta dahi olsa etkileme ihtimali çok büyük değil. Cep telefonunun ABS fren sistemini etkilemesi nedeniyle kaza yapılması ihtimali yüzde 1’in altında. Diğer kaza nedenlerinden, örneğin hatalı sollamayla kaza yapma ihtimalinden daha az. Trafik sorunlarının içinde sıralamaya bile girmez. İlk çıkan ABS’li araçlarda cep telefonu yaygın olmadığı için böyle bir ihtimal düşünülmemişti. Yine de etkilenme olasılığı az, ama yeni çıkanlarda hiç yok. Belediye otobüslerinin çoğundaki cep telefonu kullanılmaması şeklindeki uyarılar da diğer yolcuların rahatsız olmaması için.”
       
KLİMAYA ETKİSİ
        Doç. Dr. Pazarcı, kaza yapan otobüs şoförünün “cep telefonu nedeniyle klimanın da etkilendiği” iddiasıyla ilgili olarak da, “Klima sistemini etkilemesi çok küçük bir ihtimal. Sürekli etkilemesi olacak iş değil. Bir an bir duraklama olur, sonra tekrar çalışacaktır” dedi.
       
       
 
       
    TOP5 Kriz, kadınları bu sefer daha çok vurdu  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları