Home page
Haber Menüsü


‘Raylı Temel’ sistemi geliyor  
Boğaziçi Üniversitesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Ahmet Mete Işıkara’nın fikir babalığını yaptığı SOS 2001 Afet Öncesi Hazırlık Fuarı 21 Ağustos’a kadar İstanbul CNR Fuar Merkezi’nde açık kalacak.  
   
 
CNR Fuarcılık'taki SOS 2001 Fuarı'nı Prof.Dr.Işıkara açtı  
   
İstanbul
NTV
 
    19 Ağustos—  Kandilli Rasathanesi’nden Kızılay’a ve Silahlı Kuvvetler’e kadar birçok kurumun stand açtığı fuara halk yoğun ilgi gösteriyor. Fuarın en ilgi çekici bölümünü ise şüphesiz “ray üstüne bina inşa etme sistemi”nin tanıtıldığı standlar oluşturuyor.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Fuarda, Türkiye’nin dört bir yanından gelen arama-kurtarma timleri gösteriler yapıyor, seminerler veriliyor ve eğitim çalışmaları yapılıyor.
Serhat Uçak

       
       SOS 2001, üç günden beri depremle ilgili bilgilenmek isteyenlerin, deprem riskini en aza indirmek isteyen herkesin uğrak yeri oldu.
       SOS 2001, siyasilerden ilgi görmese de halk fuara sahip çıktı, faaliyetlere destek verdi.


       
       İlk günden itibaren standları dolduran ziyaretçiler en çok arama-kurtarma köpeklerine ilgi gösteriyorlar. Fuara katılan marifetli köpekler gösterileriyle ilgi odağı oluyorlar.
       
EVLERDE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
       Deprem sırasındaki ölümlerin önemli bir bölümü de yaşam mekanlarının gerektiği gibi düzenlenmemesinden kaynaklanıyor. 17 Ağustos depreminde iç mekanlarda gerekli tedbirlerin alınmaması yüzünden ölenlerin sayısı 4 bini geçiyor. Evlerde yapılacak küçük, ama etkili bazı değişiklikler depremin ortaya çıkardığı zararları en aza indirebiliyor.
       SOS 2001 Fuarındaki standının büyük bölümünü bu konuya ayıran Kandilli Rasathanesi, afete hazırlık eğitim projesini tanıtıyor. Proje ile özellikle evlerde hatalı eşya yerleşimi ya da büyük eşyaların devrilmesi gibi nedenlere oluşan can kayıplarını önlenmesi amaçlanıyor.
       “Büyük ve ağır beyaz eşyaları nasıl yerleştirmeliyiz?” ya da “Deprem sırasında nasıl davranmalıyız?” gibi soruların cevaplarını arayanlar SOS 2001’e geliyorlar.
       
IŞIKARA’YA İLGİ


       
       Çocukların “deprem dedesi” Prof.Dr. Ahmet Mete Işıkara’da hergün fuarda. Depremle birlikte yaşamak konulu seminerler veren Işıkara fuarın en çok ilgi gören ismi. Işıkara’nın imza gününde, uzun kuyruklar oluşturan çocuklar kitaplarını imzalatmak için yarıştı.
       
RAYLI TEMEL SİSTEMİ
       17 Ağustos’tan sonra aslında birçok binanın depremden değil, çürük ve eksik malzeme kullanılması nedeniyle çöktüğü ortaya çıktı. Geç de olsa sağlam yapıların önemi anlaşıldı.
       SOS 2001’e katılan Japonlar da bu konuda ulaştıkları son teknolojiyi sergiliyorlar.
       Türkiye’de depremden sonra ilgi gören, ancak nedense henüz uygulama alanı bulamayan raylı temel sistemlerinin sergilendiği standlar fuarın en ilginç bölümlerinden biri.
       Binaların rayların üzerine inşa edilmesini öngören sistem, binanın deprem anında yerkabuğundan bağımsız olarak ray üstünde hareket etmesini sağlıyor. Bu sayede, binanın yer sarsıntısından en az etkilenmesi amaçlanıyor.
       Sistemleri tanıtan Dr. Takashi Nakamura, Japonya’da birçok binanın temellerinin raylar üzerine oturtulduğunu ve bu sayede deprem dalgalarından etkilenmediğini söylüyor.
       Dr. Nakamura “temel izolasyonu” adı verilen sistemin yakında Türkiye’de de uygulanacağını söylüyor.
       
KIZILAY’DA FUARDA
       SOS 2001’DE 17 Ağustos depreminin ardından eleştirilerin hedefi olan Kızılay’da büyük bir çadır kurmuş. Fuara taşınan moden malzeme ve çadırlarlarla, değişim sinyalleri veren Kızılay kan bağışlarını da kabul ediyor. Ancak depremden sonra kan bağışlarında görülen azalma buraya da yansımış. Depremin ilk iki gününde kan bağışı yapanların sayısı yirmiyi aşamadı.
       
SOS 2001’DE TSK
       SOS 2001’in bir diğer özelliği de Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ilk kez böyle bir fuarda temsil ediliyor olması.
       8000 metrekarelik bir alanda faaliyetlerini sergileyen Silahlı Kuvvetler özellikle yeni kurulan DAK ve DAFAK arama kurtarma timleriyle göz dolduruyor.
       Dünyada benzeri bulunmayan “Doğal Afetler Kurtarma Taburu” Marmara Depremi’nin ardından Genelkurmay Başkanlığı’nın talimatıyla kurulmuş.

       
       DAK taburu Komutanı Binbaşı Oğuz Tozak, birliğe bağlı timlerin, her türlü doğal afete bir ile üç saat arasında müdahale edebilecek kapasitede olduğunu söylüyor.
       DAK taburu son sistem araç-gereçlerin yanısıra arama-kurtarma çalışmaları için eğitilmiş köpekler de kullanıyor.
       
       SOS 2001 beş gün boyunca “DEPREME KARŞI HEPİMİZ AYNI TAKIMDAYIZ” diyenlerin buluşma yeri olacak.
       Eğer çaresizce ve korkuyla depremi bekleyenlerden değil de afete hazırlananlardan olmak istiyorsanız beş gün boyunca gideceğiniz adres SOS 2001 fuarı olacak.
       Unutmayın,
       Fuara giriş ücretsiz.
       
       
 
       
    MSNBC News Işıkara'dan sert uyarı
MSNBC News Afet Yönetim Merkezi açıldı
MSNBC News İstanbul'da deprem fuarı
TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları