Home page
Haber Menüsü



 
 
Cumhurbaşkanı’nın uçağında arıza  
Kırgızistan’dan Kazakistan’a gideceği sırada Cumhurbaşkanı Sezer’in özel uçağı “GAP” arızalandı. Sezer, Kırgız lider Akayev’in özel uçağıyla Kazakistan’a hareket etti.  
   
Bişkek
AA
 
    19 Ekim —  Kırgızistan’a yaptığı resmi ziyareti tamamlayan Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TSİ 08.10’da Kazakistan’a gitti. Sezer’in seyahat etti özel “GAP” uçağındaki arıza giderilemediği için Sezer, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev’in özel uçağıyla Kazakistan’a hareket etti.  

   
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Öte yandan, Akayev’in özel uçağı Sezer’in beraberindeki heyetin tümünü almadığı için heyetin kalan bölümüne bir başka küçük uçak tahsis edildi. Heyetin kalan üyeleri, bu uçakla Kazakistan’a hareket etti.
       GAP uçağındaki arıza nedeniyle Cumhurbaşkanı Sezer, planlanandan yaklaşık 1,5 saat gecikmeli olarak Kazakistan’a hareket edebildi. Cumhurbaşkanı Sezer’i Bişkek Manas Havaalanı’nda Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akayev uğurladı.
Cumhurbaşkanı Sezer'in uçağında arıza meydana geldi.

        Uğurlamada, Cumhurbaşkanı Sezer ve eşi Semra Sezer’e geleneksel kıyafetli kızlar çiçek sundu. Havaalanında gezisini izleyen Türk gazetecilerin hatırını soran Sezer, bir gazetecinin “Meclis Başkanı seçildi. Görüştünüz mü kendisiyle?” sorusuna “Görüşemedim, hayır” karşılığını verdi. Sezer, GAP uçağındaki arızanın hatırlatılması üzerine de “Olabilir, ne yapalım?” dedi.
       
KIRGIZİSTAN İLE TEMASLAR
       Bugün Kazakistan’a geçen Sezer, dün beraberindeki eşi Semra Sezer, Devlet Bakanı Abdulhaluk Çay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Faruk Loğoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Yurdakul Yiğitgüden ve öteki yetkililer, GAP uçağı ile Türkmenistan’dan Kırgistan’ın başkenti Bişkek’in Manas Havaalanı’na indi.
       Cumhurbaşkanı Sezer, havaalanında, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev tarafından karşılandı. Karşılamada, Sezer ve eşi Semra Sezer’e geleneksel olarak ekmek ve tuz ikram edildi. Yerel giysili kızlar, çiçek sundular. Karşılamada, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Doğan Akdur da hazır bulundu.
       Sezer için resmi tören ise Hükümet Evi’nde, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akaev tarafından gerçekleştirildi. İki ülke ulusal marşlarının seslendirilmesinin ardından Sezer, tören kıtasını selamladı. Kırgızistan’da temsilciliği bulunan ülkelerin büyükelçilerinin de hazır bulunduğu karşılamada, geleneksel giysili bir Kırgız halk şairi, kopuz eşliğinde, iki ülke dostluğunu öven bir şarkıyı seslendirdi.
       
KIRGIZİSTAN’IN SAYGIN YERİ

       Sezer ve Akaev, daha sonra Hükümet Evi’nin önünde basın mensuplarına açıklamalarda bulundular. Cumhurbaşkanı Sezer, karşılama töreninde yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı Akaev’in davetlisi olarak Kırgızistan’da ilk kez bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu bildirdi.
       Kırgızistan’ın bağımsızlığını kazanıp özgür ve egemen devletler topluluğu içindeki saygın yerini almasından günümüze kadar geçen süre içinde iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda büyük bir gelişme gösterdiğini kaydeden Sezer, şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Sayın Akaev’in 1-2 Temmuz 1999 tarihlerinde Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret sırasında imzalanan ‘Türkiye ile Kırgızistan: Birlikte 21. Yüzyıla Elele’ başlıklı ortak bildiri, kökleri halklarımız arasındaki sıkı tarihsel ve kültürel bağlara dayanan ilişkilerimizin sağlamlığını ve ileriye dönük yeni işbirliği alanlarının varlığının en önemli göstergesidir.
       Bu ziyaretimde, değerli kardeşim Cumhurbaşkanı Sayın Akaev’le ülkelerimiz arasındaki memnuniyet verici ilişkilerimizi gözden geçirerek işbirliğimizin daha da geliştirilmesi ve kurumsallaştırılması için yeni olanaklar üzerinde duracak, bölgesel ve uluslararası konularda ve Kırgızistan’a yönelik terörist saldırılara karşı mücadelede gerçekleştirilebilecek ikili ve çok taraflı işbirliği konularında görüş alışverişinde bulunacağız.
       Ülkelerimiz arasında her düzeyde gerçekleşen karşılıklı ziyaretler, ilişkilerimizin gelişmesine büyük katkıda bulunmaktadır. Bu ziyaretimin de çok yararlı sonuçlar doğuracağına ve ilişkilerimize yeni bir ivme kazandıracağına olan inancımı belirtiyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.”
       
AKAEV’İN SÖZLERİ
       Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akaev ise Sezer’in, Kırgızistan’a ilk resmi ziyaretini gerçekleştirmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Bu ziyarete Kırgızistan’da büyük önem veriliyor” diyen Akaev, iki ülke arasında kardeşliğe dayanan özel ilişkilerin bulunduğunu söyledi.
       İkili ilişkilerin yüzyıllar boyunca oluşan manevi yakınlığa dayandığını belirten Akaev, şöyle konuştu: “Ülkelerimiz ve halklarımız hukukun üstünlüğüne, çoğulcu demokrasiye ve laikliğe dayalı aynı gelişim modelleri ile kamusal ve politik değerleri paylaşmaktadırlar. İki ülke ilişkileri aktiftir. Türkiye ile Kırgızistan, uluslararası alanda birbirine destek olmaktadır. Kardeş Türkiye, bizim bağımsızlığımızın ilk günlerinden beri devletimizin demokratik kuruluşlarının gelişmesine yardımda bulunmuştur, piyasa ekonomisinin yapılanmasına destek sağlamıştır. Uluslararası camiaya girmemizde bize yardım etmiştir. Sürekli desteklerinden dolayı kardeş Türk halkı ve kardeş Türkiye’ye teşekkür ediyorum. Zor günlerimizde Türkiye her zaman bizim yanımızda bulunmuştur. Kırgızistan’ın güneyinde yaşamış olduğumuz olaylar sırasında, Türkiye her zaman olduğu gibi desteğini sunmuştur.” Akaev, Sezer’in ilk ziyareti dolayısıyla büyük umut ve beklentilerinin bulunduğunu ifade ederek, şöyle dedi:
        “Ziyaret sırasında, ikili ilişkilerimiz, bölgesel ve uluslararası problemler etraflı olarak ele alınacaktır. İkili İşbirliği Konusunda Ortak Bildiri’yi imzalayacağız. Böylece iki ülke halklarının 21. yüzyılda el ele ve sıkı ilişkiler içinde olacağını teyit edeceğiz. Terörle Mücadele Konusunda Ortak Deklarasyon’u da imzalayacağız. Böylece, tehdit teşkil eden büyük bir felaketle mücadelede işbirliği içinde olacağız.” Sezer’in ziyaretinin, Türkiye-Kırgızistan ilişkilerinde büyük bir adım teşkil ettiğini vurgulayan Akaev, ziyaretin başarılı geçmesini diledi. Akaev, sözlerini, Türkçe ifadelerle “Hoşgeldiniz, Değerli Türk Kardeşler” diyerek tamamladı.
       
SEZER, AKAEV GÖRÜŞMESİ
       umhurbaşkanı Sezer ile Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akaev, açıklamaların ardından Hükümet Evi’nde biraraya geldiler. Görüşmeye Devlet Bakanı Abdülhaluk Çay, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Büyükelçi Faruk Loğoğlu ile Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Doğan Akdur da katıldı.
       Cumhurbaşkanı Sezer’in, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Askar Akayev ile yaptığı görüşmenin ardından iki cumhurbaşkanı heyetlerarası görüşmelere başkanlık ettiler. Heyetlerarası görüşmeden sonra ise iki ülke arasında işbirliğini öngören iki metin imzalandı. “İkili İlişkiler Ortak Bildirisi” ile “Terörizmle Mücadelede İşbirliği Ortak Bildirisi”ne, Sezer ve Akayev imza koydular. İki cumhurbaşkanı, daha sonra ortak basın toplantısı düzenlediler.
       Cumhurbaşkanı Sezer, Kırgızistan’a yaptığı resmi ziyaretten ve kendisine gösterilen sıcak ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akayev ile yapıcı bir diyalog içinde, çok değerli ve içerikli görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Sezer, çok içten ve dostça geçen görüşmelerde, Avrasya’nın iki ucunda aynı dünya görüşlerini paylaşan iki ülke arasındaki ilişkilerin her boyutta emin adımlarla gelişip güçlenmekte olduğunu mutlulukla saptadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanı Sezer, şöyle devam etti:
        “Geçen 9 yıl gibi kısa bir sürede yakaladığımız bu olumlu ivmenin, ülkelerimizin zengin olanaklarına tam olarak işlerlik kazandırmak ve aramızdaki işbirliğini her alanda daha da ileri götürmek yönündeki kararlılığımızı vurguladık. Sayın Akayev ile görüşmemizde ayrıca, ülkelerimizi ilgilendiren çeşitli bölgesel ve uluslararası sorunlar üzerinde kapsamlı görüş alışverişinde bulunduk. Ele aldığımız tüm konularda benzer görüşleri paylaştığımızı, ilişkilerimizin daha da ileri götürülmesi için gerekli siyasi iradenin her iki tarafta da var olduğunu memnunlukla gördük.”
       
“İKİ ÜLKENİN TERÖRLE SAVAŞIMA VERDİKLERİ ÖNEM”
       Türkiye’nin, Kırgızistan’ın ve bölgedeki diğer kardeş ülkelerin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve istikrarını hedef alan terörist olayları en sert biçimde kınadığını ifade eden Sezer, şunları söyledi:
       “Türkiye, Kırgızistan’ın laik ve demokratik yapısını koruma yönünde alacağı her türlü kararı desteklemeye devam edecektir. Türkiye bu yaklaşımla özellikle talihsiz Batken olayları sonrasında kardeş Kırgızistan’ın savunma önceliklerini dikkate alarak, elinden geldiği ölçüde yardımda bulunmuştur. Yardımlarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz. İki ülkenin terörizme karşı sürdürdükleri savaşımın kurumsal bir yapıya kavuşturulmasına verdiğimiz önem çerçevesinde bugün ‘Terörizmle Mücadelede İşbirliği Ortak Bildirisi’ni imzalamış bulunuyoruz. Bu bildiri, iki ülkenin terörle savaşıma verdikleri önemin ve bu alanda işbirliğine ilişkin kararlılıklarının bir göstergesidir.”
       Sezer, Akayev ile Türkiye ve Kırgızistan arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri de kapsamlı biçimde ele aldıklarını ve ikili ticareti geliştirip çeşitlendirme yolları üzerinde durduklarını da söyledi. Sezer, “Aramızdaki ekonomik ve teknik işbirliğinin çeşitli alanlara yayılması ve kurumsal bir yapıya kavuşturulmasının zamanın gelmiş olduğu noktasında görüş birliğine vardık” diye konuştu. Ahmet Necdet Sezer, görüşmelerde kültür, bilim ve eğitim alanlarındaki işbirliğinin daha verimli bir düzeye getirilmesine yönelik adımları da ele aldıklarını kaydetti. Cumhurbaşkanı Sezer, Akayev’i gelecek Nisan ayında, İstanbul’da düzenlenecek olan “7. Türkçe Konuşan Ülkeler Zirvesi”ne davet ettiğini bildirdi. Sezer, eşitlik ve karşılıklı saygı ilkeleri temelinde, Kırgız halkı ile her zaman dayanışma içinde olacaklarını belirterek, “Halklarımız arasındaki kardeşlik, ülkelerimiz arasında sonsuza dek sürecek dostluğu taçlandıracak bir gerçektir” dedi.
       
“GÖRÜŞMELERDEN MEMNUNİYET DUYUYORUZ”
       Kırgızistan Cumhurbaşkanı Akayev ise Sezer ile yaptığı görüşmede, ikili ilişkilerin tüm yönlerini ele aldıklarını ve bu ilişkilerin geliştirilmesi için fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Akayev, “Kırgız tarafı olarak yaptığımız görüşmelerden memnuniyet duyuyoruz” dedi.
        Cumhurbaşkanı Sezer’in, ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve daha da somutlaştırılması önerisinde bulunduğunu belirten Akayev, bu öneri doğrultusunda KEK toplantısının kasım ya da aralık ayında yapılması konusunda mutabık kaldıklarını bildirdi. Kırgızistan’ın güneyinde geçen yıl yaşanan terör olayında, Türkiye’nin yaptığı yardımdan dolayı memnuniyetini dile getiren Akayev, Türkiye’ye teşekkür etti. Akayev, Terörizmle Mücadelede İşbirliği Ortak Bildirisi ile terörle mücadele alanında somut işbirliği yapılması gerektiğini teyit ettiklerini söyledi.
        Askar Akayev, görüşmelerde kültürel ilişkilerin geliştirilmesini de ele aldıklarını ifade etti. Sezer’in ticari ve ekonomik ilişkilerin mevcut haliyle yetersiz olduğunu belirterek, ticaret hacminin 2-3 misline çıkarılmasını önerdiğini kaydeden Akayev, “Biz de bu öneriye katılıyoruz” dedi. Askar Akayev, Sezer’in Kırgızistan’a yaptığı resmi ziyaretin başarıyla gerçekleştiğini sözlerine ekledi.
       
KAMİLOV: İŞBİRLİĞİNE HAZIRIZ
        Özbekistan Dışişleri Bakanı Abdülaziz Kamilov, bugün düzenlediği basın toplantısında, Özbekistan’ın Türkiye’ye yönelik yeni dış politikasını açıkladı.
        Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Özbekistan ziyaretinin çok verimli geçtiğini ifade eden Kamilov, iki ülke arasında imzalanan askeri ve askeri teknik işbirliği anlaşmasında, silah alımıyla ilgili açık madde bulunmadığını söyledi. Anlaşmayla askeri birimlerin eğitiminin yanı sıra ordunun terörle mücadelede ihtiyaç duyacağı askeri teçhizatı satın alma anlaşması yapma hakları doğduğunu bildiren Kamilov, Türkiye ile Özbekistan arasında ebedi dostluk anlaşması bulunduğuna da dikkati çekti ve “Türkiye ile karşılıklı anlayış ve dostluk ilişkilerimizin uzun vadeli olmasını diliyoruz” dedi.
        Kamilov, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in Özbekistan ziyaretinden sonra, Özbekistan’ın Türkiye’ye yönelik dış politikasında ne gibi bir değişiklik meydana geldigi yönündeki bir soruya karşılık ise şunları söyledi: “Türkiye, Özbekistan’ı tanıyan ilk ülkedir. İlk diplomatik ilişkimiz Türkiye ile başladı ve iki ülke arasında büyük projelere imza atıldı. Fakat herkesin bildiği gibi, belli bazı dönemlerde birtakım problemler ortaya çıktı. Özellikle 16 Şubat olaylarında... Bu olaya karışan bazı kişiler, İstanbul’a kaçarak gizlendi. Biz bunları talep ettiğimiz zaman, onların iadesinde bazı sorunlar çıktı. Kerimov’un da açıkladığı gibi, 1992’de Türkiye’ye çok öğrenci gönderdik. Bu öğrencilerin bir kısmının teröristlerle ilişkileri oldu. Bundan tedirgin olarak, biz öğrencilerimizi geri çektik. Başka diğer sorunlar da oldu. Bu tür sorunlar ve anlaşmazlıklar çıktıktan sonra, iki ülke arasındaki ilişki ve işbirliğinin tüm alanlarındaki düzeyi düştü. Bu son ziyaretler sırasında bu konular açıkça ele alındı ve görüşüldü. Türkiye tarafı, artık bu tür olaylara izin verilmeyeceğine dair bize kesin söz verdi. Sezer’in bu ziyareti sırasında, ilişkilerimizde yeni sayfa açıldığı belirtilerek, her iki taraf, bu tür olaylara izin verilmeyeceği konusunda şartlarını ortaya koyarak anlaştı. Türkiye’ye yönelik yeni dış politikamızın birincisi, eğer Türkiye’nin büyük şirketleri, büyük sermaye getirecek olursa biz gerekli kolaylığı göstermeye ve bunun için gerekli yolları açmaya hazırız. İkincisi ise Türkiye büyük devlet, bölgede ve uluslararası alanda etkili bir ülke. İleride ülkelerimiz arasında geçmişte çıkan anlaşmazlıklar olmazsa, biz siyasi alanda ve diğer alanlarda Türkiye ile işbirliği yapmaya hazırız.”
       
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları